Wygluszenie auta - co wybrac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
yo....mam pytanie...czy maty bitumiczne takie jak sie daje pod glosniki (soundaband czy boll) beda rowniez dobre zeby wygluszyc reszte auta? (bagaznik, blotniki, podloge itp ?) Wazne tez zeby nie byly zbyt ciezkie....a moze cos innego dac lepiej zamiast tych 2 w/w mat? jakies pasty? no i druga sprawa jak one bede sie zachowuwaly pod wplywem wilgoci?
pozdrawiam

hmm...dzieki za rady...chyba zdecyduje sie na soundaband....bedzie ok? ;>

chodzi ci o wygłuszenie od dzwieków? moze mate wygłuszajacą ona jest chyba z waty szklanej (do kominków sie to stosuje) lekki i wygłusza, bo maty bitumiczne sa z deczka ciezkawe.

sporo na ten temat i sposobów wygłusznia było w dziale CAR AUDIO

wiem ze bylo ale z tego co pamietam to do wyboru jest albo boll albo soundaband....tylko ktore bedzie sie bardziej sprawdzalo w wilgotnych warunkach i ktore jest lzejsze? bo chcialem cale autko wygluszyc (tak fryszard przed dzwiekami ...masz moze namiar na te waty? )

jak i czym wygluszyc drzwi pod glosniki to wiem...a tu chodzi mi o cale autko dlatego pytam czy te same "srodki" czy cos innego bedzie sie bardziej sprawdzalo

To ja się podepne pod wątek. Wie może ktoś jak czym i gdzie wygłuszyć MK4 ??

U mnie to coraz głośniej zamiast ciszej i coraz mniej rzeczy w aucie zamiast więcej, więc sorry chłopaki, mimo wielkich chęci...

myslałem o czymś takim ale mozna zapytac w sklepie budowlanym moze poradza cos innego co dobrze wygłusza.

tutaj jest wygłuszajaca, tylko nie ma ani wymiarów ani nic, popytaj goscia.

wełny są albo bardzo grube (nieprasowane) albo grube (prasowane). PIerwsse są miękkie i plastyczne, drugie się docina i raczej nie przybierają kształtów podłoża.
więc albo załatwisz sobie takie cuś jak jest pod nogami, albo matę typu soudband. Pierwsze może Ci zamoknąć i trzymac wilgoć, drugie - jak juz jakaś woda wejdzie pod spo, to juz nie wyjdzie i będzi etam sobie korodować.
Zobacz jak długo zasychają masy wygłuszające i czy nie robią się plastyczne pod wpływem temp.

wiec co? i welna zla i soundaband niedobry:/

Ja wygłuszałem matami APP (niestety kruszą się w niskich temp). Nieco lepszy jest BOLL (cena podobna do APP-5pln/twarda25/50, 15/miękka 50/50, 16/twarda z filcem 50/50, 30/alu). Teraz użyłbym mat bitumicznych dekarskich, bo są dużo tańsze. Maty z wełny czy filcu mogą niestety namakać, natomiast bitumiczne są ciężkie. Mimo wzrostu masy auta, jestem zadowolony z efektu...