Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-12 14:47:00 Witam wszystkich klubowiczów
Od wczoraj jestem posiadaczem Astry II 1.8 Hatchback(3d) a od dzisiaj członkiem Klubu. Forum przeglądam już od jakiegoś czasu i mam nadzieję że uda mi się uzyskać u was odpowiedzi na pytania, na które niestety nie wpadłem w archiwum. 1. To co mnie boli najbardziej w moim nowym nabytku, to "buczenie", które pojawia się przy szybszej jeździe (ponad 80km/h). Dźwięk przypomina odgłos jaki da się słyszeć przy najechaniu na karbowaną biała linie pobocza, ale jest cichszy i jakby pulsujący. Przypuszczam że jest to wina opon. Auto ma założone aluminiowe felgi 16' i niskoprofilowe opony. Czy jedyną opcją jest zmiana opon (a przy tym i felg) na tradycyjne?? 2. Druga rzecz radio. Założony jest Alpine 7892R. O tym że sterowanie z kierownicy i wyświetlacz na lcd'ku komputera dostępny będzie tylko po zainstalowaniu specjalnej przejściówki, to wiem (dziwne że poprzedni właściciel tego nie zrobił). Natomiast denerwujące jest to że auto piszczy przy otwartych drzwiach kierowcy (i przy okazji nie da się zamknąć zdalnie) jak powiedział mi poprzedni właściciel - to właśnie przez radio. Poza tym strasznie kiepsko odbiera radio, sygnał w czasie jazdy b. często jest słaby, wręcz go brak (w Warszawie), chyba niemożliwe żeby Alpiny miały tak czułe i kiepskie tunery. Czy da się coś z tym zrobić?? 3. Komputer - czy jest jakiś w miarę prosty sposób na zmianę języka na np. angielski? Na razie (po paru godzinach jazdy) to wszystko co zwróciło moja uwagę. Wiem że jest tego trochę, ale te trzy póki co najpoważniejsze krzaczki, skutecznie niweczą całą radość posiadania nowego autka. Z góry dziękuje za pomoc. [ wiadomość edytowana przez: chrisjan dnia 2006-05-12 15:41:30 ] |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-13 01:56:23 1. Jak mogę stwierdzić czy problem leży po stronie łożyska? (i ile kosztuje orientacyjnie naprawa takiego feleru?)
Dzisiaj zrobiłem autkiem 400 km i problem buczenia występuje najwyraźniej w przedziale prędkości 80-120 km/h. Tak jak pisałem wcześniej dźwięk jest pulsujący(tak co około 0,5 sek) i jest wyraźnie słyszalny. Niestety ciężko określić skąd dochodzi. 2. Na 99 procent będę chciał wymienić tego Alpina na VDO 500. Wodotryski mi nie potrzebne, bardziej zależy mi na sterowaniu z kierownicy i stonowanym wyglądzie. Ale gdzieś wcześniej na forum czytałem że efekt piszczenia brzęczyka przy otwartych drzwiach (więc pewnie i zdalnego zamykania) da się usunąć zmianą plusów w kostce radia (stracę wtedy wyłączanie radia ze stacyjki). Gdzieś też coś było o utraconym wzmocnieniu anteny przy nieprawidłowym połączeniu radia. Niestety nie bardzo mogę te wątki odnaleźć. Może ktoś przerobił to w praktyce i pomoże. [ wiadomość edytowana przez: chrisjan dnia 2006-05-13 02:00:39 ] |
![]() taxi Pełnoprawny Klubowicz mondeo Łódź / Elbląg | 2006-05-13 07:32:23 Sprawdz kiedy buczy wyrazniej. Jesli to lozysko to na zakretach w lewo / prawo, przy wiekszym nacisku na kolo bedzie to buczenie bardziej slyszalne, wykryjesz wtedy odrazu po ktorej stronie jest padniete lozysko [jesli to jest problemem wogole] |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2006-05-13 13:46:44 Język w wyświetlaczu zmienia się TECH - em |
marmo1977 astra X17DTL Ostrowiec Św. | 2006-05-15 13:39:00 Witam wszystkich. Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość.
