Jest u Was dioda na wtyczce od sprężarki klimy ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ponieważ już wszyscy załamują ręce czemu moja klima działa tylko przy zimnym silniku, po długim myśleniu przypomniało mi się że przed remontem klimy na wtyczce od sprężarki był stopiony drucik założony jakby w rodzaju mostka (tak wtedy myślałem że to drucik), i go wywaliłem, ale teraz sprawdziłem i w tym miejscu na schemacie jest dioda prostownicza.
Czy ktoś może pamięta czy jest u niego dioda na tej wtyczce do sprężarki ? No i czy to może mieć związek z tym że rozłącza mi się cyklicznie sprzęgło od klimy ?

U mnie nic takiego (chyba) nie ma. Zrobiłem kilka zdjęć, ale Twój mail jest nie teges. Domain not found.
Niestety z tyłu sprężarki podłąśczenie jest zabudowane blaszką i nic nie widać.

sorki, już poprawiłem. Teraz mój mail to pjacek26@it.alfatel.pl.
Chodzi o tą wtyczkę która doprowadza prąd do sprężarki, jest w miarę widoczna, z góry wielkie dzięki

dioda zwiera prąd o napięciu rzędu tysięcy V który wzbudza się w cewce sprzęgła klimy, by uchronić styki przekaźnika przed szybkim wypaleniem

Cytat:
2006-06-02 20:36:26, Robert_S pisze:
dioda zwiera prąd o napięciu rzędu tysięcy V który wzbudza się w cewce sprzęgła klimy, by uchronić styki przekaźnika przed szybkim wypaleniem

Czasami klima załączała po włożeniu i wyjęciu przekaźnika, najważniejsze dla mnie jednak czy inni mają tą diodę (i ewentualnie gdzie)

Cytat:
2006-06-02 22:23:19, pjacek26 pisze:
Czasami klima załączała po włożeniu i wyjęciu przekaźnika, najważniejsze dla mnie jednak czy inni mają tą diodę (i ewentualnie gdzie)

sprawdzałeś przekaźnik?

Cytat:
2006-06-03 00:15:40, Robert_S pisze:
sprawdzałeś przekaźnik?

Sprawdzałem, zamieniłem go miejscami z przekaźnikiem wentylatora chłodnicy (są identyczne) i było to samo

Cytat:
2006-06-03 22:53:52, pjacek26 pisze:
Sprawdzałem, zamieniłem go miejscami z przekaźnikiem wentylatora chłodnicy (są identyczne) i było to samo

zmierz napięcie na cewce przekaźnika w sytuacji gdy klima działa i gdy przestaje działać
jeśli napięcie spada - prawdopodobnie komputer szwankuje
sprawdź napięcie na stykach komputera:
złącza d5 i a10 - podczas pracy klimy na obu powinno być +12V

brak napięcia na d5 oznacza, że do kompa nie dochodzi sygnał o włączeniu klimy. Możliwe, że za niski/wysokie ciśnienie w układzie, nie dochodzi napięcie z włącznika w panelu
brak napięcia w a10 gdy w d5 jest - oznacza, że komp z nieznanych przyczyn odłączył sprężarkę.