Wariujące pomiary sondy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj mierzyłem sonde lambda miernikiem elektronicznym ustawiłem napiecie na mierniku 20V DC i podpiłem plus do kabla czarnego i minus do szarego miernik pokazał na wolnych obrotach od 0,2 do 0,3V natomiast przy 3000 obr zaczoł wariowac pokazywał raz 0,3 raz 0,8, 0,7,0,6, 04 i znowu 0,3 i tak w kółko normalna dyskoteka czy mam uszkodzoną sonde czy zle robiłem pomiar ?

Jeżeli użyłeś zwyklego miernika elektronicznego i polożyłeś go np na silniku to wskazania mogą wariować. Probonuje ustawic zakres miernika na 2000mV nastepnie masę miernika wpiąć gdzieś na bloku silnika a + wpiąć w czarny przewód od sondy.......powinno pokazywać ok

sondę masz dobrą i pomiar prawidłowy ja Ci to mówię
pozdr

a jakie wskazania sa prawidłowe ?

Cytat:
2006-05-31 20:59:28, vivimaxi pisze:
a jakie wskazania sa prawidłowe ?

A takie wskazania sa dobre, jakie bys znalazl w wyszukiwarce, lub w watku FAQ, przy choc odrobinie inwencji. Ale fakt, najlatwiej zalozyc nowy watek. To nic, ze temat sondy lambdy byl juz milion razy powtarzany.

Sonda w esach jest 1 woltowa wąskopasmowa. To oznacza ze sygnal z sądy zmienia sie od 0 do 1 V (w przyblizeniu). Charakterystyka takiej sądy - typu wąskopasmowego - jest bardzo stroma i powoduje ze sonda generuje przebieg praktycznie prostokątny o amplitudzie 0 - 1v. Moment zmiany stanu sondy wypada circa na 0,5 V i w zasadzie jest to ułamek sekundy. Jest to moment w którym mieszanka jest stechiometryczna. W zasadzie caly uklad pracuje na wartosciach usrednionych tj. powiedzmy 1 sekunde jest 0V i jedną sekunde jest 1V to po powiedzmy minucie mozna powiedziec ze srednio bylo 0,5 V czyli mieszanka byla stechiometryczna. Z grubsza....

Przebieg na sondzie zmienia z kilka razy na sekunde. Miernikiem cyfrowym nie sprawdzisz sondy bo taki miernik wykonuje pomiary moze 2-3 razy na sekunde, a sam pomiar tez swoje trwa. W związku z tym nie mozesz obserwowac w czasie rzeczywistm stanu sondy bo zawsze zobaczyc wartość z momentu pomiaru i ma to sie slabo do rzeczywistosci.

Sonde nalezy sprawdzać miernikiem wskazówkowym - bedzie pieknie wachlowało wskazówką lub woltomierzem opartym na linijce diodowej ktora bardzo szybko reaguje i w zasadzie dla sondy podaje wartosci w czasie rzeczywistym

Tyle wywodu...

Ewentualnie oscylowskop ale to za duzo roboty

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2006-06-02 14:34:02 ]