Jeśli chodzi o piszczyk to najprostszym rozwiązaniem dla Ciebie jest po prostu go wyjąc. Jest on wpięty w skrzynce bezpieczników. Taka szara kostka Wygląda jak zwykły przekaźnik tylko jest trochę wyższy. Piszczenie przy otwartych drzwiach się skończy a na elektrykę w opelku to nie wpłynie. Będziesz mógł się delektować brzmieniem radyjka. Języka wyświetlacza nie zmienisz TECH-em - niestety |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-16 09:29:26 Witam,
Z piszczeniem już sobie poradziłem. Pomogła zmiana podłączenia radia (12 zapłonowego z 12 stałym). Piszczenia brak, a przy okazji odzyskałem możliwość zdalnego zamykania autka i domykania szyb. O dziwo radio dalej włącza i wyłacza się ze stacyjki. (pozostał natomiast jeszcze problem słabego odbioru radia) Natomiast buczenie podczas jazdy dalej nie daje mi spokoju. Pojawia się bez względu na skręty, powiedziałbym że wręcz głównie przy jeździe na wprost. Nie mogę dokładnie zlokalizować skąd dochodzi, ale wydaje mi się że z lewej strony. |
marmo1977 astra X17DTL Ostrowiec Św. | 2006-05-16 10:20:59 Sprawdź czy nie podpiąleś radia pod prąd za kluczykiem, by to sprawdzić musisz mieć wyjęty kluczyk ze stacyjki, dpoiero wtedy rozłączysz, W przeciwnym razie będziesz miał 2 prądy. Opel ma zamienionoe ze standardem + za kluczykiem i + stały. nie sugeruj się opisem na kostce od radia |
marmo1977 astra X17DTL Ostrowiec Św. | 2006-05-16 10:24:23 co do zmiany języka wyświetlacza, to dowiedziałem się, że można faktycznie zmienić go ale od rku modelowego 2001, czyli po październiku 2000 |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-16 11:20:33
Wcześniem miałem tak że samochód piszczał po otwarciu drzwi. Nie dało się również auta zamknąć zdalnie. Dopiero zmiana plusów w kostce pomogła. Teraz piszczy tylko kiedy kluczyk jest w stacyjce, po wyjęciu go wyłącza się radio.
Moja astra jest z rocznika 99, nie mówcie że jestem skazazany na niemiecki. ![]() [ wiadomość edytowana przez: chrisjan dnia 2006-05-16 12:16:03 ] |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-16 12:32:07 I jeszcze jedna rzecz. Czy jest możliwe że przy grzebaniu przy radiu rozluźniłem jakieś połączenia w kostkach, bo odkąd "zrobiłem radio", zaczeły mi cię pojawiać komuniaty na wyświetlaczu, a to o zużytych tarczach hamulcowych, a to o niskim poziomie oleju, ze 2 razy zapaliły mi się kontrolki abs'u i kontroli trakcji (pomogło dopiero zgaszenie auta i odpalenie ponownie)
![]() |
marmo1977 astra X17DTL Ostrowiec Św. | 2006-05-16 12:42:49
nie rozpiąłeś nic, bo by głupiał całkowicie. Miałbyś kropka kreska itd. Jeśli będzie sie powtarzało podjedź na serwis i za 50 zł - przynajmniej tak jest u nas - podepną techa i sprawdzą bo wyświetlacz w astrze g jest diagnozowalny. Muszę podpytać ojca czy nie pomoże Ci odpięcie akumulatora na ok. pół godziny i czy wtedy zgubi błędy. nie wiem dokładnie które ale któreś gubią błędy i spokój. Potem zapal i niech chodzi bez dodawania gazu aż do włączenia wiatraka na chłodnicy to sterownik Ci się poustawia. |
marmo1977 astra X17DTL Ostrowiec Św. | 2006-05-16 12:45:05
Niestety ale tak. Jak masz kogoś znajomego w serwisie to można spróbować techem wejść z młodszego rocznika. Czasem uda się go oszukać ale w sporadycznych przypadkach. |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-19 13:18:07 Wszystko się zgadza jak ulał.
