Brzeczyk pasów a brzęczyk świateł

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ten od pasów działa a ten od świateł nie. Czujka przy drzwiach działa bo zapala się lampka podsufitowa i kontrolka na desce. Co się mogło zepsuć, przecież to ten sam brzęczyk, nie ? Co gdzie może nie łączyć ?

Cytat:
2006-05-25 11:44:14, Jacenty pisze:
Ten od pasów działa a ten od świateł nie. Czujka przy drzwiach działa bo zapala się lampka podsufitowa i kontrolka na desce. Co się mogło zepsuć, przecież to ten sam brzęczyk, nie ? Co gdzie może nie łączyć ?

Czujnik w drzwiach kierowcy ma dwa obwody - osobny dla kontrolki i lampki, osobny dla bimbaja.
Sprawdź wyłącznik - 99% że to on zawinił.

ja mam odwrotnie.. o pasach przypomina , a o świtłach nie, i już dwa razy na lince odpalałem..

Cytat:
2006-05-25 12:26:31, sweeper23 pisze:
ja mam odwrotnie.. o pasach przypomina , a o świtłach nie, i już dwa razy na lince odpalałem..

No to wychodzi na to ze masz tak samo,,,

wymiencie ten czujnik za 3zl i nie traccie czasu na spekulacje..tak jak powiedzial robert..czujnik kierowcy ma dwa obwody i szansa na to ze to jest cos innego niz ten czujnik jest 1%

Cytat:
2006-05-25 14:35:57, qbaj pisze:
wymiencie ten czujnik za 3zl

Na lanosowski najlepiej.

Cytat:
2006-05-25 15:02:01, piotr_ek pisze:
Na lanosowski najlepiej.

no stricte do espero to chyba nawet ciezko kupic..ja kupilem od lanosa bo do espero to nawet nie bylo..ale ceny to nie zmienia szczegolnie

Cytat:
2006-05-25 15:10:11, qbaj pisze:
ale ceny to nie zmienia szczegolnie

Ale jakość drastycznie!

Dzięki za pomocną dłoń, sprawdzę i dam znać.

Cytat:
2006-05-26 14:11:47, Jacenty pisze:
Dzięki za pomocną dłoń, sprawdzę i dam znać.

A co ma włącznik w drzwiach do bimbaja? U mnie jak wyłącze zaplon to zaraz bimba troche to wkurwia bo nie da sie siedziec na postajówkach w aucie bo caly czas bimba niezaleznie czy drzwi sa otwarte czy nie. A lampka oswietlenia wnetrza dziala bez zarzutu z kazdych drzwi. W drzwiach kierowcy mam włącznik podwójny (dochodza do niego 2 kable) czy cos mam nie tak czy inni tez tak maja?

Cytat:
2006-05-26 21:34:03, vitex pisze:
A co ma włącznik w drzwiach do bimbaja? U mnie jak wyłącze zaplon to zaraz bimba troche to wkurwia bo nie da sie siedziec na postajówkach w aucie bo caly czas bimba niezaleznie czy drzwi sa otwarte czy nie. A lampka oswietlenia wnetrza dziala bez zarzutu z kazdych drzwi. W drzwiach kierowcy mam włącznik podwójny (dochodza do niego 2 kable) czy cos mam nie tak czy inni tez tak maja?

To nie jest normalne, czyli musisz pozsukac przyczyny. Przy zamkniętych drzwiach nie powinno bimbać.

Cytat:
2006-05-26 21:34:03, vitex pisze:

czy bimba ci non stop czy tylko przez jakies 10sekund..jesli przez kilka chwil tylko to nie wiem czy wiesz ale jest jeszcze czujnik niezapietych pasow..wsiadz zapnij pas i wtedy przekrec kluczyk..i sprawdz czy nadal bimba

to ja mam taki problem

jak to wyzej jest opisane u kierowcy sa 2 kabelki. czujnik mam na 1 kabelek, stad sie tym nie interesowalem. ale dzis zaczalem i:

po podlaczeniu owych 2 kabelkow do czujnika dla samochodu drzwi sa all time otwarte - pali sie w kabinie.

po zwarciu tych kabelkow bez dotykania do masy samochodu to samo - pali sie w kabinie drzwi jakby otwarte.

kabelek odp. za lampke dziala z czujnikiem normalnie, gdy podlaczylem tylko ten od bipka swiatel to nie robilo sie nic. W sensie odpalalem auto, zamykalem drzwi, wlaczalem swiatla, gasilem silnik, otwieralem drzwi .... i nic.

