Przekłamanie na liczniku od cc?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam male pytanko. czy po zamontowaniu licznika z cc w maluchu wskaznik predkosciomierza bedzie pokazywal inna predkosc niz z jaka naprawde jade?? Ktos mowil mi ze pokazuje mniej... mozna to naprawic jakos???pozdrawiam

odswiezam..................... wie ktos cos na ten temat??? potrzebuje te informacje

mam licznik z cc i faktycznie pokazuje predkosci mniejsze niz sa w rzeczywistosci, przeklamanie rosnie procentowo, wiec powyzej 100km.h moze juz walic o jakies 20km przeklamania, natomiast przy mniejszych predkosciach 5-10km. zrobic sie jak na moje oko niewiele da.

Licznik od cc w malcu zaniza Jestes pewien? to ile ja moge jechac jak do 130kmh na seryjnym walku sie rozpedzam i na 3biegu do 100 tez bez problemu. Myslalem ze licznik zawyza ale za kilka dni sie przekonam bo zmienie na licznik od el.

Więc tak: mam licznik z Bisa/cc, skalowany do 160kmh
poczatkowo sprzezony byl ze skrzynia std ze 126, i porownywalem przy okazji predkosc z miernikiem elektronicznym na drodze (raz w polsce, raz w niemczech)- przy kołacht ylnich 155/65 r13 licznik przekłamywał 3/4kmh wiecej niz licznik na drodze, przy kołach 135/70 r13 przeklamanie było juz 6-8kmh wiecej niz pomiar elektroniczny

teraz licznik sprzezony jest ze skrzynia z bisa, i przekłamanie jest minimalne przy kołach 155/65 r13

czyli pokazywal wiecej niz jechales czy mniej??

Cytat:
6-8kmh wiecej niz pomiar elektroniczny

na innym forum pisza ze pokazuje mniej a tu ze wiecej wiec nie wiem w co wierzyc

Powinien pokazywać dobrze współczynnik przeliczeniowy w obu jest taki sam 1 obr/metr.
A niedokładności bedą zawsze, już zużycie opon powoduje zmianę wskazań. Nie mówiąc o samych licznikach, nawet biorąc kilka takich samych to każdy pokazuje inaczej.

Z resztą temat już był pat_kdb zakładał z miesiac temu.

Dzisiaj zalozylem licznik od el, i teraz na 3biegu max wyciagam 95kmh, na liczniku od cc 100kmh osiagalem bez problemu, testowalem na ogumieniu 165/55 , czyli wniosek z tego ze od cc zawyza troche.

Błąd wskazań sprwanego licznika może wynieść 4km/h + 10 % rzeczywistej prędkości czyli przy 100 km/h może pokazywać 114 więc to że tobie akurat zawyża ten z cc nie oznacza że zawsze tak bedzie.

Cytat:
pavlus
Wysłany: 2006-05-17 13:54:32

Powinien pokazywać dobrze współczynnik przeliczeniowy w obu jest taki sam 1 obr/metr.
A niedokładności bedą zawsze, już zużycie opon powoduje zmianę wskazań. Nie mówiąc o samych licznikach, nawet biorąc kilka takich samych to każdy pokazuje inaczej.

Z resztą temat już był pat_kdb zakładał z miesiac temu.

niezupełnie, w skrzynce z malucha napęd prędkościomierza ma o 1 ząbek mniej niż w skrzynce z BISA- inne przełożenie jest stąd licznik , który był dostosowany do bisa przekłamywał bardziej niz seryjny-

PS: liczniki w samochodach fabrycznie nowych celowo są robione tak, żeby przekłamywały - im większa szybkość tym większe przekłamanie- ale prawie zawsze liczniki zawyżają, w kilku żródłach dowiedziałem się ze jest to podyktowane bezpieczenstwem uzytkownika i sprzetu...

Napęd jest inny bo inne jest przełożeni przekładni głównej i koła.
Licznik jest ten sam !!

Pisałem już błędach ale powtórze:

"Od 1991 roku obowiązuje dyrektywa Unii Europejskiej EU - Ratsrichtlinie 75/443,
według której dopuszcza się liniowy przyrost błędu prędkościomierza:
delta V =0,1 V + 4 km/h
Od tego roku we wszystkich samochodach dopuszczonych do ruchu wskazania prędkościomierza
powinny wynosić:
Rzeczywista prędkość jazdy w km/h 30, 60, 120, 180, 240
Maksymalne dopuszczalne wskazanie prędkościomierza
w km/h 37, 70, 136, 202, 268
Zużycie opony 3 mm daje zwiększenie wskazania o ok. 1%."

Najprostsza metoda sprawdzenia jest wg. słupków hektametrowych przejazd 10 słupków (1km) i pomiar czasu stoperem.

Współczynnik przetwarzania liczników w pierdzie i Ładzie wynosi k=1000, jest napisane na obudowie. Napęd prędkościomierza w BISie(nr 4251623) ma inne przełożenie niż w zwykłym pierdzie(nr 4251626) celem dopasowania do licznika. Ludzie nie komplikujcie prostych rzeczy