MotoNews.pl

Jak sie ściąga korbke do otwierania szyb w astrze!!!!?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,niedawno kupoiłem astre i chcialem wymienic głośniki z przodu i założyc centralny zamek. Po odkreceniu wszystkich śróbek od tapicerki drzwi chcialem ściągnąc korbke do szyb i za nic w swiecie niechciła zejść, niewiem jak ja ściągnąć bo przewaznie w innych samochodach są one przykręcanena śróbke a tu takiej niema.Pomóżcie mi bo od tego ściągania na hama zaczyna mi pekać powoli. Z góry dzieki!!!!!

witam ,tam jest taka sprezynka zabezpieczająca sciągnij ją cienkim śrubokrętem (najlepiej podwadzic dwoma ) i zsun korbke ,jak bys zgubil ta sprezynke to nowa kosztuje w granicach 20-50 gr wiec sie nie przejmuj
pozdrawiam

W wiekszosci samochodow jest taki zaczepik . . na srodku trzpienia na ktorym obraca sie raczka jest wlasnie takie cos . . musisz odgiac te 'uszy' ze tak to nazwe, zdjac zawleczke i klamka ci zejdzie. Zrobisz to spokojnie cienkim plaskim srubokretem . .

Po przedstawieniu graficznym nic dodać już nie można. Śrubokręcik też powinien wystarczyć, choć lepsza jest jakaś blaszka z kwadratowym wycięciem - wtedy wsuwając ją pod korbkę ściągasz obie strony zacisku naraz

o wlasnie taka sprezynka kolega bardzo dobrze to przedstawil

może tu:
http://asterka.2max.pl/boczek1.html

pozdr.

ja to robię tak:

odginam śrubokrętem tapicerkę tak aby było widać zawleczkę

zagiętym drutem wyciągam ją z korbki (jest to dużo łatwiejsze niż wypychanie jej śrubokrętem - robiłem to dziesiątki razy)

zawleczka wygląda tak

aby jej nie zgubić nakładam od razu na korbkę, a przy zakładaniu korbki już jej nie zdejmuję tylko w takim stanie jak na zdjęciu wpycham na bolec z wieloklinem

moim zdaniem łatwiej tego nie da się zrobić (piszę na podstawie własnych doświadczeń)

pzdr