Zbyt bogata mieszanka AL700 - długie (początkujący)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po raz pierwszy

Od dwóch lat jeżdzę passatem z silnikiem 1.8 RP (LPG - reduktor lovtec + AL700).
Rok temu zwiększyło mi się spalanie o około 20% więc pojechałem do gazowników, którzy wyregulowali komputer i wszystko wróciło do normy.

Teraz sytuacja wzrastającego spalania wraca (nie wiem czemu).
Świece, kable, filtry OK.

Podłączyłem się do kompa i stwierdziłem, że jest zbyt bogata mieszanka.
Zapisałem w pliku na wszelki wypadej ustawienia początkowe i zabrałem się do prób regulacji.
Po przeprowadzeniu autoadaptacji wskaźniki sondy lambda dalej oscylowały w polach bogatej mieszanki, zarówno w zakresie niskich jak i wysokich obrotów. Jedynie po zdjęciu nogi z gazu nastepowało chwilowe jej zubożenie.

Na wolnych obrotach starałem się regulować śrubą na reduktorze. Kręcenie nią w jedną stronę spowodowało przygasanie silnika, w drugą również. Ustaliłem położenie pośrednie tak aby wskaźnik lambda "skakał" pomiędzy miesznką bogatą a ubogą.
Jednak po chwili wskazania nabierały tendencji mieszanki bogatej, lub ubogiej (0.00). Czy to normalne, że ta śruba jest tak bardzo czuła na regulację? (minimalne przekręcenie powoduje znaczną różnicę w składzie mieszanki).

Ponieważ chciałbym nauczyć się tej regulacji w sposób świadomy, proszę o rzeczowe porady. Poczytałem trochę arhiwum ale nie znalazłem odpowiedzi na wiele pytań.

Jak, krok po kroku ustawić najpierw reduktor a póżniej komputer. Na chwilę obecną wszystko działa jak trzeba, nie ma różnicy między jazdą na PB a LPG jednak są wskazania na mieszankę zbyt bogatą co zapewne odbije się na spalaniu.
Jak kupiłem samochód to na zbiorniku gazu - 38litrów robiłem 400km (przy dynamice nie ustępującej PB) teraz 330km .

Może czas na regenerację reduktora? (ma najechane około 60tyś)

Hmm....tez mam taka instalke. Jakie masz auto, jaki silnik ?
Te twoje 330km na 38l to nie tak zle. Moj Peugeot 406 na 38litrach robi GORA 330km i nigdy wiecej (od nowosci) wiec to spalanie wydaje sie na poziomie.

Co do mieszanki to troche dziwna sytuacja, albo to niedokladnie opisales. Skoro wyregulujesz mieszanke sroba na parowniku to powinna byc taka jak ustawiles, a nie robic sie po chwili bogata. Sruba ma duza czulosc i odczyt z lambdy dostajesz z opoznieniem wiec po prostu pokrec troche i poczekaj na efekt i znow pokrec i poczekaj. Nie oczekuje reakcji na krecenie bezwlocznie bo to blad.
Poza tym na jakim zakresie pracuje Ci krokowiec ? Co masz ustawione w AMONie ?

pozdro

waflo

Przede wszystkim przełożyłem izolator nad mikser bo tak mi poradzili na innym formum.
Robię tak:
Ustawiam zakres attuatora MIN 70 MAX 70 (100 i 50 też próbowałem)
Reguluję śrubą na reduktorze tak aby skład mieszanki oscylował pomiędzy bogatą a ubogą (trochę to żmudne ale można).
Czy śruba na reduktorze ma tylko jedne właściwe położenie (czy można ją "przekręcić")?
Co ciekawe wskazania attuatora są w okolicach 90 mimo, że MIN MAX jest na 70 (może tak ma być?)

Wchodzę w autoadaptację i wykonuję kroki zgodnie z procedurą.

Po chwili komp jest ustawiony ALE mieszanka "wskakuje" na pole "BOGATA".
Co mogę jeszcze tam ustawić?

Dziwne, ale gdy silnik pracuje na benzynie wskazania też są w polu "mieszanka bogata"...

Zamieszczam poniżej screeny z amona: