Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-06-02 21:25:20 witam
Panowie pytanko takie malutkie mam - czy z pęwniętymi spręzynami z tyłu będą problemy na przeflądzie?? znacie takie przypadki z autopsji?? I drugie pytanko gdzie go w gdańsku robić, żeby było bezstresowo |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-06-03 10:57:59
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-06-03 11:11:12 dupa nie diagnosta skoro nie zauważył tej istotnego dla bezpieczeństwa awarii. Obowiązkiem diagnosty jest przecież kontrola elementów zawieszenia, a termin ten odnosi się również do tyłu, do tego musi on skontrolować stan elementów układu hamulcowego i wydechowego. Gdybym miał taką sytuację, że po wyjeździe ze stacji kontroli nie zostałem poinformowany o np. przerdzewiałym przewodzie hamulcowym i na następnym skrzyżowaniu by on pękł, to miałbym chyba prawo do obciążenia diagnosty odpowiedzialnością za zdażenie.
pęknięta sprężyna może wypaść z mocowania i bedzie jednego esperaka mniej, a wymiana obu kosztuje tyle co tankowanie do pełna |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-06-03 12:58:10 Przy okazji tematu.
Wczoraj byłem swoim przecinakiem na badaniu technicznym. Hamulce jak najbardziej OK, Spaliny też, ale o dziwo okazało się, że tylne amorki już do wymiany. Skuteczność: Przednie 75 i 72% Tylne: 48 i 15% ![]() Jako, że wcale tego nie odczuwam podczas jazdy, temat wymiany tylnych amorków zostaje przełożony do jesieni. Będzie przynajmniej czas by rozglądnąć się za jakimiś gazówkami. ![]() |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-06-03 14:02:23 akurat jeśli chodzi o wymianę sprężyn to jestem bardzo chetny ,żenby to zrobić i zrobie w najbliższym czasie , ale:
mieszkam i studiuje w gdańsku , a tu nie znalazłem jeszcze żadnego mechaniora który byłby godny zaufania , nie dość, że śmierdizele za wymianę tarcz hamulcowych chcą po 50 zeta za stronę ??? ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-06-03 15:43:18
Akurat przy tej robocie bym nie szukał super-mechanika, bo to proste jak budowa cepa i nie ma w zasadzie czego popsuć Warto przy okazji wymienić gumowe poduszki w których siedzą sprężyny, czasem jedynie może zachodzić konieczność pospawania/wzmocnienia zardzewiałych gniazd sprężyn. |
![]() Lucyferus Espero 1.8 CD Poznań | 2006-06-03 20:27:31 Ja dzisiaj byłem na przeglądziku rejestracyjnym i kochany Pan diagnosta zawołał mnie i pokazał pieknie skorodowane przewody hamulcowe i zalecił wymiane na nowe żeby czasem nie było później, że nie mówił więc poleciałem jeszcze dzisiaj i wymienilem - a generalnie no problemo ![]() Pozdro ![]() |
msilent esperak 1.8 CD k-ce | 2006-06-05 10:43:49 ~Lucyferus ile kosztowały Cie te przewody, i ile wymiana? |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2006-06-05 11:56:20
Mam od diagnosty po piątkowym przeglądzie podobną opinię w temacie przewodów hamulcowych - zdradź jeszcze, o ile ta nieprzyjemność wyszczupla portfel ![]() Swoją drogą, ostatni przegląd miałem mieć 11 sierpnia 2005 r, a dopiero w miniony piątek, przy okazji odnowienia OC i AC wyszło, że przepierdzieliłem termin badania o 10 m-cy ![]() Ufff, całe szczęście, że w tym czasie nie miałem ani jednej kontroli drogowej ![]() ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-06-05 12:11:40
Co tam kontrola... pomyśl sobie co by było, gdybyś z AC chciał skorzystać. |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2006-06-05 12:18:12 Ja miesiąc temu też "z biegu" pojechałem na przegląd - do wymiany był swożeń wahacza prawego. Reszta w normie, ale w lato będę musiał wymienić tarcze i klocki. Chociaż może mnie to minie patrząc na termometr i przez okno bo lata nie widać ![]() |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2006-06-05 13:09:16
Strach myśleć - dlatego nawet nie wspominałem o tym ![]() Klubowicze i nie tylko - pamiętajcie o przeglądach !!! |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-06-05 13:10:43
Będzie nam Ciebie brakowało... ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-06-05 13:46:07 No risk - no fun |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2006-06-05 14:07:24 W Kraku w sklepie, w którym zaopatruję się w części do espero taki przewód kosztuje,,,tutaj ,,,UWAGA !!! tzw. centralny: na lewą stronę 48 PLN, a na prawą stronę 43 PLN - oryginały.
Natomiast zamiennik miedziany, który można zakupić na metry, to koszt 30 PLN za 3 metry. I ponoć wytrzymuję równi długo jak oryginał. [ wiadomość edytowana przez: Kiniusia dnia 2006-06-05 14:07:54 ] |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-06-05 14:21:27
W tym na metry trzeba: - przyciąć, - pozaginać - zarobić końcówki Każda z tych czynności wymaga specjalnych narzędzi (dwie pierwsze czynności można zrobić samemu w garażu przy odrobinie umiejętności) |