Poziom spalin przekroczony podwójnie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam problem, podlączyłem samochod pod komputer i komputer pokazal ze poziom zpalin jest 2 razy za duzy. Jeżdże na gazie, czym to moze byc spowodowane? Niewyregulowana instalacja gazowa? Czy moze coś w silniku?

Jedno i drugie może być powodem. A jak to komputer pokazał?

Szczerze mówiąc nie wiem, bo bylem u gazownika zmienic filtr gazu i onsprawdzil mi to i powiedzial to co napisalem. Stwierdzil tez ze nie ma czasu sie tym zajac i usunąć problem

To podjedź na diagnostykę i zrób porządną analizę spalin na benie i LPG. Będziesz wiedział czy przyczyny szukać tylko w instalacji LPG, czy ogólnie w silniku.

A jeśli w silniku, to co to moze być? Jakaś regulacja, czy poważna usterka?

Rany!!! Człowieku nie napisałeś jaka to instalka ani jaki silnik, ani nawet jaki samochód, skąd mamy wiedzieć co mu może być? Przyczyn może być tysiące. Od czujnika temp. przez sondę po zawory, tłoki pierścienie itp. .

A przede wszystkim to który parametr spalin jest przekroczony 2x ???

To jest samochód Toyota Corolla za 91r. Silnik benzynowy, 12V, gaznikowy, 1.3 pojemnosc, nie wiem czy jest sonda lambda. Instalacja gazowa bodajże 2generacji. Jest to instalacja z 2000r i ma na butli zawór gazu, wiec myśle że to jest instalacja 2 generacji. Kupilem miesiąc temu ten samochód i nie bardzo się w nim orientuje. A co do parametru spalin to nie wiem, o jaki chodzi. Gazownik wymieniając filtr gazu sprawdził, że powinno być 400 jakiś jednostek a jest 800.

a to jest instalacja Landi

Prawdopodobnie chodzi o HC (węglowodory). Podwyższona wartość HC trochę mało mówi, trzebaby jeszcze wiedzieć ile jest CO, CO2 i O2. Wtedy można coś myśleć. Ale podejrzewam, że po wymianie filtra gazu zwyczjnie mieszanka zrobiła się za bogata. Czyli regulacja.
Naprawdę proponuję podjechać na diagnostykę i zrobić podstawowe pomiary: analiza spalin na benzynie i LPG oraz ciśnienie sprężania i oleju. Zapłacisz parę złotych, ale będziesz przynajmniej wiedział w jakim stanie Masz silnik.
Jeśli to gaźnik to raczej nie jest to II generacja, tylko I (zawór na butli mają wszystkie instalacje ). Dlatego po wymianie filtra trzeba ją podregulować, bo nie ma kompa, który mógłby skorygować zmienione warunki.
Niestety na odległość w dalszym ciągu trochę mało danych.
A jak wymieniałeś ten filterek to co nie mógł podregulować instalki?

Nie mógł, bo nie miał czasu... A drogo taka diagnostyka kosztuje?

Za wszystko: sprężanie, olej, spaliny - chyba z 50-60 zł . Ja to robię u znajomego mech. to mam zniżki .

Witam ! Ile oleju na 1000 km silnik spala ?

oleju nie żre, wymienilem 2000 km temu i prawie niec nie zjadł