Kiedy trzeba wymienic swiece?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
thx z góry.

Platynki ponoć mają starczać na 60.000 km. Jednak proponuję skrócić ten czas o połowę.

a czy ktoś się orientuje, czy świece trzeba wymieniać - tylko w zależności od przebiegu? Pytam, bo na swoich wyjeździłem już ho-ho-ho i nie wiem, czy mam je wymieniać, jeśli nie dzieje się nic niepokojącego? Silnik zapala od strzała, silnik równo pracuje. W tej sytuacji wymieniać, czy nie wymieniać?

Jezeli elektrody masz całe i długie, porcelana jest sztywna i nie ukruszona, nie ma śladów przebić na porcelanie, nie strzela LPG to nie wymieniaj. W autach z silnikami 16V i LPG ktore posiadalem zawsze wkladalem NGK. Stosujac sie do powyzszego bez klopotu robi się 50 tys km. Osobna sprawa kable - tu tez nie świruj co 10 000 km. Własnie mi na moich motorcraftach pyknelo 20 tys i jest okay. JAk zacznie strzelać to czas na nie. Swieczkom NGK wlasnie mi pyknelo jakies 30 tys

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2006-06-02 15:03:29 ]

Dzięki za info, Pawol.
Dla formalności dodam, że mam Zetec 1.6 16V z LPG. Świece mam polskie - Iskra - i przejechałem na nich ok 30 - 35 tys km. Na razie trzymają się świetnie.

mam pytanie:
jesli przy swiecy, na laczu tej politury a gwintem wyszlo mi jakies przypalenie, to to oznaka ze swiece sie koncza??

Spokojnie. Ja jak wymieniałem ostatnio, to były całe pordzewiałe nad ceramiką. A chulały, że aż miło. Oczywiście to były świece Motorcraft. Póki co mam na nich teraz ponad 20,000 i jak nic się nie będzie działo to nie wymieniam.

Wg instrukcji w tym silniku swiece powinno sie wymieniac co 45 tys km, z tym jednak gdy auto zasilane jest gazem ten okres nalezy skrocic. Nie warto sugerowac sie wygladem swiec.
Zainteresowanych odsylam do lektury w auto swiecie, ktory to przeprowadzil test nie wymieniajac swiec przez 100 tys przy FOCUSIE z LPG. Przez caly czas silnik pracowal ale po tym przebiegu i rozebraniu silnika nie bylo co juz remontowac, szczegolnie glowicy.
Ja uwazam ze jesli kogas stac na samochod to powinno i na materialy eksploatacyjne.

wymaina swiec w zetecach co 60 tys