| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2006-05-13 12:37:18 Ja jezdze z tylu co prawda bez dystansow, ale na felgach od Renault, czyli 4x100 i szerszy otwor na piaste, wiec kolo tez mi sie trzyma tylko na srubach, generalnie bez najmniejszych problemow przejechalem juz tak 2 KJSy + kilka upalan Nie ma sie czym przejmowac, mimo, ze ja na poczatku tez mialem stresa
Lapek |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2006-05-13 13:20:35 Ale prawda jest taka ze spokojnie wytrzumuja Bo jesli brac to na czysta matematyke to:
- samochod 700kg (2 osoby w srodku) - kola sa 4, ergo po 175kg na kolo - 4 sruby czyli po jakies 43.5kg na srube Wiec w sumie nie tak duzo. Oczywiscie plus wszelkie przeciazenia, ale mysle ze tragedi nie ma Z praktyki wychodzi ze wytrzymuja spokojnie
Lapek |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2006-05-13 13:47:27
zasada niepisana jest taka ze jesli juz ktos sie decyduje na montaz felgi 4x100 na piaste 4x98{rozmiar przykladowy}bez srub plywajacych to przynajmniej felga z piasta powinny byc dopasowane do siebie rozmiarowo, jezdze od dawna na roznych felgach , polowa z nich byla 4x100 ale zawsze mialem dopasowany otwor centrujacy na 58mm fiata, albo przez roztoczenie albo przez tulejke wbita w felge, zalezy od czego pochodzily felgi 4x100. |
Roli666 Bestyja Cz-wa | 2006-05-13 14:47:00 Lapek_Gdansk napisał:
Niestety to co napisałeś nie jest prawdą, ponieważ to nie śruby przenoszą obciążenie tylko tarcie piasta/felga, wywoływane poprzez napięcie śrub. |
mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2006-05-13 15:06:45 no to ja jeszcze cos od siebie moze
kazdy wykfalifikowany (patrz inzynier) powie ze brak wycentrowania jest nie dopuszczalny, moze byc ze czlowiek bedzie jezdzil pol zycia i bedzie git, ale wystarczy mala wada materialu, srube itd i moze byc psikus. a wtedy inzynier powie: "a nie mowielm". mowienie ze na samych 4 srubach musi wytrzymac bo "tak mowi matematyka" jest nie na miejscu bo zawsze ktoras moze byc nie tego i juz mamy 3 sruby, a nastepna ma troche zjechany gwint i tez z nia cos nie tego i tak dalej. wszystko konstruuje sie z zachowaniem wspolczynnika bezpieczenstwa i wszystkie wynalazki i eksperymenty zmniejszaja go i moze sie zdazyc ze zmniejsza za bardzo a wtedy... bum, czego nikomu nie zycze. pozdrowienia dla kaskaderow |
pib84 fiat 125p 73/opelrek ... gorzow wlkp | 2006-05-13 15:31:08
mozesz to wytlumaczyc bo ni w zab nie lapie |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2006-05-13 15:36:58
pusta szafe przesuniesz po podlodze, jak wrzucisz bety do szafy, duuzo betow, to z regoly nie ruszysz szafy. szafa i podloga to felga i piasta bety to sruby![]() |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-05-13 15:46:08 Juz to kiedys mowilem jezdza sobie garbusy troche ciezsze po 40 i wiecej lat i jakos nie widzialem i nie slyszalem przypadku o urwanym kole. tam felga seryjnie siedzi tylko na srubach. Garby w dragu tez nie maja z tym problemu wiec ja bym wsadzai i wio. |
pib84 fiat 125p 73/opelrek ... gorzow wlkp | 2006-05-13 15:47:12
no tak to ja rozumić ![]() ![]() dzieki a teraz co to oznacza dla mozliwosci jezdzenia bez centrujacego pierscionka![]() |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2006-05-13 15:59:50
polowa ludzi ktorych znam nawet nie wywaza kol w maluchu... do 90 jest ok, itp argumenty...
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2006-05-13 16:07:55 ] |
jose '73 Warszawa (Las Palmas) | 2006-05-13 23:24:10
Taką matematyke to o kant dupy potłuc. Obciazenia statyczne to nic, bo z tym sruby sobie poradzą, ale na obciazenia dynamiczne, ktorych nie da sie do konca przewidziec nie ma mocnych. |
KaKiGT gof3r ; rally fiest ... Trzebnica k/wrocławia | 2006-05-14 00:56:08 a ja wam powiem ze ma mam na każdem kole po 3 0.5cm dystanse wiec w sumie 1,5 n nakoło bez pierscinie centr. i i jeszcze nic sie nie działo nawet nie zauważyłem żeby która szpila sie poluzowała. wiec wszystko zależy od właściciela jak chce bez pierscieni to nic mu nie stoi na przeszkodzie |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2006-05-14 09:38:42 glupoty tu gadacie panowie,glupoty...z tego co wiem to bart nie jest z zawodu ani wykształcenia inzynierem a ma o niebo wieksze pojecie o tym co mowi niz niektorzy z was. ford transit tez nie ma otworów centrujących a jest miniciezarowka.ale wystarczy sie przyjzec jego konstrukcji i temu co zaprojektowali inzynierowie.po pierwsze tam nie ma srub tylko szpilki.nakretki ze stozkiem centruja koło jak sie je dokreca.po drugie jak juz ktos wspomnial to rozstaw srub jest taki jak ma byc.a po trzecie to szpilki sa policzone na to zeby wytrzymac takie obciazenia.ile razy juz widzialem przypadki typu zamontowalismy cos,albo wyjelismy cos z auta i po jakims czasie "sie" zepsulo.nikt nie wie czemu.cos tam wyjelismy z auta ale to nie bylo potrzebne przeciez....sa elementy ktore mozna zmieniac i zastepowac,ale liczenie na to ze praktyka malolata w wiejskiej szopie bedzie madrzejsza niz obliczenia inzynierow to glupota.jest rzecza oczywista ze gdyby takowy otwor nie byl przeznaczony do danego samochodu to by sie go nie robilo,bo byloby to tansze w produkcji.skoro sie go robi to znaczy ze jednak jest potrzebny |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-05-14 10:51:22
A, nie zauwazylem ze chce jakis inny rozstaw wsadzac, racja. |