MotoNews.pl

Centralny Zamek - Problem!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam E36 320i z 91r
Problem polega na tym ze gdy zamykam zamek oczywiscie z kluczyka bo nie mam na pilota to zamek zamyka sie i otwiera odrazu. Dopiero za drugim razem sie zamyka. Dokladnie tak samo jest przy otwieraniu. Przekrecam, otwiera zie i zamyka a dopiero za drugim razem otwiera normalnie. Czy moze ktos sie spotkal z czyms takim? Nie wiem czego mam szukac.
Z gory dzieki za pomoc.
Pozdrawiam

Sprawdz wiązke przewodów w klapie od bagaznika. Pewnie są przetarte i robia zwarcie w efekcie czego centralny tak wariuje.
Pozdro

W klapie jest wszystko ok
W slupku drzwi kierowcy tam gdzie jest ta przelotka byly urawne przewody ale to od glosnika. Przeczyscilem ta cala duza kostke bo byly troche posniedziale piny ale nic nie dalo tzn teraz juz otwiera sie na raz. Czyli jest lepiej ale zamyka sie nadal na dwa razy. Moze macie jeszcze jakis pomysl co to moze byc??
Pozdrowki

No ja mam podobny problem tylko ze u mnie zamyka sie za 9 razem ale otwiera odrazu i tez nie wiem o co chodzi ale stalo mi sie to po wyciagnieciu akumolatora

No ja mam podobny problem tylko ze u mnie zamyka sie za 9 razem ale otwiera odrazu i tez nie wiem o co chodzi ale stalo mi sie to po wyciagnieciu akumolatora

ja sie spotkalem u siebie z takimi objawami.Przyczyną był spalony bezpiecznik który był podłaczony pod centralny,umnie znajdował sie pod tylną kanapą koło przekażnika od centralnego ,u ciebie napewno go tam nie ma,bo masz inne autko.Przyczyną napewno jest brak jakiegoś styku ,lub przerwa obwodu w instalacji centralnego zamka.zobacz może gdzies kabelek nie łaczy,zaśniedziałe styki itp

Mam podobny problem z centralnym zawsze zamyka dopiero za drugim razem(za pierwszym odbija) tak samo przy zamykaniu z kluczyka i z pilota. Myślałem, że to sterownik ale przy zamykaniu zdalnie z komputera (program Carsoft) zamyka za pierwszym razem. Co to może być? Czy przyczyną może być nieorginalny alarm ze sterownikiem centralnego?

nieorginalny alarm nie jest powodem takich sytuacji powiedz jaki alarm masz i w jakim aucie

Nie wiem jaki to alarm, ale skoro nie moe być przyczyną to chyba nie ma znaczenia. Auto E34.

Opisany objaw oznacza na 99% zwarcie przewodów + i - od centralnego. Proponuję jeszcze raz sprawdzić wiązkę wychodzącą z tylnej półki do klapy bagażnika ( u mnie już 2 razy przetarła się izolacja na przewodach tuż pod półką). Jeśli tam będzie wszystko ok. w co wątpię proponuję sprawdzić wiązki przy wszystkich drzwiach. Pozdr.

Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jeśli winą były by kable to usterka byłaby nieregularna, a w moim przypadku zamyka zawszeza drugim razem.

Przy zwierających się kablach pod półką za każdym razem, gdy zamykałem auto (z pilota) bez poruszania klapą bagażnika, centralny zamykał za 2 razem. Zaizolowałem przetarte przewody i problem znikł.

Wielkie dzięki w takim razie sprawdzę.

Dodam tylko, że za pierwszym razem gdy sprawdzałem wiązkę przymocowaną do ramienia klapy bagażnika ograniczyłem się do zdjęcia plastykowej osłony wiązki i oględzin wiązki pod kątem ew. urwanych kabli. Oczywiście nic niepokojącego nie zauważyłem. Dopiero zdjęcie czarnej taśmy trzymającej kable w wiązce oraz rzut oka właśnie w okolice półki unaocznił mi spustoszenia, do których doszło na zgięciu przewodów. Swoją drogą producent bardzo oszczędnie gospodarował długością kabli. Myślę, że gdyby wiązka była dłuższa o ok 2 cm. ugięcie przy otwieraniu/zamykaniu byłoby znacznie mniejsze a tym samym trudniej byłoby o fizyczne uszkodzenia przewodów. Życzę powodzenia w usuwaniu usterki. Pozdr.

Rozprułem tą wiązkę, okazało się, że kable były już naprawiane. Poprawiłem co się dało ale nie pomogło. Wygląda na to, że to inna przyczyna.
Mam jeden nieoryginalny siłownik, podejżewam jeszcze jego.
Przydał by się schemat z instalacją elektryczną centralnego, może ktoś ma.

Witam,mam ten sam model co Ty.dzieje się tak,gdy któryś z siłowników jest odpięty.ja miałem odłączone drzwi pasażera i tak było.Teraz musisz znaleźć które to drzwi.Pewnie kabel jest urwany,mosisz go znaleźć i zlutować i wtedy musi być dobrze.I tak na wszelki wypadek sprawdź wszystkie krańcówki,ale gdy krańcówka jest walnięta to ciągle otwiera.Sprawdź i daj znać,jak coś to będziemy myśleć dalej...Pozdrawiam i powodzenia

Zastanowie się nad tym przerwanym kablem, w przednich lewych drzwiach raczej odpada bo są tylko dwa kable (żyły) do zamka.
Gdyby była przerwa wogóle by nie działał.
W bagażniku taka usterka byłaby jaknajbardziej prawdopodobna, są trzy żyły i zmiana położenia elektrozamka przełacza styki.
Zacznę chyba od tylnych.
Dzięki za info.

sprobuj zamknac z lewych drzwi albo z bagaznika

Z bagażnika i lewych drzwi to samo, a z prawych nie steruje centralnego. Czy przyczyną mogą być prawe drzwi?

To napewno sa drzwi pasażera,bo w bmw sa 3 silowniki master,ze strony pasażera tez..Teraz tylko znajdź gdzie kabel jest urwany.