Kamieniem w szybę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po uderzeniu kamieniem (przy 90km/h) na przedniej szybie - na wysokości kierownicy- powstał odprysk wielkości grochu. W jedynym zakładzie jaki odwiedziłem zaśpiewali 100zł za naprawę, chyba zbyt wiele.
Czy może ktoś zna ceny, które są akceptowalne.

nie wiem czy jest sens naprawiać....

naprawa jak widzisz jest dosyć droga.. zajmują sie tym tylko większe zakłady , no a one mają już wysokie ceny...

ja za nową szybę z montażem zapłaciłem 250 zł...

i mam szybę bez rysek z idealną przejrzystością...

Pindziesiont zł bym dał. A jak nie masz 250 zł to możesz z tym jeździć i jeździć i jeździć... Policjantowi zawsze możesz powiedzieć "Panie do warsztatu jadę." Wtedy on zabierze Ci DR no i w ciągu 7 dni będziesz musiał warsztat odwiedzić. Ojciec z pająkiem po stronie pasażera jeździł ze dwa lata.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-05-19 20:30:41 ]

Cytat:
2006-05-19 20:20:25, AdamZuk pisze:
Po uderzeniu kamieniem (przy 90km/h) na przedniej szybie - na wysokości kierownicy- powstał odprysk wielkości grochu. W jedynym zakładzie jaki odwiedziłem zaśpiewali 100zł za naprawę, chyba zbyt wiele. Czy może ktoś zna ceny, które są akceptowalne.

To musiałbyć duży albo bardzo ostry kamień. Mnie ostatnio walnął kamień zza tira z którym się wymijałem. Ja miałem 100 on chyba też, a kamień był na tyle wielki że dokładnie widziałem go przy tej prędkości na wysokości oczu (coś takiego jak przy torach nasypują), był bardzo głośny huk, ale na szybie ani ryski. Szyby w Espero nie są więc chyba złe.
Z kolei jednak kiedyś też przy 100km/h rozpierdolił mi się gołąb na szybie, i jak już pióra opadły i resztki gołebia zebrały wycieraczki, to po gołębiu został mi niewielki ubytek na szybie - chyba od jego dziobka.

Ja mam z kolei ryse na wysokości oczu zrobioną przez wycieraczkę - ale coś co było między piórem a szybą - jest to takie zmatowienie ale juz wyczuwalne pod palcem - nie mam pojęcia co za "diament" to zrobił i jak sądze jedyna mozliwość naprawy to wymiana.Poszukam w okolicy.

Cytat:
2006-05-19 20:20:25, AdamZuk pisze:
Po uderzeniu kamieniem (przy 90km/h) na przedniej szybie - na wysokości kierownicy- powstał odprysk wielkości grochu. W jedynym zakładzie jaki odwiedziłem zaśpiewali 100zł za naprawę, chyba zbyt wiele. Czy może ktoś zna ceny, które są akceptowalne.

sprawdź to...niedawno się mocno zaczęli reklamować z nową metodą naprawy , a firma działa w całej Polsce:

RAS ..nowa metoda naprawy szyb ..KLIK!

Dzięki Bogdan za podpowiedź, sprawdze w tygodniu.

[ wiadomość edytowana przez: AdamZuk dnia 2006-05-20 16:30:49 ]

A czy ktos z Was ma moze doswiadczenia z polerowaniem szyby? Czy to prawda, ze robi sie soczewa? Slyszalem sprzeczne opinie...

Ostatnio naprawiałem szybę miałem odprysk wielkości troszkę większy od główki od szpilki ale zaczynało się powiększć tz. pękać promieniście dalej pojechałem do AUTO SZYBY JAAN i po kłopocie prawie nie ma śladu. Mają tam przykładową szybę z różnymi pęknięciami i odpryskami przed i po naprawie i muszę powiedzieć że znają się na tym, jedyny warunek to pęknięcie/odprysk mniejszy od monety 5 zł. Na naprawę dają gwarancję dożywotnią tz. że sklejone pęknięcie/odprysk nie ma prawa się powiększyć.
Sposób naprawy jest następujący:
-do zew. szyby w miejscu uszkodzenia przysysanye jest specjalne urządzenie próżniowe które wysysa powietrze z pomiędzy szyby, oraz resztki szkła. Od strony wew. szyby przyklejane jest lusterko pod pewnym kątem tak aby można było z zewnątrz samochodu obserwować czały proces wysysania.(czas ok 5-8 min)
-po zdjęciu urządzenia nakładana jest do pęknięcia/odprysku jakaś przezroczysta substancja oraz naklejany jest cienki pasek folii.(-teraz utwardzanie lampą ultrafioletową z zew. strony szyby(lampa na przyssawki)(czas ok 5 min)
-po utwardzeniu nadmiar folii jest ścinany zwykłą żyletką.
-poletowanie miejsca naprawy pastą polerską do szkła.
(Jżeli szyba jest pęknięta na wylot cał proces jest powtarzany w środku samochodu)

KONIEC całkowity czas naprawy w zależności od wielkosci uszkodzenia od 20-60 min
-Cena od 70 do 130 zyli
POZDRO P@int