EDGE vs GPRS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
lekko nie na temat motoryzacji, ale jak duperelki to duperelki (zresztą nie takie tematy tu poruszano )

Czy ktoś z szanownych klubowiczów (koleżanek i kolegów), lub też jakiś Ich znajomy ma większą styczność z technologią EDGE itp.?
Chodzi mi o porównanie możliwości (czytaj szybkości przesyłu danych) między GPRS/EDGE/UMTS. I bynajmniej nie chodzi mi o slogany wypisywane w folderach reklamowych wszelkiej maści usługodawców typu PLUS, ERA, ORANGE tylko suche fakty czyli praktyczne przetestowanie w warunkach "bojowych". Przymierzam się bowiem do zakupu karty do laptopa (nawet kilku kart) i do końca nie wiem czy jest sens inwestować w najnowszej generacji wprawdzie, ale stosunkowo drogie modemy z UMTS'em.

Czołem.

Ja używam EDGE - jest to odrobinę szybsze niż modem standardowy. Oczywiście w przypadku kiedy masz max sygnał z nadajnika i nadajnik nie jest obciążony.

GPRS - prędkość do 56 kbps (zależne od modemu)
UMTS - prędkość do 384 kbps (zależne od modemu)

uważam, że GPRS do odbierania maili i przeglądania stron w drodze całkowicie wystarcza

ps. cyferki piszę z pamięci

edit:

do poczytania

[ wiadomość edytowana przez: alicia dnia 2006-05-16 11:19:43 ]

Tak jak pisała Alicia GPRS do poczty i www w drodze wystarcza, jednak nie ma co oczekiwać cudów, za to zasięg jest spory

EDGE - troche szybciej, da się juz normalnie pracować, ale zasięg jest ograniczony -np na LOB PARTY miałem tylko GPRS

UMTS - to juz jest wypas ; ale zasięg mały...

osobiście w podróży używam EDGE/GPRS

A tam gdzie się da to UMTS-a... ale wiele takich miejsc nie ma
Z UMTS-a korzystałem w Warszawie, centrum Krakowa i Wrocławia( na obrzeżach już tylko EDGE)

pozdro

Mały

OK. Wielkie dzięki za wypowiedzi.

Zakładam jednak, że w obszarach gdzie zwykle będę się poruszał jest EDGE i to nawet z mocnym sygnałem.
Czy pomimo to nie strzeli mnie h.... jak będę odbierał pocztę z załącznikem np. 2MB albo wymyślę sobie ściągnięcie PDF'a np. o wielkości kilkunastu MB?

Witam.
A jak sprawdzić czy ma się w danym miejscu zasięg EGDE, a jeżeli jest to jak "silny" ??

no jak jesteś stosunkowo blisko nadajnika (przekaźnika) to należy domniemywać, że syganł będzie silny (?)

Inaczej:
Zakładamy, że nie ma jakichś zakłóceń i odbieramy spoko w EDGE.
Czy prędkość jest na tyle duża, że można mówić o "normalnej pracy" jeżeli zajdzie konieczność ściągnięcia załączników (plików) po kilka a nawet kilkanascie "megsów"?

http://www.abeltronica.com/velocimetro/pt/index.php?idioma=pt&newlang=pt

kliknij na link i zobaczysz dokładnie z jaką prędkością się łączysz. Zarówno EDGE, jak i UMTS zależą od odległości od nadajnika, miejscowości, bo np. (PLUS) w Zakopanem UMTS jest zdecydowanie wolniejszy, aniżeli w Krakowie.