MotoNews.pl

Obrotomierz - regulacja/kalibracja -tego nie było!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wiele jest postów na temat obrotka do malca, jego przeróbek, w wielu pisze ze trzeba go wykalibrować/wyregulować za pomoca jakiegos potencjometru i podawane sa wskazaniaze cytuje:

Warunek - obrotomierz musi być sprawny!.Możesz to sprawdzić podłączając generator m.cz. do wejścia obrotomirza i przy f=50Hz powinien pokazać 1500obr/min. a przy 100Hz - 3000obr/min.
Następnie trzeba wymienić C2=220nF na 470nF,podłączyć generator do wejścia i potencjometrem montżowym P1 ustawić dla 50Hz obroty na 3000 a dla 100Hz obroty na 6000.

wyzej cytowana treści pochodzi akurat z forum elektroda.pl ale tu gdzies cos takiego czytalem
i tu moje pytanie jak to zrobic jakimiprzyrzadami, czy da sie to zrobic domowymi sposobami czy trzeba miec jakies przyrzady specjalne pomiarowe?

No więc tak:
Po pierwsze, sam wspomniany generator f to droga zabawka i raczej mało kto ma "w domu", chyba że jest zapalonym elektronikiem.
Po drugie, wydaje mi się, że masz nikłe pojęcie w tym temacie, więc bezpieczniej dla ciebie i obrotomierza pewnie będzie jak zgadasz się z kimś kto wie jak się za to zabrać i pewnie ma do tego odpowiednie narzędzia.

A na koniec tytułem pointy to 50 Hz masz w gniazdku 230V, ale nie polecam wykorzystywania tego "generatora" do wspomnianego celu

w gniazdku jest OKOLO 50Hz

Cytat:
A na koniec tytułem pointy to 50 Hz masz w gniazdku 230V, ale nie polecam wykorzystywania tego "generatora" do wspomnianego celu

Chyba ze przez transformator.

Pisałem o tym kiedyś, więc było. To się robi tak: bierzemy generator, dowolny, może być zrobiony na 555, wysterowujemy nim cewkę zapłonową(jako że obrotek reaguje wyłącznie na szpilki wysokiego napięcia przy wyłączaniu prądu cewki), do generatora podpinamy częstościomierz, ustawiamy sobie 50 i 100Hz, a obrotek regulujemy przesuwając wskazówkę i kręcąc potencjometrem tak aby przy 3000 i 6000 rpm pokazywał idealnie. Z praktyki wynika że po takiej regulacji
w zakresie między 3000 a 6000 rpm zawyża do 2% a poniżej 3000 i powyżej 6000 zaniża, przy czym poniżej 3000 może zaniżać znacznie, zależy jaka się trafi sztuka. Prawda że proste