Czy ktoś wymieniał żarówki kierunkowskazów na białe?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Są na Allegro różne żarówki do kierunkowskazów srebrne, które podobno świecą na pomarańczowo.
Czy ktoś z Was już wymienił na takie - jak to wygląda?
(a może macie zdjęcie?)
Jeśli tak, to które najlepiej kupić do Getza?
Jeśli wiecie coś więcej - napiszcie

Witaj!
Ja mam takie żarówki prawie od początku żywota mojego Getza. Wymieniłem niedługo po odebrania autka z salonu, bo jakoś mnie raził ten pomarańcz w przednich kloszach
W tamtym okresie jeszcze nie było zbyt dużego wyboru takich żaróweczek (zresztą teraz też nie jest zbyt duży, ale już na pewno większy). Dostępne były tylko Osram Diadem (lekko niebieskawe) i Philips Silver Vision.
Te pierwsze kosztowały wówczas około 80 zł a mniej mi się podobały z racji tej niebieskiej poświaty, więc zdecydowałem się na o połowę tańsze Philipsy. Mam je zresztą do tej pory, jeszcze się nie poprzepalały...
Bardzo ładnie wyglądają w kloszach w Getzie, zlewają się z odbłyśnikiem, prawie ich nie widać. Świecą na bardzo ładny, soczysty pomarańcz, czyli tak jak być powinno.
Jeśli chodzi o żarówki "firmowe" to mogę śmiało te Philipsy polecić, w tej chwili można je kupić za około 30 zł za parę.
Widziałem, że są teraz na allegro również jakieś srebrne żarówki nie firmowane logo żadnej znanej firmy za około 5 zł.
Myślę, że nie jest to na tyle wysoka cena, żeby nie warto było spróbować, ale ja ich jeszcze nie testowałem, może sobie kupię na próbę do tylnych lamp (tam też troszkę przebija pomarańczką) W każdym razie jeśli chcesz sprawdzony produkt to Philipsa testuję od prawie 3 lat i jest dobrze
Pozdrawiam!

Mam te same żarówki co MacTB i mogę potwierdzić to wszystko co napisał. Zamontowane też są już ok. 3 lat i dalej świecą. Nie widać praktycznie koloru pomarańczowego na nich bo mają taką srebrną powłokę. Co do Osram Diadem to niestety jeżeli zalezy ci na białym kloszu to ich nie kupuj. Są "niebieskawe" i odznaczają się w kloszu.

Jeżeli chodzi o fotki to jakieś są w moim profilu ale nie wiem czy dobrze będzie widać akurat żarówki.

A nie pamiętacie czasem, jakie muszą mieć symbole te żarówki? - wiem, że różnią się nie tylko moca ale i wtykami do mocowania.

Tak, zgadza się, mogą mieć takie "dzióbki" ustawione symetrycznie lub niesymetrycznie, jak będę miał chwilę to sprawdzę i Ci powiem jakie mam
Pozdr!

Edit: już sprawdziłem, oprawki w Getzie są na dzióbki asymetryczne, więc żaróweczka taka ma oznaczenie PY21W.

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2006-06-02 14:48:22 ]

a jak sprawa wyglada z tymi zarowkami do bocznych kierunkow ??
moze ktos poda link do strony, lub aukcji jesli sa takowe srebrne
czy biale swiecace na pomaranczowo

Dzięki MacTB za sprawdzenie.
Znalazłem takie żarówki asymetryczne 21W:
moto.allegro.pl/show_item.php?item=106190811
Trzeba będzie sprawdzić
a tutaj są przykładowe 5W:
moto.allegro.pl/show_item.php?item=106267990
zaznaczam, że jeszcze nie próbowałem, jak świecą.

