MotoNews.pl

Czy ktoś założył juz gumy wzmacniające sprężyny?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś założył juz gumy wzmacniające sprężyny?

Pytam bo właśnie przymierzam sie do tego wynalazku
gumy_na_sprężyny

Mam dwie sztuki...jeśli chcesz to oddam za dwa browarki

u mnie w garage leza chyba 3 komplety takich gum na przod i jeden na tyl a jezeli chcesz leciutko podniesc i utwardzic autko to mozesz spokojnie zakladac!!

Ja mam takie. Z tyłu po 2 na sprężynę, z przodu po 1. Auto jest trochę twardsze. Są 2 średnice. Na przód podchodzi szersza, na tył węższa (przynajmnije w mk 7)

TUTAJ przeczytasz więcej.

W sklepie są tańsze niż na allegro

Koles od tej aukcji fajnie napisał " gumy regenerujace sprezyny"

umnie sa na tyle po jednej na sprezynie Niepowiem bo niby cos tam dalo ale osobiscie spodziewalem sie leprzego efektu bo i tak jak mi 3 osoby siada na tyle to musze uwazac aby czegos nieurwac

ja wsadziłem po jednej na każdą sprężyne, troche auto się podniosło, może lekko utwardziło, pewnie jak bym włożył wiecej to by był leprzy efekt, jak dla mnie te gumy to tylko taki doraźny środek, tylko że kosztuje grosze, a jak by wymieniać sprężyny to łooooo

ps. ojciec mówił mi że można do kowala sprężyny dac, on je rozciągnie i będzie git, niewiem ile to kosztuje, podobno nie jest to najleprze rozwiązanie , ale chyba leprzy efekt niż te gumy a tańsze niż nowe sprężyny.

[ wiadomość edytowana przez: Kajteknr1 dnia 2006-05-19 16:06:43 ]

Cytat:
2006-05-19 16:04:49, Kajteknr1 pisze:
ja wsadziłem po jednej na każdą sprężyne, troche auto się podniosło, może lekko utwardziło, pewnie jak bym włożył wiecej to by był leprzy efekt, jak dla mnie te gumy to tylko taki doraźny środek, tylko że kosztuje grosze, a jak by wymieniać sprężyny to łooooo ps. ojciec mówił mi że można do kowala sprężyny dac, on je rozciągnie i będzie git, niewiem ile to kosztuje, podobno nie jest to najleprze rozwiązanie , ale chyba leprzy efekt niż te gumy a tańsze niż nowe sprężyny. [ wiadomość edytowana przez: Kajteknr1 dnia 2006-05-19 16:06:43 ]

Wnioskując z tego co piszesz to można pomysleć, że w celu obniżenia auta damy spręzyny do kowala, on je skróci i bedzie git. Jakos nie wierze w trwałość rozciągania sprężyn. Mam takie wkładki po 2 na stronie z tyłu ( jedna gruba i jedna cienka) efekt- auto stoi wyżej i o wiele twardszy tył no i wreszcie nie siada juz tak.

przez rok jezdziłem po jednej gumie na stronie z tyłu , ale pare dni temu załozyłem po jeszcze jednej
stare poszły na sama gore sprezyny , nowe na dół -efekt ok !!!
auto stoi rowno moze nawet wydaje sie ze tył jest wyzej, no i jest twarde !!trzy osoby smiało wsiadaja !!
wiadomo ze to dorazny srodek , ale sie sprawdza za takie pieniadze wiec polecam , a jak bedzie kasa to sie wymieni sprezyny tylko ze prowizorki zawsze najdłuzej trzymaja

koszt jednej w sklepie to 4.50 złocisza za szt, wiec na allegro szkoda kasy

[ wiadomość edytowana przez: MK-L dnia 2006-05-19 20:11:45 ]

ano założyłem jakoś w zeszłe wakacje i generalnie to pomogły mi pokonywać progi osiedlowe i moge to robić w 3 lub 4 osoby w aucie ogólnie jak na wydatek 3zł/szt to efekt SUPER
osobiście polecam :}

[ wiadomość edytowana przez: lukas_s dnia 2006-05-21 19:35:28 ]

Ja tez wrzuciłem po jednej gumie na każdą sprężyne.
Różnicy kolosalnej nie ma, ale mi nie o to chodziło, tylko, żeby przy 3 osobach mi nie tarło koło o nadkole. Wydaje mi się, swój cel osiągnąłem. I jednak zawsze jest troszke twardszy.

Proponowałbym podjechac do najbliższego sklepu motoryzacyjnego i zapytać o te gumy, bo pewnie są i niewiele droższe niż na allegro, a na allegro trzeba doliczyć przesyłke i czas oczekiwania.
Ja zapłaciłem po 5 zł w sklepie.

Pozdr
BziKu

A ja mam obawy przed tymi gumami. Zakładając ją na sprężyne tuż za nią powstaje punkt załamania zwoju. I przy większych obciążeniach te miejsce narażone jest na większe naprężenia niż na dalszej częci sprężyny przez co, domniemam, nierównomiernie będzie się ona zużywała. Czy się myle? Nie wiem - to jest moje domniemanie i przez to boję się ich założyć mimo, że przydałoby mi się też usztywnić szczególnie tył, bo często ciągam kemping i troche czepiam tłumikiem i hakiem

też mam po dwie na tyle i jestem zadowolony

Założyłem po jednej z tyłu ... stał minimalnie wyżej i był o wiele twardszy. Duzym plusem tych gum było to, że przyśpieszyły moja decyzje odnośnie wymiany sprężyn na "nowe" Komfort bez porównania.

[ wiadomość edytowana przez: lukaszko dnia 2006-05-20 16:37:49 ]

Ja też mam założone po jednej na stronę z tyłu i teraz śmiało biorę trzy osiby do tyłu bez obawy że przytrę spodem o jakiś krawężnik itp. co do komfortu jazdy nie zauważyłem żadnych różnic.

ja załozyłem po 1 na strone z tyłu i jak przy 5 osobach i bagazniku (tak jezdze w trase 2 razy w tyg) zdazalo mi sie przytrzec tlumikiem albo obnizonym zdezakiem... to jest teraz spoko ;> a tak a propo jak miałem 3 osoby z tyłu i bagaznik załadowany to siedział mi ford tak ponizej lini opony.... a teraz mozna spokojnie reke wsadzic ;>

gumy sa spoko stary zobaczył i też se kupił ;>

a co do trakcji to troche bardziej słychac jak samochod wjedzie tyłem w nierownosc.... (moze to moje odczucie) ale zakretow to sie skubany barrdzoiej trzyma ... (sprawdzone ;> bo mamy takie swiatła ze cwaniaki startuja i zaraz jest skrte o 90* i przy 60-70 juz mnie tak powoli tył zarzucał
a teraz 70 wchodzac w taki zakret sie trzyma skubany..

[ wiadomość edytowana przez: fizz2 dnia 2006-05-22 12:50:33 ]

OK

własnie dokonałem zakupu, po zamontowaniu gazu i baku na gaz w kole zapasowym mysle ze bedzie dobrze

Cytat:
2006-05-22 12:47:11, fizz2 pisze:
...jak miałem 3 osoby z tyłu i bagaznik załadowany to siedział mi ford tak ponizej lini opony...

tak to mi siedzi jak stoi pusty na parkingu