MotoNews.pl

Dziwny dźwięk z wydechu ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mój essi wydaje dziwne dzwięki z wydechu. W przedziale 1000-2000 obr i poznie po ok 5000 wydaje takie dziwne rzęzienie nie wiem jak to nazwac takie metaliczny rezonans. W tamtym roku wymienialem uszczelke w wydechu chyba za katem, osłona kata już wurzucona a hałas jest nadal. Wydawało mi sie ze jest to uszczelka która łączy kolektor wydechowy z układem wydechowym. Podjechałem do kolegi który ma warsztat i powiedziałe zebym wymienil układ recyrkulacji spalin czy jak to sie nazywa ( te rurki male metale co sa w kolektorze i schodza sie do jakies puchy ). Ale chyba to nie wystepuje jako częśc zamienna ??

Motor 1.6 16v. Może można to wyrzucic ?

Sprawdx tą aluminiową osłonę idącą po tunelu nad wydechem. U mnie to sie pluzowało i stykało się z tłumikiem.

nie sądze zeby to było to bo juz grzebałem przy tym ale sprawdze

może tłumik ci się skończył, ja miałem podobnie , z zewnątrz tłumik idealny ale po wymianie wszystko ucichło, po rozcięciu gumówką okazało się ,że w środku jest tylko kupa złomu i przy 3000 obr zaczynało sie robić głośno. Uderzając ręką od dołu słychać było zawartość (zardzewiałe resztki tłumika). 2-3 lata i po wydechu, takie są niestety realia.

ja mam takie odglosy bo kat sie rozsypal i grzehocze w obudowie, moze jego resztki dostaly sie do tlumika??

MI także katalizator się rozsypał i rzęziło nie do zniesienia.Po zdjęciu tłumika, z puchy katalizatora wygrzebałem prętem cała szufelkę złomu.Rzęzienie ustało.

Jeśli odgłos wydobywa się z okolicy środkowego lub tylniego tłumika, polecam podnieść kanapę z tyłu i wsłuchać się w pompę paliwa. Ja tez kiedyś myślałem że to tłumik - nic bardziej mylnego

Stawialbym na przepalony wklad tlumika.