Czy to normalne - wentylator chłodnicy ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

ponieważ essi to mój pierwszy samochód, który nie jest chłodzony powietrzem i nie ma silnika z tyłu, wszystko co jest zwiącane z chłodzeniem jest dla mnie nowością .

Ostatnio zauważyłem, że po dłużej trasie, gdy wyłączę auto i zaraz ( ok 5 - 10 min) znów przekręce kluczyk w stacyjce załącza się wentylator. Czy to jest normalne, mimo, że przed wyłączeniem nie był on załączony?. Jeśli nie, to co sprawdzić?

Dodam również, że podczas normalnej pracy, gdy wskazówka dojdzie do literki A wentylator załącza się bez problemu.

pzdr.
Czester

[ wiadomość edytowana przez: czester dnia 2006-05-24 12:05:57 ]

jak dla mnie wszystko O.K. nie ma powodów do obaw.myślę że nie włączał się(wentylator) przed zgaszeniem silnika bo termol byl otwarty i ciecz cały czas krązyła, apo wyłączeniu motoru nagrzała się od gorącego bloku temp. wzrosła i czujnik załączył wentylator

wentylator napewno chodzi, poprostu tego nie slyszysz podczas gdy silnik pracuje, a to ze po okolo 10minutach wentylator chodzi po wlaczeniu ponownym to normalna rzecz, silnik ma swoja temperature i musi byc chlodzony. a o ile mi wiadomo wentylator zalacza sie po uzyskaniu przez silnik odpowiedniej temperatury.