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2006-06-05 11:38:14 ]
[ powód edycji: poprawienie linków ]

W pierwszej aukcji napisano: "żarówki chrom świecą ciemniej", w przypadku Philipsa tak nie jest, przynajmniej takie mam wrażenie, ale myślę też że za 5 zł można spróbować. Pewnie są pokryte czymś takim jak szyby czy okulary lusterkowe, stąd słabsze świecenie... To samo zapewne dotyczy tej drugiej aukcji i żaróweczek W5W.
Ja chyba, jeśli chodzi o migacze boczne, wypróbuję pomarańczowe diody walcowe (są przezroczyste, świecą na pomarańczowo), jeśli efekt będzie mizerny, tzn będą za słabo widoczne to zarzucę ten pomysł.

No i zamówiłem 2 x 5W plus 4 x 21 W.
Powinny być jeszcze w tym tygodniu.
Jak założę, to może postawię zdjęcia

No i mam założone. Żeczywiście, świecą ciemniej, ale efekt jest fajny.

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2006-06-26 13:09:28 ]

kupiłem takie "po 5 zł" na giełdzie i efekt jest niezły ,światło ma nieco inną barwę w stosunku do tego co było (normalna żarówka 21 w + plastikowy pomarańczowy kołpaczek ) ale nie są ciemniejsze -auto przeszło teraz przegląd i diagnosta nie powiedział słowa na podmiankę ,jedyna uwaga dla właścicieli lantr z rocznika 94-95 to że trzeba determinacji by się tych kołpaczków pozbyć (rozbić i połamać na drobne wewnątrz klosza )
acha nasze gniazda pod 21 watowe żarówki są przygotowane pod te z bolcami symetrycznymi

Cytat:
2006-06-05 09:43:44, zbyszkoz pisze:
Dzięki MacTB za sprawdzenie. Znalazłem takie żarówki asymetryczne 21W: moto.allegro.pl/show_item.php?item=106190811 Trzeba będzie sprawdzić a tutaj są przykładowe 5W: moto.allegro.pl/show_item.php?item=106267990 zaznaczam, że jeszcze nie próbowałem, jak świecą. [ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2006-06-05 11:38:14 ] [ powód edycji: poprawienie linków ]

zbyszkoz niepolecam tych zarowek ktore Ty wymieniles... slabo swieca

polecam te http://www.allegro.pl/item115088251_philips_silver_vision_kierunki.html
sa naprawde dobre swieca jak normalne zolte a nawet lepiej nie widac w kloszu zoltej zarowki tak jak by jej wogole tam nie bylo ja u siebie w getzie z tylu takie mam i jeszcze planuje je kupic na przod

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: HaGie dnia 2006-07-12 22:37:55 ]

Dzięki za wiadomość, ale te żarówki, które założyłem jakoś ujdą.
Przy następnej wymianie skorzystam z twojej rady i wezmę Philipsa. Ale ogólnie auto wygląda lepiej.

Cytat:
2006-08-03 14:43:55, zbyszkoz pisze:
Dzięki za wiadomość, ale te żarówki, które założyłem jakoś ujdą. Przy następnej wymianie skorzystam z twojej rady i wezmę Philipsa. Ale ogólnie auto wygląda lepiej.

zgadzam się z kolegą HaGie zamówiłem te po 5 zł z allegro i faktycznie świeca słabo i nie wróżę i długiego żywota bo niemiłosiernie się grzeją -jak pisałem poprzednio te z giełdy (mysłowickiej -zbyszkoz masz niedaleko !) też po 5 a o niebo lepsze tam warstwa oblaskowa cieńsza i przez to znacznie jaśniejsze

Zgadzam się z Daar'em
Trzeba będzie jechać na giełdę. Żarówki z lekka poczerniały, to nie to, o co mi chodziło

Jak się sprawują diody led w kierunkowskazach?
Czy ktoś to zakładał w Getzu i jakie (firma, gdzie kupione)
Jeszcze jedne problem: "wieść gminna niesie", że po założeniu diód wariuje wskaźnik awarii "check engine" i zaczyna się świecić. Jest to możliwe? Zna się ktoś z Was na elektryce?

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2007-02-05 08:31:03 ]