| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-04-24 02:24:03 Czy ja jestem taki optymistycznie nastawiony do Espero to nie wiem. Mam autko od 4 miechów, kupiłem go odrazu z gazem i dobrze, że stargowałem dość sporo (1100 zetów!!) Jak mi się wtedy wydawało z przyczyn zewnętrznych: bo to jakaś ryska, bo to antena uwalona. Okazuje się, że tak naprawdę nie wiem co gostek robił z tym autem (chiba nic ale niestety. A co najlepsze to każdy mówi: nie no to normalka, ma prawo itp itd. Ale po kolei to jak bym się zastanowił to nie fajnie: wspomniana antena (jakieś 350 pln i nie robię bo mnie nie stać) termostat, reduktor, tłumik, pasek rozrządu, filtr paliwa nie zmieniany od początku! (nie zmieniłem narazie bo nie mam czasu za to się wziąść, a jest totalnie zapieczony) i to wszystko rozumiem ma prawo ale: od wybuchów do filtra powietrza mam go do wymiany (90pln) i wymiana reduktora nie wyeliminowała wystrzałó całkowicie (macie jakis pomysł??), dalej okazuje się, że nie działa jak zmino to nie działa mi licznik - zacina się, nie ma czujnika do poziomu płynu w zbiorniczku, przełączniki od sygnalizacji otwarcia drzwi mimo przeczyszczenia działają jak im się spodoba (bardzo nie fortunne umiejscowienie! Tak na marginku to czeka mnie wymiana sprężyn x 2 co też w moim przekonaniu jest porażką żeby to robić w tak młodym autku |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-04-24 03:03:52 Co to zanczy PRZEGLĄDEM?
no i moim zdaniem 70kkm to nie 90kkm PS. Uszczelkę pod deklem i weżyk do odmy też wymieniałem... i znowu cieknie |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-04-24 06:36:06 |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2003-04-24 10:26:35 Jestem szczęśliwym posiadaczem od samego początku, do 64 kkm wymieniłem:
- przewody WN (na gwarancji), - drążek kierowniczy (na gwarancji), - sprężyny tył 2 szt (na gwarancji), - uszczelkę pod głowicą (na gwarancji), - amortyzatory przód + 1 mocowanie. Samochód od nowości jest garażowany i nie mam problemów z czujnikami drzwi, ale w ostatnim tygodniu zaczęła szwankować antena. Swoją drogą strasznie ważne jest kto i jak używa samochodu. Kiedyś kupiłem leasingowe Seicento. Tragedia. W kabinie samochodu znalazłem 3 butelki oleju (synetyczny, półsyntetyczny i mineralny), wynieniłem olej na syntetyczny (Aral) i niestety musiałem robić dolewki (80 kkm). Przy 90 kkm (przegląd) kazałem powymieniać tarcze, klocki, linkę ręcznego, wszystkie filtry, uszczelkę pod głowicą i wlać półsyntetyk (Shell). Jak go sprzedawałem (94 kkm) to nie wymagał dolewki, a goścu który kupował nie mógł wyjść z podziwu w jakim stanie jest samochód (był handlarzem i przejechał 430 km w jedną stronę aby go kupić). |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-04-24 10:29:48 Anteny nie musisz wymieniać całej, wystarczy wymienić maszt, ja też miałem złamany przy kupnie - za 100 zł wymienili i zakonserwowali całego mechanizma. Może uda ci się go kupić za ok. 60 -80 zł plus własna robota i zdobyte doświadczenie !
Nie wszystkie CD mają czujnik poziomu płynu spryskiwaczy, np. MaciekGT dorabiał sam z Nexii ( trudny do kupienia !) Ale ważne, żebyś wymienił rozrząd, bo narobisz sobie kłopotu (chociaż w 1.5 zerwanie paska jest bardziej kosztowne !) Termostat - poczytaj na tej stronie w Poradach - jest dokładny opis z fotkami wymiany termostatu w 1.8 od Łukasza Gajera. Sprężyny - ja w moim wymieniłem już 2 razy z tyłu ( mam go od czerwca 2002 i aktualny przebieg 129 000 km!) - teraz mam niemieckie K+F od Ascony. Niestety, kupując "przechodzone" auto trzeba się liczyć z wydatkami, ale później jest spoko, aż do następnych |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-04-24 11:00:23 Te 90tys to dla samochodu normalnie uzytkowanego. Skad wiesz jak nim jezdzil poprzedni wlasciciel.. ??
W kazdym badz razie dobrze by bylo przejzec inne rzeczy (klima -o ile jest - jak wygladaja tarcze i klocki, sprawdzic jak biegi wchodza (jak ciezko to pewnie te ambitne plastikowe tulejki) itd. Umyc silnik na lato aby sprawdzic czy nigdzie nie cieknie. Jest troche zabawy, przewaznie psuja sie drobne rzeczy. ktore ciezko dostac, ale to nie znaczy ze sa one drogie. W wiekszosci da sie to naprawic samemu bez wiekszych problemow. P.S - skoro autko masz na gazie proponowalbym zalac pompe paliwa benzyna - minimum 1/3 baku i nie schodzic ponizej. Koszt ewentualnej wymiany pompy nie jest mily dla uszu wiec lepiej temu zapobiec. |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-04-24 12:28:17 Espero się nieco sypie ale wydaje mi się, że na poziomie porównywalnym z oplami, fordami itp - więc nie jest źle. Pozatym wiele części pasuje z poprzednich generacji opla (kadet/ascona/vectraA) i są dużo tańsze niż te do obecnej generacji opli (astra/vectraB), a czesto i lepszej jakości niż 3xdroższe "oryginały". A co do pompy paliwa - niedawno zabiłem swoją |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-24 13:55:59 Panowie (Plump), jak sie kupuje auto uzywane - kilku letnie i na dodatek za pol darmo to trzeba sie wczesniej liczyc z tym, ze nie jest w tak idealnym stanie jakby dopiero wyszlo z fabryki...
