MotoNews.pl

FELGI FIAT 125p(ower)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
składam swoja fajdówke, i mam problem z felgami
bo mam alusy od lanosa 4x100 i CZY BEDA PASOWAĆ
do fiata bez żadnego kombinowania,
a jak tzreba ocś przerabiać to co i jak ??

Pewnie i dopasujesz jakos plywajacymi srubkami, pytanie raczej czy to bedzie ladnie wygladac, moim zdaniem srednio, felgi daewoo sa za okragle do fiatow starszych

Lapek

jesli sie nie myle musisz zlukac czy otweor centrujacy bedzie pasowal i na srubach plywajacych zamatowac bo fiat ma chyba 4 x 98 ...

jesli sie myle to mnie wyedytujcie ;]

pozdr

bedzie pasować !!

Pod warunkiem, że ET tych felg nie sprawi, że fiacior zwęzi się o kilka centymetrów a opony nie będą trzeć z przodu o sprężyny

na fiatowski rozstaw bezproblemowo załozysz 4x100 ale jest jeden problem jeśli są szersze niz 6,5'' to bez dystansa sie nie obejdzie... (z przodu bo trze o spręzyne a z tyłu 7'' bez problemu załozysz..

Cytat:
2006-06-01 23:57:32, KaKiGT pisze:
bedzie pasować !!

Taki jesteś pewien?

Przede wszystkim należałoby zwrócić uwage na otwór centrujący i ewentualnie coś w tej kwestii porzeźbić - zawsze to jakieś podparcie dla felgi i odciąża nieco śruby jeśli jest dopasowany. Tym bardziej jeśli rozstaw otworów nie jest idealny. Sruby pływające w prawdzie załatwiają ten problem ale to zawsze jakieś odstępstwo od fabryki. Ponieważ jednak piszesz, ze chcesz fele z Lanosa to raczej prawdziwej rajdówki nie robisz tylko jakiś tjunink i w sumie wielkich obciążeń tam nie będzie...
No i jeszcze jak wspomniał Seru felgi od przednionapędówek mają zwykle mocno zdupne odsadzenie więc będzie to podwójnie kulawo wyglądać. Jeśli zdecydujesz sie zniwelować niekorzystne ET dystansami to dłuższe śruby by sie przydały...
Może rozważ jakieś pasujące felgi .

Jeżeli chodzi o stabilnosc to ma sie tzrymać mocno, ponieważ bede sie nim scigał a felgi niesa seryjne od lanosa,
a felgi sa ciekawe co onich sadzicie pasuja do fiacika

Właściwie dlaczego akurat te felgi?
Moim zdaniem białe, szerokie, stalowe, 4*98, bez kombinowania.

Cytat:
2006-06-02 22:06:33, tOczeKKK pisze:
Jeżeli chodzi o stabilnosc to ma sie tzrymać mocno, ponieważ bede sie nim scigał a felgi niesa seryjne od lanosa, a felgi sa ciekawe co onich sadzicie pasuja do fiacika

Zaczynasz mi się podobać . Jeszcze tylko zależy jaki rodzaj ścigania masz na myśli

Mam białe stalowe felgi w swoim czerwonym 125p... wyglądają obłednie

narazie chcem sie wkrecić w jazde rajdową, wiec KJS na poczatek a potem nawet wyscigi górskie,

włoz do fiaciora felgi z malym et i do tego dystansy, orzyda sie wtedy go poszerzyc tez, bedzie lepiej sie prowadzil, powodzenia w budowie, jaki silnik planujesz? zostawiasz serie czy dohca wkladasz?

Witam bedziesz musiał rozwiercic otwór na piaste bo lanosy maja jak ople 56mm a fiat ma 58mm no i rozstaw srub ale to nie wielki problem bo lanos ma 4x100 a fiaciki 4x98 i podobno trzeba sruby pływajace ale tylko teoretycznie ja mam u siebie alusy 15'' 4x100 i zwykłe śruby do felg i sie trzyma kupy wszystko jezdze tak drugi sezon juz a wczesniej na tych felach jezdził Kania tez fiaciorem i tez mu nic nie odpadło wiec jedynie zostaje Ci problem z otworem centrujacym na piaste
pozdrawiam

dobra narazie jednak bede zakładał stałówki, a aluski kiedy indziej,
a silnik oczywiscie prawdziwy 1500, bedę kombinowac żeby uzyskac 100koników, i oczywiscie najwazniejsze sztywny most,

przedni naped jest dla dziewczyn ;p

Cytat:
silnik oczywiscie prawdziwy 1500, bedę kombinowac żeby uzyskac 100koników, i oczywiscie najwazniejsze sztywny most

to sie nakombinujesz...ja bym proponował wziąść się do roboty , porobić głowice , kolektory , gaźnik i wałek , no i wyważyć całośc , sprawdzić osiowośc cylindrów - bo w ohvkach z tym akurat róznie bywa , wtedy może ...w porywch...

a co to znaczy sztywny most??z tego co wiem most w kancie jest sztywny...

Może chodziło mu o elektroszpere? Albo po prostu chcial podkreślić, że ma tylny napęd .

oo dokładnie elektroszpera, mam na oku tak ale niewiem jak to wyjdzie

Cytat:
ale niewiem jak to wyjdzie

jak sie co2 nie skonczy w butli albo drut na szpuli to nie ma bata zeby nie wyszla elektroszpera

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2006-06-04 21:46:00 ]