| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Upadly_Aniol Omega B V6 Suchy Dwor -3miasto | 2006-05-29 23:09:47 Witam.W sumie to moj pierwszy post na forum.W wolnych chwilach zajmuje sie audio,z omega nie mialem za wiele do czynienia.Choc jak na pierwsza rozbiurke wnetrza w celu pocianiecia instalki car audio,poszlo prosto... Pytanie mam w odnosnie glosnikow w drzwiach. Zamierzem pozbyc sie fabrycznych, wygluszyc drzwi, wzmocnic tapicerke i zamontowac zarowno jak w przednich,tak i w tylnich nowe glosniki,ale owalne JBL 6x9 cali.Szalony pomysl.Stad pytanie,czy znajdzie sie tam miejsce? Wiem,dystanse i drobne naciecia balch nie ukniknione,ale czy jest szansa zmiescic tam owe glosnki,zachowujac oryginalne zewnetrzne atrapy,czyli siatki? Narazie nie mam czasu sciagac tapiercki,aby dokonac ogledzin,choc bede musial w celu zakonserwowania drzwi,bo podobno omegi szybko "leca". Dzieki i czekam na odp... |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2006-06-04 16:00:59 jak w wolnych chwilach zajmujesz sie audio to chyba wiesz ze dałes plame... ![]() |
SIEKO Opel Omega B Jastrzębie Zdrój | 2006-06-05 10:54:06 dobre,pierwszy raz słysze żeby ktoś wstawiał owalne głosniki do dzwi,bedzie kicha lepiej se załatw zestawik JBL,bojak planujesz wygłuszać dzwi itd.tonapweno bedzie elegancko grało |
Upadly_Aniol Omega B V6 Suchy Dwor -3miasto | 2006-06-05 22:03:13 Hey Schizm,nie dalem plamy.Nie raz montowalem takowe glosniki i przy dobrym uszczelnieniu drzwi,specjalna mata bitumiczna,efekt jest powalajacy z nog... Przed chwilka w garazu delikatnie odgielem jedna z oslonek w przednich drzwiach i na tzw. palec zbadalem miejsce ,ktorego jak sie okazlo jest w sam raz na 6x9 cali, kwetia tylko glebokosci montazu,ile jest tam cm do szyby przy opuszczonej pozycji? |
SIEKO Opel Omega B Jastrzębie Zdrój | 2006-06-07 08:44:30 mi by się nie chciało bawić w owalne głosniki a zwłaszcze że trzeba pociąć troszke dzwi, ja mam systemik JBL i dzwi wygłuszone matami, gra rewelacyjnie może w przyszłości zmienie na głosniki z wyrzszej półki,ale narazie mam sprzęcik przeciętny,głosniej już niechcę bo wysiedzieć i tak sie nieda,dla mnie jest warzniejsza jakość dzwieku niż max głośność |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2006-06-07 18:14:21
o owale mi tam rybka tylko chodzi mi o tylne drziw jak zapytałes, inetersujesz sie audio a nie wiesz ze najlepszy efekt to tylko przednie drzwi + ewenatulanie chodz niekonieczniy sub. |
SIEKO Opel Omega B Jastrzębie Zdrój | 2006-06-08 12:43:06 no zgadzam się,najlepszy efekt podobno jest jak gra tylko sub i przedni zestaw,omcia to juz większe auto i pasarzer siedzący z tyłu słabiej słyszy przedni zestaw,dlatego ja zrobiłem przednie dzwi i tylne żeby ci z tyłu też mieli extra efekt muzyczny |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-06-12 19:41:06 To ja dorzuce sie ze swoim pytaniem jezeli mozna
Porozkrecalem tapicerke drzwi przednich i moim oczom ukazal sie obraz nedzy i rozpaczy. Glosniczki jeszcze sie trzymaja, ale jeden ma wgnieciona do srodka kopulke i jest porwany w 1/3 swojego obwodu, a drugi ma kopolke cala, ale jest porwany (guma) na 4/5 swojego obwodu. Jak sie wezmie ciut glosniej niz "srednio-cicho" w radyjku (mam raczej starsze sony 4x20 lub 25 W) to jest zamiast dzwieku pierdzenie. Ogolnie nieciekawie. Rozgladam sie za czyms w miare niedrogim. Nie jestem audiofilem i chyba nie potrzebuje glosnikow jakie polecal mi Schizm - Hertz DCX 165 - komplet za 170 zl. Szukam czegos do okolo 100 - 120 zl (bez dystansow) - najchetniej z allegro. Pomijam na wszelki wypadek glosniki po 35 zl za sztuke ktore sa tam wystawiane od razu z dystansami ale jezeli robie blad to mnie naprowadzcie
Tak wiec w okolicach 100 zl sa same bushmanny czy jak sie to tam zwie. Wybor ogromny, ale jakosc? Znalazlem jeszcze cos takiego: Allegro Blaupunkt Ale nie wiem czy jest to warte swojej ceny i czy bardzo rozni sie od bushmannow w sensownosci zakupu. Co o tym sadzicie? Co byscie wybrali? Nie naleze do takich u ktorych muzyka dudni w samochodzie na przynajmniej 60% mocy... Lubie cicho, czasem tylko NIECO glosniej. Bas nie potrzebuje zeby byl jakis bardzo mocny... Mat w drzwi tez wkladac chyba nie zamierzam (finanse...). Po prostu chce zeby to ladnie, melodyjnie gralo i nie pierdzialo (chodzi tylko o przednie drzwi). Przy okazji tez zakupilem u Mariosomegosa malutkie tweetery trojkatne (u mnie ich nie bylo - tzn byly, ale ktos je wylamal i zabral). Ponoc nie sa najgorsze a sie przydaja. Juz zamontowalem jeden i rzeczywiscie lepiej slychac wszystko, niestety jednak okazalo sie ze tylko w jednych drzwiach ktos na kablu do nich zostawil zwrotnice (male czarne pudeleczko bez napisow). Do drugich drzwi juz nie mam jej a rozgladajac sie znowu na allegro znalazlem to: Zwrotnica allegro Kupic 2 takie sztuki? Czy moze tylko jedna (ale wtedy beda rozne zwrotnice z 2 stron)? A moze wogole olac sprawe z nimi i bez nich zamontowac? Nie chce wydawac tez na to majatku (20 czy 30 zl to juz za duzo). I na zakonczenie: polecalibyscie takie dystanse: Dystanse allegro czy moze cos innego? (tanszego??) Dziekuje za podpowiedzi ![]() |
SIEKO Opel Omega B Jastrzębie Zdrój | 2006-06-13 11:35:46 tak do cichego słuchania kondesatorki do gwizdków sa ok,ale jak ma się już sprzęt mocniejszy to kondesatorki się pala i co za tym idze uszkadzaja się gwizdki miałem tak pare razy |
vivaro OMEGOS Siem-ce Śl. | 2006-06-13 11:44:16 witam
czy ktos mógłby mi polecić ktore z mat sa najlepsze do wygluszania??Widzialem na allegro kilka rodzaji, ale nie bardzo sie orientuje, które dają najlepsze wytlumienie. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-06-13 11:44:24 Oki. Dzieki za podpowiedzi Jednak ciagle nie wiem czy taka zwrotnica za 6 zl jest sensowniejsza od samego kondensatorka (jakies kondensatory sa wlutowane farbycznie do glosniczkow standardowych, ale zadnych oznaczen na nich nie ma).