Też zauważyłem, że mi auto lekko ściąga na lewo, też buczenie słychać tylko w pewnym przedziale prędkości i jest ono pulsujące. Czyli wychodzi na to, że pozostaje wymiana opony, pozostaje tylko kwestia ustalenia która to? Czy przeciętny warsztat oponiarski ustali mi którą oponę będzie trzeba wymienić, czy będą uparcie twierdzić, że muszę kupić 2 a najlepiej wszystkie 4? Znacie może jakieś warte polecenia miejsce w Warszawie? P.S.O dziwo przed zakupem u mechanika auto miało sprawdzany układ jezdny i ten wypowiedział się, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. ![]() |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2006-05-19 14:42:29 ciach.
Wielu użytkowników nowych aut skarży się na szybkie niszczenie opon. Po przejechaniu 20 – 40 tysięcy kilometrów przy określonych prędkościach, np. 80 km/h słychać hałas dochodzący z tylnego zawieszenia. W serwisach użytkownicy dowiadują się, że jest to tak zwane ząbkowanie opon. Auto zazwyczaj ma sprawne zawieszenie, jest bezwypadkowe, a opony pochodzą od renomowanego producenta Kto odpowiada za stan opon ? Firma z której pochodzi samochód i która dobrała opony, czy producent opon ? Co jest przyczyną usterki i czy wpływa ona na bezpieczeństwo jazdy ? Ząbkowanie opon to coraz częstsza przypadłość opon nowych aut. Zawieszenia nowych samochodów doprowadzają do przedwczesnego zużycia opon. Jest to spowodowane zmiennym rozkładem nacisków między podłożem a oponą podczas pracy zawieszenia przy jeździe na wprost i na zakrętach. Nierównomierne naciski na oponę w miejscu jej styku z podłożem wynikają z wielowahaczowej konstrukcji zawieszenia, którego zadaniem jest przede wszystkim zapewnienie wysokiej przyczepności opon do podłoża w różnych warunkach jazdy, tłumienie drgań, zmniejszenie hałasu opon i zwiększenie komfortu jazdy. Inne czynniki, które mogą mieć wpływ na tego rodzaju zużycia opon to: a) Niewłaściwe ciśnienie w oponach b) Charakter jazdy kierowcy c) Rodzaj dróg po których porusza się kierowca d) Stan nawierzchni dróg e) Konstrukcja zawieszenia, która znacząco zwiększa komfort i stabilność jazdy f) Stan techniczny elementów zawieszenia g) Obciążenie samochodu Przypadki nierównomiernego zużywania się lamelek bieżnika dotyczą wielu modeli współczesnych samochodów. Tego zjawiska nie da się całkowicie wyeliminować, można jednak nieco ograniczyć jego występowanie poprzez: a) Kontrolę geometrii kół b) Utrzymywanie zalecanego ciśnienia w kołach c) Prawidłowe wyważenie kół po przejechaniu co najmniej 10 tysięcy kilometrów Ząbkowanie opon obniża komfort jazdy, ale nie wpływa negatywnie na bezpieczeństwo. Producenci samochodów powinni ponosić odpowiedzialność za przedwczesne zużycie opon stanowiących fabryczne wyposażenie auta. Przyczyna tkwi głównie w zawieszeniach. Największe koncerny oponiarskie pracują nad problemem ząbkowania opon, do produkcji wprowadzane są tylko te modele, które przejdą pomyślnie testy dotyczące nieregularnego zużywania się lamelek bieżnika. Mimo tego straty ponoszą głównie użytkownicy nowych aut, ponieważ ząbkowanie opon nie podlega gwarancji udzielonej przez firmę, z której pochodzi samochód, a serwisy gwarancyjne opon zwykle stwierdzają brak wady fabrycznej. |