| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
katano81 SYMPATYCZNY GOŚĆ Samara - była warszawa | 2003-04-23 00:59:19 Witam Sredecznie wszystkich klubowiczów i chciałem sie pochwalić że kupiłem wreszcie Samarke, co prawda nie mam jeszcze zdjęć ale to nie bawem. Mam przy okazji pytanie. Wszystko jest super oprócz jednej rzeczy: miedzy 100-120 pojawiają się nieprzyjemne wibracje na kierownicy (nie wpływaja na jazde ale są nieprzyjemne) Opony są debicy i są wyważone. Co może być przyczyną takich wibracji??
Z góry dziękuje za odpowiedzi i PZDR ALL! |
Piotr_Kraków SYMPATYCZNY GOŚĆ TOYOTA Avensis Wagon ... Kraków | 2003-04-23 07:39:50 Gratuluję wyboru (dobrego gustu)!
a co do wibracji, faktycznie jest to częste zjawisko w tych modelach w opisanym przedziale prędkości Mogą to być tarcze (najczęściej), mogą też opony (miałem kiedyś nowe Dębice Vivo i reklamowałem), po zmianie opon problem zniknął. Pozdrawiam. |
Lewy_lowicz SYMPATYCZNY GOŚĆ Łowicz | 2003-04-23 08:36:26 A czasem przeguby luzu dostają i trochę drgania na kierownice się przenoszą, można też sprawdzić zawieszenie z przodu... |
Stoki_W-wa SYMPATYCZNY GOŚĆ AveD4-D/2109/FSO125ME Warszawa | 2003-04-23 09:38:39 Moje gratulacje!! To jest super wrażenie mając wlasną bryczkę a do tego jaszcze Ładę.Co do drgań,sam mialem coś podobnego przy prędkości ok 90 km/h.Przyczyna była w felgach.Były niedokładnie z sobą połączone (wada fabryczna),po wymianie wszystko ustąpiło.Teraz śmigam ile fabryka dała aby tylko 90-ki nie przekroczyć |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2003-04-23 20:32:40 Katano, Gratulacje powodem wibracji może też być skrzywa felga, lub źle wyważone kółko ja też mam podobne objawy, chociaż po wymianie opon na nowe dużo mniejsze. zastanawiam się teraz nad przetoczeniem tarcz. |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-04-23 21:52:52 No to super Czekamy na jakieś fotki |
Konriii SYMPATYCZNY GOŚĆ mnogo ;) KRAKÓW | 2003-04-23 21:54:35 I to ja byłem ten wyzej (ostatnio coś często mi sie logować zapomina |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-04-23 22:20:37 SUPER - mam nadzieje, ze moje wskazowki choc troche ci pomogly.
Pozdrawiam |
xAngel Lada Samara Białystok | 2003-07-23 19:34:57 Witam
Ja jak tylko kupiłem Samarkę też odczuwałem wibracje przy tej prędkości a dodatkowo duże przy hamowaniu. Zmienialem, tarcze, zmieniałem felgi i opony - nic nie dało. W końcu zmieniłem te takie cudka aluminiowo-gumowe, które z przodu trzymają targańce - zmieniłem na nówki i trochę pomogło, ale nie bardzo. Zauważyłem, ze kopiąc koło wzdłuż samochodu (a więc z przodu) ma ono spory ruch. I co dziwne ten ruch występował na nowych łącznikach aluminiowo-gumowych. Tak więc rozkręciłem je jeszcze raz i postanowiłem wytoczyć takie podkładki, aby zewnętrzną średnicą obejmowały całą gumę a wewnętrzną zachodziły na rurkę stalową w środku tej gumy, co umożliwiałoby jej mocniejsze ściśnięcie niż fabryka przewidziała |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2003-07-23 22:13:31 Gratulacje! Niech Ci Samareczka długo i bezawarynie służy!
Angel -> ciekawy pomysł! Ja się na tym kompletnie nie znam, ale może i w Niwce warto by zastosować anielski ( [ wiadomość edytowana przez: mariusznia dnia 2003-07-23 22:15:19 ] |
pawel_krakow | 2003-07-24 00:05:27 Ciekawy patent ztymi podkładkami - ja miałem w samarze to samo
Przy hamowaniu z dużej(!) szybkosci miałem takie właśniw ibracje na kierownicy , i niestety ani wymiana felg, ani wyważanie kól nic nie dało.Ponoc moze to być równiez wina zbyt twardych i szybko nagrzewajacych sie klocków hamulcowych. Być może ,ze jest w tym troche prawdy , bao jak miałem Lucasy to tego szarpania nie czułem. A potwierdził to równiez nowy nabywca mojej samary , który po przejażdżce stwierdził ,ze to przez klocki. Gość chyba sie zna , bo o kilkunasti lat jest zawodowym kierowca i tem drobny felerek jakim sa te wibracje nie zniechecily go do zakupu mojego auta. |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-07-24 14:53:00 Warto jeszcze sprawdzic luz na łożyskach. |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-07-25 13:08:41 Człowieku!!! |