MotoNews.pl

Dziwny odglos w silniku COUPE 98r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,moze mi ktos doradzi lub podpowie,otoz od pewnego czasu slysze ze silnik glosniej pracuje ale tylko na wolnych obrotach,wystarczy dodac lekko gazu 100 obr. i to ucicha,przebieg jest teraz 120 tys ,przy 93 tys mial wymieniany caly rozrzad i lacznie z tym lancuszkiem rorrzadu ktory sie znajduje w silniku,to byl wlasnie podobny odglos z tym ze przez caly czasz,teraz tylko jak juz wspomnialem na wolnych obrotach,jakamoze byc przyczyna?dodam jeszcze ze silnik to 1.6 16 V.poz.raf

chodzi ci o hyundaia coupe 96-99r ?
ja mam silnik 2.0 16V i takze jak powiedzieli mi mechanicy stuka ten lancuszek o jego oslone i mowili by sie tym nie przejmowac bo nawet jak go wymienie moze po 10-20 tys,km zaczac stukac nowy lancuch

ja te stuki slysze tylko na wolnych obrotach nawet jak przejade 100km - temperatura silnika nie ma u mnie znaczenia - jest to taki metaliczny stukot z prawwej czesci silnika

powiedz dokladnie jak to jest u ciebie - czy po wymianie tego lancuch jak pisales przy 90 paru tys.km przestalo ci stukac nba jakis czas

opisz dokladnie wszytko jesli mozesz bo ja caly czas sie waham czy wymienic ten lancuch ktory jest tani bo kosztuyje ok. 60zł ale robota (zdjecie pokrywy zaworow, rozpinanie walkow, wymiana uszczelki - jej koszt = 100zł) jest juz drozsza

mechanik radzi by nic z tym nie robiic a mnie wkurza ten stukot
natomiast na stronie servisowej hyundaia pisza ze trzeba wywalic ta blaszke oslaniajaca lancuch - o ktora on lubi czasem stukac

nie wiem jak to jest w silnikach Coupe 1.6 16V ale w coupe i lantrach 2.0 16V podobno lubi w wielu silnikach tak wlasnie stukac ten lancuszek

Zgadza sie mechaniczny stukot w gornej czesci silnika,po dodaniu gazu wyraznie cichnie,od ostatniej wymiany,jak juz wspomnialem przejechalem ok 20 tys. dlatego wydaje mi sie ze to dziwne ale moze to taki typ,zostawilem w serwisie HYUNDAIA maja przejrzec,jesli to lancuch to wymiana z robocizna ok 300zl,sam lancuch jest tani 70zl ale sporo przy tym roboty.Wtedy jak mi halasowal przy 90 tys.slyszalem go caly czas klekotal jak diesel,moze faktycznie jakas oslona,napisze jak juz cos bede wiedzial.poz.raf

co to znaczy ze slyszales go caly czas ??
nawet podczas jazdy ??
bo ja mam 52 tys.km przebiegu i slysze go tylko na postoju i tez waham sie czy to robic bo boje sier moze cos nie tak jest z lancuchem i odpukac moglby sie zerwac

swietnie to ujales nie da sie tego lepiej opisac jak "stuka jak diesel"

co do zdejmowania tej oslony - ktos w klubie

HYUNDAI COUPE KLUB POLSKA

pisal ze mozna ja zdjac i stukot ustaje - ja rozmawialem o tym z mechanikiem i ten stwierdzil ze to prawda ale radzi pozostawic oslone bo jak lancuch dostanie juz powazne luzy to wtedy bez oslony nic uzytkownik nie bedzie slyszal

napisz koniecznie co ci zrobili w tym serwisie i czy to pomoglo

Polecam zapisac sie do klubu Hyundaia Coupe jesli jeszcze tam nie jestes zarejestrowany (adres wyzej podalem)

mozesz jeszcze napisac mi jak u ciebie wyglada sprawa ze zuzyciem oleju i jakim zalewasz silnik rozumiem ze masz 1.6 16V

model coupe - rocznik, silnik
2 przebieg auta
3 jaki olej zalewamy
4 i jakie jest jego zuzycie przy okreslonym przebiegu
5 uwagi ktory olej polecacie bardziej i dlaczego

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: bombel dnia 2006-05-12 10:46:33 ]

Tak wtedy slyszalem go caly czas,dlatego zdecydowalem sie na wymiane i faktycznie sciszyl sie calkowicie,co do oleju to tez nie jest to zbyt idealny silnik jezdzilem wczesniej na CASTROLU 0 W 40 ale jest on zbyt rzadki jak na ten silnik i troche go pil teraz przeszedlem na CASTROLA GTD 5 W 40 i chyba jest mniejsze zuzycie ale zaznaczam ze chyba,generalnie te silniki lubia olej i w normie jest wypic go na 1000 km 0,5 l !!! a nawet i do 1l !!! zalezy od jazdy na pocieszenie dodam ze w skodzie octavi jest tak samo,zastanawiam sie nad przejciem na CASTROLA 10 W 60 ale to dopiero przy kolejnej zmianie,oplaca sie kupic od pewnego goscia z allegro za 5l zaplacilem 130zl,normalnie kosztuje 4l banka ok 150zl

z jakim silnikiem jest ta octavia ??

co do coupe wielu uwaza ze powinien jezdzic na polsyntetyku 10W
znowu mechanicy mi polecaja Mobila 1 ale full syntetyk 5W-50

a Castrol RS 10W-60 ktory ty opisujesz faktycznie jest (jako jeden z nielicznych przy 10W) jest olejem w pelni syntetycznym

sam mam ogromny dylemat ktorym zalewac bo mi takze troksze lyka

To lancuch rozrzadu halasowal,koszt w serwisie 62zl (lancuch)+ robocizna 139zl

a uszczelke pokrywy zaworow dali ci nowa czy nie ?

Cytat:
2006-05-15 22:56:57, rafegoist pisze:
To lancuch rozrzadu halasowal,koszt w serwisie 62zl (lancuch)+ robocizna 139zl

który serwis? cena do zniesienia nawet bo deko zabawy jest.

serwis hyundaia na Modlinskiej 272,uczciwi i znaja sie,wczesniej mialem problem z airbagiem zaswiecil sie zima nie wiadomo dlaczego,jezdzilem do innego serwisu na kasowanie bledu a oni mnie kasowali finansowo i podawali kilka przyczyn,Ci zrobili to na miejscu.

uszczelke pokrywy zaworow zalozyli nowa ?