Skrzynia V a tylny most?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak odróżnić reduktorek linki prędkościomierza montowany na skrzyni biegów polonezowski od Fiatowskiego ?
Wiem że różni sie ilością trybików ..
Czy polonezowski ma więcej trybów czy fiatowski ?
Chodzi mi o ZSM Praszka... pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi ..

[ wiadomość edytowana przez: fsofishing dnia 2006-05-20 13:41:28 ]

Proponuje zmienic tytul posta na jakis bardziej "czytelny"...

poldkowy jest lustrzanym odbiciem fiatowskiego.jak fiatowski reduktor zamontujemy w poldku to linka sie bedzie krecila w druga strone.a co do trybikow to jest ich wiele typow

CZYLI OD CZEGO ZALEŻY ILOŚĆ TRYBIKÓW ?

Mam pytanie: - czy ktoś wie jakie oznaczenia mają od poszczególnych aut i poszczególnych silników?

Ściślej mostów. O oznaczeniach nic nie wiem, ale przełożenia są podane w Trzeciaku

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2006-05-20 13:20:58, fsofishing pisze:
Jak odróżnić reduktorek linki prędkościomierza montowany na skrzyni biegów polonezowski od Fiatowskiego ? Wiem że różni sie ilością trybików .. Czy polonezowski ma więcej trybów czy fiatowski ? Chodzi mi o ZSM Praszka... pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi .. [ wiadomość edytowana przez: fsofishing dnia 2006-05-20 13:41:28 ]

wejdz na strone praszki... http://www.metal-tech.pl

trybiki wewnatrz reduktorow sa identyczne w kazdymm reduktorze roznica polega na trybach zewnetrznych [trybik napedu reduktora i wspolpracujaca z nim zebatka na wale glownym skrzyni biegow]

trybiki zaleza od przelozenia mostu w pozniejszych poldkach stosowano [drobniejszy] modul zebow wyjatkiem byl Rower w ktorym z racji mostu 10:43 trybiki zapozyczono z wczesnych Polonezow pieciobiegowych

witam
Moje pytanie to: czy po wymianie skrzyni biegów z 4 na 5 musze wymienić też tylny most?

Nie.

pytam się bo porównywałem prędkości z innym autem i kiedy u kogoś było 80km/h to u mnie brakuje troszke aby było 70km/h. A taka sytuacja jast od momentu kiedy wmontowałem do mojej furmanki (125p) skrzynie V w miejsce oryginalnej IV "ukośnej". A przed zmianą skrzyni z mojej miejscowości do wioski obok bylo troszke ponad 6,5 km a teraz jest niecałe 6 km, i przez te różnice ciężko mi jest obliczyć ile naprawde pali moje auto i jaką prędkościa jade zeby nie dostac mandatu bo chyba policji nie wystarczy moje słowo że ja na liczniku mialem np 50km/h a oni na suszarce 60km/h.

Sama skrzynia to ma analogiczne obroty, przełożenia się mogą między sobą nieco róznić, ale przecież na IV i tak jest 1 do 1. To jest raczej kwestia niewłaściwego reduktora od prędkościomierza. Masz swój, czy ten co był na nowej skrzyni?

przekladni slimakowej [reduktora]nie da sie innego wsadzic.a wiec i tak pewnie tak zostanie.poprostu musisz wlozyc taki most jaki miales.podejrzewam ze wlozyles most od poloneza 1,6,a we fiacie masz oryginalnie taki jak w polonezie 1,5.

sory pomylilem sie.myslalem ze wymieniles most a tu skrzynia wymieniona.wiem ze 4 skrzynie i piatki maja to samo przelozenie,tylko musza byc z podobnego rocznika.
ja mialem poloneza z 89 roku 1,6 i silnik zostal zamieniony na 1,5 razem ze skrzynia z poloneza okolo 80 roku.wszystko bylo ok ale predkosciomierz pokazywal mi 1/2 faktycznej predkosci.a wiec doliczylem sie 4 roznych przekladni slimakowych i jedna zamiast drugiej nie pasuje.roznia sie iloscia zabkow na zewnetrznym trybiku,a te od fiatowskiej skrzyni byly calkiem odwrotne.
to teraz nie wiem czy jak by wymienil most oryginalny na ta skrzynie,to czy by sie wszystko zrownalo?

Owszem wyrównało by się - reduktor się dobiera właśnie do mostu, a sam most z kolei do danego silnika. Czemu miało by się nie dać innego wsadzić? On jest na jednej czy dwóch śrubkach raptem. Trzeba założyć ten co był i wszystko wróći do normy.

moj fiat jest z '87 roku oryginalnie był silnik 1,5 teraz jest 1,6 gle z poloneza caro. Tylny most jest oryginalny i nigdy nie byl zmieniany, a co do skrzyni, byla ona wyjmowana z innego DF-a a skad się ona w nim znalazła tego to ja juz nie wiem i jakiego ma ona slimaka od predkosciomierza tez nie wiem. Ale moge zamontowac do niej slimaka od oryginalnej skrzyni tylko czy on bedzie pasował do tej piatki??

wedlug mnie slimaka nie da sie wymienic na inny.rozni sie on liczba zabkow na tym trybiku co wchodzi do srodka skrzyni,a wiec wlozenie moze doprowadzic do jego zniszczenia.

Skleiłem wątki i teraz większość odpowiedzi jest wyżej.