| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kondziol 125p 2.0 i.e & rurow ... Dobra k/Krapkowic | 2005-04-04 08:52:26 Witam.
Zrobiłem mały remoncik silnika (2.0) i między innymi założyłem nowe pierscienie, ale założyłem je z zamkami ustawionymi 180 stopni, a powinno byc 120 stopni - niewiem co mi odbiło. I mam pytanie - może tak zostac? Podzro. |
kondziol 125p 2.0 i.e & rurow ... Dobra k/Krapkowic | 2005-04-04 09:46:52 Mam kompletnie złożony silnik, boje się ,żeby mi nie przedmuchało 2 pierscienia. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-04-04 09:55:14
Lepiej zmień (chociażby tylko ze względu na wątek psychologiczny). Nie znam sie na DOHCach. Ale jeśli za każdym razem kiedy przekręcisz kluczyk masz sie stresować ze coś moze byc nie tak i każdy stuk z silnika ma cie przyprawić o dreszcze i bezpodstawne podejrzenia że niewiadomo co sie stało, to lepiej zrób to dla świetego spokoju. Oczywiście jeśli nie bedzie to kosztowało zbyt dużo pieniędzy bo o pracy nie wspomnę... |
kondziol 125p 2.0 i.e & rurow ... Dobra k/Krapkowic | 2005-04-04 12:20:54 tzn. spanie kompresja - duży może byc spadek mocy? uszczelka u mnie na zamówienie kosztuje 120 zeta - zostawie tak jak jest. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-04-04 12:49:06
machnij na to ręką i powiedz sobie: kto by sie przejmował 60 stopiniami |
kondziol 125p 2.0 i.e & rurow ... Dobra k/Krapkowic | 2005-04-04 13:44:07 Bałem się, że będe musiał go rozebrac jeszcze raz.
Dzięki za info. Pozrawiam. |
PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-04-07 22:58:19 faktem jest ze zrobione powinno byc poprawnie.ale jak ma juz zlozony silnik to niema sensu go rozbierac.
aspekt psychologiczny jest bardzo wazny. przekonalem sie na wlasnej skurze zawsze jak mi sie czegos nie chcialo dopracowac a potem jakis dziwny stuk i wyrzuty sumienia
wracajac do pierscieni to smiem twierdzic ze one i tak sie kreca.moze nie odrazu w duzym stopniu ale po jakims czasie napewno. ojciec jak mial w fiacie ohv z duuuzym przebiegiem to co pare tys km zauwazal wieksze przedmuchy ktore po jakims czasie ustyawalu i tak w kolko. kazdy silnik ktory rozbieralem nia mial zamkow na swoim miejscu.a byly to silniki nietylko skladane przezemnie ale i na naprawach gwarancyjnych z przebiegiem <70 tys km./moze mialem pecha/ ostatnio mialem ochote wbic w tloki kolki ustalajace i przerobic zamki w pierscieniach ale odeszlem z tym planem do nastepnej rozbiorki silnika. pierscien olejowy ustawia sie w osi sworznia z powodu najwiekszej "szczelnosci " w tym miejscy spowodowanej rozszerzalnoscia cieplna reszta juz po kolei . |
PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-01 21:16:47
sa w sklepach.
jak pali malo oleju to zostaw je w spokoju. dymienie przy zapalaniu to wina gaznika. |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-09-03 00:29:08 Panowie wszystko to jest bardzo interesujące ale jezeli ktos zapomnial to w temacie stoi od czego pierscienie
Wiec od czego ??????? wiadomo ze do starszych 1,6 nazywanych kwadratami( dowiedzialem sie z tego wlasnie forum) pasuje od poldka ale od czego podejdzie do nowszych ? |