Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-05-22 19:29:27 Chcę dodać, że połowę jazdy od poczatku do końca mam bez świecącej się kontrolki a połowę z zapaloną (od odpalenia do zgaszenia silnika). Jak mi zgaśnie i szybko chcę odpalić i od razu przekazuję z benzyny na gaz to na 100% zaświeci się kontrolka ABS. Czasem jaszcze do tego pilot od centralnego zamka nie chce zamknąć zamków dopiero za 10 razem ale o tym już nie chę mieszać wam w głowach bo może to nie ma żadnego związku. Czytałam kiedyś że komuś przy zapalonych światłach wskazówka poziomu paliwa szła na Full, a gdy zgasił światła to powracała do stanu prawdziwego - ale wiem że to już mieszanie w głowach więc o tym zapomnijcie ale co z tą kontrolką ABS - cholera jasna !!! ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-22 19:35:26 Objaw bardzo dziwny, chyba nikt nie poda rozwiązania na odległość. Najlepsza wg mnie rada jest taka, by pojechać do aso i podpiąć komputer.
Wg mnie jednak dopadła Cie standardowa usterka, czyli pękł przewód czujnika któregoś z przednich kół. A że stało się to po dolaniu płynu - koincydencja ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-05-22 20:15:55
no wlasnie ![]() ![]() ![]() |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-05-23 02:10:18
Proszę o trochę więcej szczegółów. Dlaczego przednich kół a nie tylnych ? Pęknięcie przewodu czujnika - to znaczy, ten przewód jest zwykłym przewodem elektrycznym w izolacji , który się ukruszył i raz łączy a raz nie łączy ? Słowo "pęknięcie" można zastąć słowem "ukruszenie" czy też przewód czujnika ma jakąś specjalną budowę ? To dlaczego po pierwszych 30-60 sekundach od odpalenia albo na stałę kontrolka się włączy albo już do zgaszenia silnika nigdy się nie włącza. Przecież jeżeli ten kabelek po godzinie jazdy by nie łączył to po godzinie od odpalenia powinna się zapalić kontrolka, a tu decydujące są chwile zaraz po odpaleniu, gdy sprawdzane są układy. Naprawa - to wymina całego przewodu czujnika ? W którym miejscu przewód najczęściej pęka (jeżeli to standardowa usterka) przy samym kole, przy samym modulatorze, czy gdzie indziej ? ![]() |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-05-23 09:09:04 czujniki abs-u inaczej działają sprawdzają prędkość obrotową ząbków na przegubie i dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu stwierdzają sprawność czujników. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-23 11:40:16
Przewody czujników tylnich kół nie ulegają awariom, gdyż nie są narażone na duże obciążenia mechaniczne. Z przodu kabelki w większym zakresie sięzginają i dlatego pękają przewody w środku. Jednak z uwagi na nietypowe objawy radzę pojechać na skaner do aso i wtedy będzie wiadomo jaki rodzaj błędu wykrywa komputer abs. Od tego trzeba zacząć - nie widzę innej drogi poza kontrolą wzrokową połączęń elektrycznych i mechanicznych układu. |