Za namiary na dystanse dziekuje Nie znalazlem wczesniej plastikowych.
Ale niestety wciaz nie wiem nic na temat glosnikow blaupunkta. Na prawde nie usmiecha mi sie doplacanie 50 zl jezeli nie bedzie roznicy (rowniez tyczy sie to relacji blaupunkt/bushmann). Pojde dzisiaj moze na bazarek elektroniczny i moze ktos bedzie mial te glosniki to zobacze jak graja. Ale jak ktos ma jakies pomysly to czekam na sugestie |
vivaro OMEGOS Siem-ce Śl. | 2006-06-13 11:57:13 moge polecić ci w podobnej cenie ALPINE SPE 17C2 mam je zamontowane u siebie i graja rewelacyjnie ALPINE SPE 17C2 |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-06-13 12:26:19
hmmm... to chyba nie jest podobna cena... bo te kosztuja 240 zl a moje 120 - ale tez nei jeden a za pare. Czyli 2 razy taniej. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-06-13 22:35:21 Ech... nie wytrzymalem i kupilem juz Opisze w miare dokladnie, bo moze sie to komus przyda
Zdecydowalem sie na komplet najtanszych hertzow DCX 165 (najtaniej byly po 170 ale znalazlem za 180 w Warszawie, wiec bez przesylki). W miejscu sprzedazy od razu byl profesjonalny zaklad w ktorym mi je gratis zamontowali i dolozyli drewniane pierscienie ktore robia mi za dystanse (20 zl). Tak wiec zamknalem sie w 200 zl. Przed kupnem poprosilem o porownanie tych hertzow z jakimis gorszymi glosnikami (nie pamietam nazwy - jbl czy cos takiego) ktorych komplet kosztowal u nich 130 zl. W sumie jak sluchalem to duzej roznicy nie bylo... moze minimalnie mniej basu i troche mniej najwyzszych tonow. Zdecydowalem sie na hertze, choc tak sobie mysle z perspektywy czasu ze jak ktos ma tweetery standardowe i zastanawia sie nad tanimi glosnikami, bardzo glosno nie sluchajac muzyki to te blaupunkty, czy jakies inne tansze by mu spokojnie starczyly (niestety nie bylo zadnego sprzedawcy blaupunktow ich z Warszawy, a glosniki chcialem miec juz bez czekania). Tak wiec troszke zaluje ze nie wzialem jakis tanszych (poniewaz i tak zamierzam montowac tweetery) no ale nie jest zle
Wypytalem sie czlowieka ktory mi to montowal tez o to czy zakladac do obecnych wysokotonowych zwrotnice czy nie. Powiedzial ze w takim "tanszym" zestawie, jaki skladam, to mialoby sens gdybym mial wzmacniacz. Ale ze nie mam (radyjko ma 4x20W) to spokojnie mozna sie bez nich obejsc na samych kondensatorkach do nich przylutowanych. Mowil ze nawet radyjka 4x45W moga sie obejsc bez tego jak sie nie piluje zbytnio glosnosci. Z matami identycznie, wiec z checia ich nie kupilem, dzieki czemu zachowalem resztki gotowki w portfelu. Jutro zaloze tweeterki i porobie proby jak to slychac ![]() |
vivaro OMEGOS Siem-ce Śl. | 2006-06-14 13:16:44
zasugerowałem sie tymi Allegro Blaupunkt i oczywiście niedoczytałem bo gość napisał w kup teraz cena za sztukę, a poniżej dal opis za kpl. |
Beton VW Derby Mk II Częstochowa | 2006-06-14 18:51:23 dla prawdziwego audiofila polecam dls r6a lub glośniki morel.
Dla mniej wymagających system Phonocar z cenie około 240 zł...A co do wytłumienia,bądź jak kto woli wygłuszenia, to mata ma nie tylko za zadanie wytłumic,ale również usztywnić powierzchnie blachy. |
darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2006-06-14 22:22:33
Morel - mam i polecam, bardzo solidnie wykonane i przyjemnie grające głośniki (mam model Pulse 6 w drzwiach). |