Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-25 11:33:39 Jak rozpoznać (bez rozbierania podsufitki) czy w antena ma zamontowany wzmacniacz?
Mam założoną antenę dachową (tył dachu, jakieś 30 cm, pochylona do tyłu, nie mam pojęcia czy to firmowa czy nie) podłączoną do niefirmowego radia (Alpine). Odbiór stacji radiowych jest bardzo kiepski (w mieście jeszcze jakś działa, poza raczej nie). Z tego co wyczytałem to przyczyną może być brak zasilania z niefirmowego radia na wzmacniacz antenowy (który powinien być w stopce anteny dachowej) Znalazłem takie coś: http://www.allegro.pl/item104632591_separator_antenowy_prosta_koncowka.html Jednak sprzedawca twierdzi że o obecności wzmacniacza świadczy kabel biegnący wraz z kablem antenowy. U mnie kabel antenowy jest pojedynczy i kończy się wtyczką kątową ( w którą z kolei wsadzona jest przejściówka na wtyczkę prostą do Alpine) Czy jest jakiś sposób na poprawę odbioru? |
marmo1977 astra X17DTL Ostrowiec Św. | 2006-05-25 11:56:21
Na lewym przednim słupku jest łączony kabel do anteny. Sprawdź czy tam się nie rozpiął |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-25 12:20:39 Uprzedzając sugestię o odłączonym kabelku odpowiedzialnym za datę na MID'zie, podpowiadam że po załączeniu radia data znika więc kabelek ten jest na swoim miejscu.
Jak mogę się do niego dobrać. Tzn jak zdemontować osłonę? |
marmo1977 astra X17DTL Ostrowiec Św. | 2006-05-25 13:31:37 Nie pamiętam jak jest w II-ce ale są albo wkręty - Od środkaq progu będą wtedy zaślepki - Albo próg będzie na wcisk. Najpierw jednak poszukaj zaślepek |
![]() pmpiotr Pełnoprawny Klubowicz OPEL OMEGA B KOMBI/ ... warszawa | 2006-05-25 13:44:07
masz podobny problem jak ja. i obawiam sie ze to wina radia. ma alpine i radio dzialalo pozalsie (miejscami tylko w warszawie bylo ok) . obecnie wlozylem sonego i jak reka odjoł. moze to taki zbieg okolicznosci |
![]() chrisjan Opel Astra II Warszawa | 2006-05-25 20:31:09
Obawiam się że faktycznie to radio. Odpiąłem przed momentem kabel w kostce odpowiedzialny za zasilanie wzmacniacza i faktycznie odbiór pogorszył się jeszcze bardziej. Czyli wychodzi na to że wzmacniacz pracuje dobrze, instalacja antenowa też sprawna, tylko radio nie daje rady. Echh...niby porządna firma (choć fakt radio ma już swoje lata) a taka kiszka. Jakie radio polecacie? Ponieważ nie potrzebne mi bajery typu mp3, choinka kolorowych przycisków i animowany wyświetlacz, zastanawiałem się nad firmowym CAR 500? Czy gra to przyzwoicie? Czy faktycznie jest różnica między VDO a Delco? [ wiadomość edytowana przez: chrisjan dnia 2006-05-25 20:35:39 ] |