Beeper pasow mam odpiety ale beeper jest sprawny - jak podlacze pasy to tita o ich zamkniecie.

Mam wrazenie po prostu jakby ten kabelek od swiatel byl na stale zwarty z masa auta. Gdzie fizycznie jest beeper i ten kabel zeby go poprowadzic na nowo pod czujnik?

Cytat:
2006-05-27 15:03:27, Cwikus pisze:
Mam wrazenie po prostu jakby ten kabelek od swiatel byl na stale zwarty z masa auta. Gdzie fizycznie jest beeper i ten kabel zeby go poprowadzic na nowo pod czujnik?

to nie jest mozliwe..gdyby tak bylo zawsze na wlaczonych swiatlach by ci bimbalo..jak rozumiem w zadnej konfiguracji nie masz sygnalu wlaczonych swiatel..czyli co bys nie zrobil to i tak bimbaj od swiatel nie dziala...

sytuacja opisana przez ciebie jest mozliwa tylko jesli bys przecial kabel od wlacznika od swiatel do czujnika w drzwiach a jednoczesnie koncowke od czujnika w drzwiach zwarl na stale do masy...to dosc nieprawdopobne

probowales podpiac spowrotem kabelek od pasow i wtedy sprawdzac bimbaj od swiatel..? niby patrze na ten schemat ale poniewaz sa na dwoch roznych schematach te obwody wiec nie moge znalezc zwiazku

Bimbaj jest pod deską rozdzielczą, tzn schyl się pod kierownicę i go zlokalizujesz nad pedałem sprzęgła - taka kostka, na samym dole wśród innych kostek.
A co do samej instalacji - pewnie ktoś grzebał i wykorzystał kabel od bimbaja np. do podłączenia alarmu?

nie mam schematu ale jak rozumiem bimbaj dziala w ten sposob ze plus dostaje od wlaczonych swiatel a minusik wlacza sie z czujnika drzwi? bo prosciej bedzie dla mnie dorobic kabelek minusowy do bimbaja i plusowy ew. jesli tez gdzies wsiaknal do zarowki a raczej diody popielniczki niz glowkowac czemu na tym drugim kablu jest masa

Cytat:
2006-05-28 17:15:45, Cwikus pisze:
nie mam schematu ale jak rozumiem bimbaj dziala w ten sposob ze plus dostaje od wlaczonych swiatel a minusik wlacza sie z czujnika drzwi? bo prosciej bedzie dla mnie dorobic kabelek minusowy do bimbaja i plusowy ew. jesli tez gdzies wsiaknal do zarowki a raczej diody popielniczki niz glowkowac czemu na tym drugim kablu jest masa

prosciej jak prosciej..nie wiem jak wyglada blacha pod oslonami progu..ale jesli to jest zupelnie zamkniety profil to problematyczne wydaje sie samo przeciagniecie kabla

Cytat:
2006-05-28 19:09:20, qbaj pisze:
prosciej jak prosciej..nie wiem jak wyglada blacha pod oslonami progu..ale jesli to jest zupelnie zamkniety profil to problematyczne wydaje sie samo przeciagniecie kabla

Qbaj jest 21 wiek, wiertarki, te klimaty

Cytat:
2006-05-28 19:09:20, qbaj pisze:

kabel nie idzie w progu, tylko na progu, przykryty plastikową osłoną.

Cytat:
2006-05-27 13:00:27, qbaj pisze:
czy bimba ci non stop czy tylko przez jakies 10sekund..jesli przez kilka chwil tylko to nie wiem czy wiesz ale jest jeszcze czujnik niezapietych pasow..wsiadz zapnij pas i wtedy przekrec kluczyk..i sprawdz czy nadal bimba

Bimba caly czas. Odnosnie pasow to wszystko jest ok dziala jak nalezy. Podejzewam ze winny jest alaram a raczej jego instalator ...