MotoNews.pl
1 Stukanie w silniku M20B20 w E30 z 1985r. (147978/0)

Stukanie w silniku M20B20 w E30 z 1985r.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam BMW E30 z silnikiem 2 litrowym M20B20 z 1985 roku, auto od pewnego czasu zaczeło się nieznacznie psuć..a mianowicie przy rozruchu silnika bardzo bylo slychac glosny stukot w silniku mechanik powiedzial ze to panewka po jakims czasie tenb stuk bylo slychac na wszystkich obrotach. Silnik jezdzil na oleju 10W40 syntetyk..ale gdy sie okazalo to ojciec wlal dwa razy po litrze oleju 15W40 a jaki tego nie wiem jakis syntetyk rowniez (silnik bral olej i trzeba bylo troszke dolewac poniewaz mial wyciek przy kolepasowym i nadal ma bo nie oplaca mi sie tego rozbierac..ale po troszku byl wlewany wlasnie taki olej czyli inny niz 10W40 ale tez castrol..im dluzej jezdzilem tym mocniej stukala panewka zaczolem sie rozgladac za panewkami i ewentulana naprawa..az przez zupelny przypadek znalazlem sie u mechanika co naprawial tlumiki, powiedzialem mu o zdarzeniu gdy uslyszal jak go odpalam, powiedzial mi abym sposcil jak najszybciej olej poniewaz mozliwe ze oleje sie nie zlaczyly i nie ma dobrego smarowania mozliwe ze zrobila sie kaszka ale gdy spuscilem olej u niego w warszrtacie nie zauwazylem ze cos jest nie tak olej co prawda byl czarny i gesty ale nic po za tym. Kupilem olej 10W40 Orlenu syntetyk i wlalem 4,5 litra nowego oleju. po tym jadac do domu nadal stukala panewka i nie widzialem roznicy w zachowaniu silnika ale dzisiaj, gdy zszedlem na dol do samochodu odpalilem go, i ku mojemu zdumieniu przy odpaleniu nie uslyszalem zadnego stukotu i przy dodawaniu gazu jak i trzymaniu przez chwile na obrotach przy ktorych wtedy byl mocny stukot. MOje pytanie jest takie cvzy jest mozliwosc ze przez olej stukal mi silnik i czy teraz moze byc ok? jakie jest smarowanie silnika? proszeo wypowiedzi na ten temat na moje pytania gdyz sam jestem zaskoczony moze ktos spotkal sie z takim przypadkiem? Pozdrawiam

Dobry mechanik i dobra panewka która nie sypie silnika tylko sie sama naprawia Moze to popychacze były nie panewka?!

Pozdrawiam

Tego właśnie nie wiem co to było, ale stukało starsznie, metaliczny dzwięk z silnika przy obrotach od 1,5tyś do 2,5 tyś obr.min.
Ciekawa sprawea dlatego napisalem ten post moze to cos innego stukalo w silniku a jesli tak to co to moglo być??

Cytat:
2006-05-29 22:01:10, sledzik pisze:
powiedzial mi abym sposcil jak najszybciej olej poniewaz mozliwe ze oleje sie nie zlaczyly i nie ma dobrego smarowania mozliwe ze zrobila sie kaszka

u mnie tez cos stukalo niemilosiernie i sprawdzilem rozrzad popychacze panewki i wszystko bylo ok. u mnie tez samo sie wlasciwie naprawilo. ale potem odkrylem ze to sprzeglo bylo. moim zdaniem ani panewki ani popychacze sie raczej same nie naprawia. a lozysko w sprzegle moglo sie inaczej ulozyc i przestalo grac. musze rozebrac i zobaczyc co i jak. cudowne sa te silniki m20