MotoNews.pl

Okopcony wydech - przyczyny??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Zauważyłem że od dłuższego czasu mam dość mocno okopcony wydech w moim essim (MKVII benzyna 1.3 - silnik endura).
Wymieniłem świece, tankuje tylko na BP sprawdzone (mam taką nadzieję ) paliwo.
Po przejechaniu trasy Bytom-Warszawa-Bytom myślałem, że się trochę wygląd poprawi i przyczyną było złe spalenie przy jeździe po mieście, ale rurka dalej czarna
Macie pomysł co mojemu essiemu dolega bo nie wiem gdzie szukać przyczyn.
Z góry dzięki i niech wygra POLSKA !!!

Szczerze powiem, że jedyne co mi przychodzi do głowy, to że wydech musi być okopcony, bo to w końcu wydech, którędy się spaliny wydostają. Chyba wszyscy mamy okopcony...

U mnie końcówka prawie zawsze jest czarna i odkąd pamiętam taka była. Sądziłem, że może zmieni się to po wymienie uszczelniaczy trzonków zaworowych, ale nie miało to jednak wpływu. Widocznie takie spalanie...

u mnie tez jest zawsze czarny jak asfalt

Cytat:
2006-05-24 14:01:11, Wojo pisze:
Szczerze powiem, że jedyne co mi przychodzi do głowy, to że wydech musi być okopcony, bo to w końcu wydech, którędy się spaliny wydostają. Chyba wszyscy mamy okopcony...

A jakby tak nie odpalać

Dzięki za "wyczerpujące" informacje.
Podobno lżej się żyje jeśli inni nie mają lepiej od nas - no to od razu przestałem się martwić.
A tak na marginesie, to w moich wcześniejszych autkach po przegonieniu ich po trasie, bez szaleństw oczywiście, wydech był zawsze siwy.

Cytat:
2006-05-25 07:51:46, gregor_ski pisze:
Dzięki za "wyczerpujące" informacje. Podobno lżej się żyje jeśli inni nie mają lepiej od nas - no to od razu przestałem się martwić. A tak na marginesie, to w moich wcześniejszych autkach po przegonieniu ich po trasie, bez szaleństw oczywiście, wydech był zawsze siwy.

I taki ma właśnie być prawidłowo

Cytat:
I taki ma właśnie być prawidłowo

....jak się ma oczywiście prawie nowe auto

A mój wydech, znaczy końcówka bo do rury dalej nie zaglądam - ma taki niklowo-błyszczący wygląd........ Czy to groźne ?

Cytat:
2006-05-25 09:38:43, Andrew pisze:
....jak się ma oczywiście prawie nowe auto A mój wydech, znaczy końcówka bo do rury dalej nie zaglądam - ma taki niklowo-błyszczący wygląd........ Czy to groźne ?

BARDZO! przestań lepiej jeździć na oleju rzepakowym i przesiądź się na prawdziwe chrzczone paliwo dostepne tylko na terenie naszego kraju

to że rura jest okopcona to normalne, ale jeśli jest zawalona nagarem i wilgotna oznacza że silnik dostaje oleju i go spala, stąd wilgotna rura i to już nie jest normalne.