MotoNews.pl

Hyundai accent- kontrolki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pare dni temu bez zadnej przyczyny zaczela palic mi sie kontrolka od ABSu, pomyslalem, ze to blad kompa, wiec postanowilem go zresetowac, po wlaczeniu stacyjki kontrolka nie znikla, a dodatkowo na stale zaczela sie palic kontrolka od poduszki powietrznej. Zadzwonilem do ASO i powiedzieli mi, ze po pierwsze w hyundaiach nie da sie zresetowac kompa klemami, po drugie kontrolka poduszek zapalila mi sie bo zdjalem klemy na pracujacym starterze (czego nie zrobilem) a po trzecie, ze oni podejrzewaja kompa i moga go zresetowac za 60zl. Cos mi sie nie wydaje, zeby mily pan mial racje. Tez wydaje mi sie, ze to komp, ale co mam z tym fantem zrobic?

Jeśli chodzi o kasowanie kompa klemami to u mnie na 100%się da!Zresztą ostatnio nałapał mi błędów(check engine)i po odłączeniu klem i po wywołaniu błędów już się nie pojawiły
Natomiast jeśli chodzi o kontrolkę air bagu to odłączenie akumulatora w moim przypadku nie pomogło Konieczna była wizyta w warsztacie i podpięciew laptopa(50 zł). Obawiam się że u Ciebie może być podobnie(również z ABS-em, choć ja go nie mam).Ale najpierw sprawdz bezbieczniki...

Odłączenie akumulatora zresetuje tylko komputer sterujacy silnik czyli kontrolkę check engine, jeśli chodi o reset sterownika absu czy srs (air bag) konieczne jest podłączenie komputera i tak jest w każdym samochodzie. jest to podyktowane względami bezpieczeństwa, podobnie jak to że w wielu autach w kontralce poduch nie montuje się żarówki tylko diodę led a najczęściej 2 na zapas.
PS
a zaświecenie kontrolki poduszek mogłeś spowodować tym ze odłączyłeś od akumulatora + a nie - w pierwszej kolejności.

[ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-05-20 15:02:27 ]

odlaczylem najpierw minus. bylem dzisiaj w ASO, facet powiedzial, ze jakies spiecie musialem zrobic przy zdejmowaniu klem i dlatego zaczela mi sie palic kontrolka air baga. co do ABSu, to sprawa jest mniej zabawna. poszedl mi prawy tylni czujnik. powiedzieli, ze koszt to 200zl czujnik plus 100zl robocizna.... no i za dwie minuty roboty pan zainkasowal 50zl

Witam

Facet ze serwisu naciagnął cie.
Ja miałem podobny problem z AIR BAG. Kontrolka się zapala po pierwsze dlatego że odłączyłes wogole klemy od akumulatora.
Po drugie to ze się świeci nie znaczy ze nie działa - wyłączy sie po miesiącu jazdy. Sama.

A powoduje to to ze wyłączając stacyjkę nie rozłączasz wszystkich obwodów - np mozesz włączyć swiatła czy też pokazuje się czujnik otwartych dzwi. Zdjełeś klemy i stąd.

"bylem dzisiaj w ASO, facet powiedzial, ze jakies spiecie musialem zrobic przy zdejmowaniu klem "

I ty sam byś się nie skapnął że zrobiłeś spięcie?
Mechanicy to w większosci darmozjady. Znają się tyle co nic.

"poszedl mi prawy tylni czujnik."

Nie bądz taki pewny. Moze tylko kabelki się wywineły albo coś innego. To ze komp pokazuje coś innego nie znaczy ze tak jest.

Jak ci się skonczy płyn hamulcowy np z tyłu to sie zapli kontrolka ręcznego - nie znaczy to przecież ze masz zepsuty ręczny czy też linke od ręcznego zepsutą.

Pozdrawiam

tez gosciowi mowilem, ze raczej spiecie bym zauwazyl, a nie jestem na tyle glopi, zeby klemy odlaczac przy zapalonym silniku a co do tego ABSu, bardzo mozliwe, ze to nie czujnik, tylko sprawa kabelka ktory sie urwal, albo cos w tym stylu, tylko problem polega na tym, ze sam nie mam jak tego sprawdzic...