Moj ojciec do dzisiaj potrafi marudzic, ze chyba zle wybralem to Espero bo przeciez tylna sprezyna byla nadkruszona... Normalnie slow mi brak jak to slysze!!!! Jak juz czytasz to forum, to wiesz, ze wiele drobiazgow mozna dopasowac od innych autek. Za swoje Espero 1.5 bez gazu dalem poltora roku temu 13kzl, potem gaz za 3kzl, potem rozrzad, felgi, opony, amorki gazowki, sprezyny utwardzane, tlumiki, strumienica, tarcze... dokrecenie lusterka, pospawanie fotela by dzialala regulacja wysokosci. Kupilem tanio a po roku mam auto w stanie bdb (pomijajac moze blache czy szyby). Oczywiscie mozna wydac na nowe auto 50kzl a i tak jeszcze w czasie splacania trzeba bedzie wymieniac amorki, tarcze... |
piotr-ek | 2003-04-24 14:01:56
Mnie chyba też to czeka. Opisz jeśli możesz jak w warunkach domowych wyjąć fotel bez jakiejkolwiek szkody? |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-04-24 14:17:58
Odkręcasz 4 śruby mocujące fotel do podłogi i jak dobrze pójdzie wyciągasz bez jakiejkolwiek szkody |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-24 15:53:53 Ja odkrecalem 4 sruby mocujace fotel do wozka. |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-24 15:56:57 A z reszta, do naprawy regulacji wystarczylo odkrecic tylko 2 sruby - te przy nogach tylnego pasazera. Jest tam rurka z przyspawanym plaskowniczkiem i ten spaw wlasnie byl wyrwany. |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-04-24 19:10:09 Ptaszyna ...no i spawałeś to w aucie... Co do czujnika płynu w spryskiwaczy seryjnie był tylko w wersjach z ABS-em bo tam jest inny zbiornik.... Co do termostatu poczytaj porady broń boze nie zakładaj fabrycznego ..... Co do anteny wymień tylko bata i po bólu... Co do reszty nio wiesz jak się chce mieć bryke to niestety wydatki też są... Powiem ci jak ja sobie z tym radze jak juz mnie bryka wkur...... to myśle sobie tak ze za tą kase moge kupić 25 letniego mercedesa ty wiesz jak to się dopiero psuje i zaraz mi się humor poprawia.. |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-04-24 22:56:17 No tak! Widzę że może niezbyt dokłądnie opisałem (choś się starałem) swoje problemy i naprawy 1) Generalnie nprozrząd zrobiłem więc mam spokój; 2) Termostat też zmieniłem niestety może szkoda ze nie na oplowski; 3) Antena naprawia się u znajomego a w ostatecznosci nie muszę mieć wcale automatu 4) do Piotrka Nowakowskiego: za autko nie dałem 11 tys ale nieco wiecej, a napisałem, że stargowałem 1tys 100 zł 5) Wymieniłem i kable WN i świece (NGK -jedno elektrodowe) już na początku i nic to nie dało No a ogólnie już dziś jestem bardziej pozytywnie nastawiony bo wczoraj poprostu pierwszy dzień po tygodniu braku auta (i to przez święta), a jak spadł silnik (wspominane poduszki) to coś mi nadwyrężył skrzynię czy jakoś tak i gostek (mechnik) mi przestwił tak jakoś śmiesznie lewarek na bok i nie mogłem się przestwić. Ale już się przyzwyczaiłem i mam nadzieję, ze nic się nie spieprzy bo trochę o częsci obawiam się, bo jeżeli dziś jest taki problem to co będzie za np 3 latka? I stąd moje pytanie w temacie o optymizm No i jeszcze pytanie o ten czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy. Mam kontrolkę i mam jakieś przewody obok zbioorniczka, kończące sie wtyczkami i jak je połącze to kontrolka sie zaświeca, a jak je rozłącze to... hi hi wiadomo - nieświeci i bynajmniej nie ma na to wpływu poziom płynu. Więc miałem ten czujnik czy nie? Moze ktoś wymienił zbiorniczek i ten ma tylko pompkę No i jak się rozkręca lusterko bo się strasznie w srodku rusza i czy jest jakiś sposób żeby to wyeliminować ? |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-04-24 23:10:18 Ja czujnika niemam - i zapewne nie było od nowości - a co do kabelków i kontrolek to w espero instalacja jest do wszystkiego i wszystko możnaby szybko podłączyć tylko trzeba to mieć |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-04-24 23:27:42
a ja myślałem że CD to oznacza ze jest wszystko |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-04-25 00:15:28 Oznaczenia GLX, CD itp to spadek po oplowskiej nomenklaturze - w daewoo a szczególnie w espero to pic na wode - literki te odróżniają tylko 1,5 DOHC od 1,8/2,0 i były naklejane praktycznie niezależnie od wyposarzenia (wszystkie espera mają pełną elektryke a większosć wspomaganie - natomiast mało ma ABS czy poduszke). Wogóle różnice w wyposarzeniu między 1,5 a 1,8/2,0 są niewielkie i wynikają głównie z większej chęci dopłacania kupującyh 1,8/2,0, a mimo to 1,8/2,0 nadal są CD a 1,5 - GLX. Zresztą naprawde "pełna" wersja Espero ma oznaczenie Clasic i była sprzedawana na zachodzie (miałem okazje pooglądać taki egzemplarz |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-25 02:05:41
Niee, rurke z tym plaskowniczkiem mozna wyinstalowac bez wyjmowania fotela! |