MotoNews.pl

Elektryka szyb tylko przy otwartych drzwiach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moze ktos z was poradzil sobie z taka usterka: elektryka szyb w omedze A dziala tylko przy otwartych drzwiach tzn. drzwi kierowcy otwarte - szyba kierowcy dziala, podobnie z prawej strony.

Z gory dziekuje za pomoc, Karol

I tak ma dzialac Moim zdaniem udane rozwiazanie-nie trzeba kluczyka w stacyjke ladowac jak w innych autach zeby otworzyc lub zamknac szybe.

pozdr

Witaj ! Jeśli nikt nie grzebał przy obwodzie wyłączników drzwiowych (np. dostawiał zwłoczne gaszenie lampki oświetlenia wnętrza), to prawdopodobnie padł Ci któryś z elementów "automatyki" sterowania blokowania/odblokowywania sterowania szyb. Jest to taka płyteczka ok 1x3cm ukryta w konsoli środkowej pod zestawem przycisków od strony kierowcy, pod taką wystającą czarną obudówką. wchodzą tam co najmniej 3 przewody, na których ma być podawane napięcie - na jednym (czerwony) stale, na pozostałych 2-óch - z drzwi kierowcy i obwodu pozostałych włączników drzwiowych. Poprawcie mnie jeśli coś namieszałem

P.S. Czarny: Chyba, że ja mam coś skopane . U mnie działa, jak są zamknięte drzwi, a w momencie otwarcia którychkolwiek wyłącza się.

SaLMoN

C20NE rulezzzz......

[ wiadomość edytowana przez: salmon dnia 2003-04-23 17:33:57 ]

Niestety Salomon ma rację też mam taki sam objaw i podejrzewam na 90% układ we włącznikach dlatego podjąłem działania aby go nabyć.

Jeszcze jedno . U mnie istnieje taki stan rzeczy bowiem jak padły mi szyby to wyprułem pół samochodu i między innymi ten układzik. A przyczyna była całkiem inna. Ale skutkiem tych kombinacji jest otwieranie szyb przy otwartych drzwiach.

Bardzo wam dziekuje za wskazowki. Nikt wczesniej nie gmeral w elektryce, wiec bardzo mozliwe, ze szkopul tkwi w tej malej czarnej plytce...
Pozdrowienia, Karol

Też z tym walczyłem . Jestem pewien , że to ta płytka , u mnie do niej wchodzi 5 kabli . A mój problem to że szyby działają non stop (w każdej chwili można je otwierać , bez kluczyka , przy otwartych i zamknietych drzwiach .) i non stop działa podświetlenie klawiszy . Często pomaga wyjęcie np. na noc bezpieczników 19 , 20 , wtedy wszystko wraca do normy na jakiś czas.
Pozdr.

jeszcze raz:wylaczasz zaplon,wyjmujesz kluczyk ze stacyjki nie otwierasz drzwi szyby dzialaja.otworzysz drzwi szyby dzialaja.zamkniesz drzwi (bez kluczyka w stacyjce) szyby nie dzialaja.znowu otwierasz drzwi kierowcy szyby dzialaja.i tak ma byc!!!!!!!!!!!takie rozwiazanie jest na przyklad w BMW,MERCEDESIE,AUDI i dziala na identycznej zasadzie!!!!!!
tak jak wspominalem bardzo dobre rozwiazanie.
acha ten caly balagan(elektr szyby) nie zachowuje sie tak przy zapalonym oswietleniu wnetrza.

pozdr

strasznie namotaliście z tymi szybami ale jeżeli dobrze zrozumiałem to działają one tylko przy otwartych drzwiach????
jeżeli tak jest to po prostu nie ma masy stałej i przy otworzeniu drzwi układ pobiera ją z włącznika drzwiowego.

totr ty jesteś jak guru!!!

jest to bardzo prawdopodne (na ok.50 %) ja przyjąłem nieco inną teorię po dokonaniu pomiarów. Układ we włączniku mogąc dostawać chwilowo masę (przy otwrciu drzwi kierowcy bowiem jest tam włącznik 3 złączowy) może się przełączyć w stan pracy ciągłej i zachować ją aż do ponownego podania masy (czyli otwarcia drzwi) także jest to sprawa do dyskusji. Ale już wkrótce określę się na 100%. jestem w trakcie badania tego problemu.

dziękuję !!!!!!!! i czekam na dalsze konkluzje odnośnie szybek.
w czasach gdy miałem Omę A sam montowałem elektr. szybki i stąd moje spostrzeżenie. pozd.

Ja tez mysle ze ta plytka za wszystko odpowiada,kiedys w omie jak mi padly szyby to gosc mi zlutowal dwa z pieciu kabelkow na wejsciu(niestety nie pamietam ktore) i szyby dzialaly tylko na przekreconym zaplonie teraz mam senatora i ktos juz cos grzebal bo dzialaja zawsze i swieca sie diody caly czas...