MotoNews.pl

Midland Alan 78 PLUS--cos słabo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć wszystkim, mam problem z moim CB, nie wiem co jest ale wg. mnie mam za mały zasieg. Posiadam antenę magnetyczną 80 cm i wszystko chodzi ale chyba coś za słabo. Proszę o pomoc . Co mam zrobić aby zwiekszyć zasieg CB.Pozdrawiam

Co to za antenka konkretnie, jaki masz zasięg, czy było to strojone?

ta antena to tez midland, magnetyczna - ja kupilem cb na ebayu nie wiem czy bylo strojone, a jak nie to gdzie mogę to dostroic. Tak w ogole to słychć coś tam ale jak jade na trasie to bardzo mało.

Większość sprzętu od handlarzy jest sprowadzone z zachodu gdzie obowiązuje praca w "piątkach" u nas rozmawiamy w "zerach". O szczegółach nie piszę bo nie mają tu znaczenia . Osoba która ma dobre radio nie będzie Cię słyszała z odległości 0,5 km. Ktoś kto ma szerokie radio usłyszy Cię z 1 km. Przestrojenie w zera ze sprawdzeniem sprzętu kosztuje od 15 do 40 zł. Przy okazji poproś o zestrojenie anteny (SWR).

Cytat:
2006-06-02 23:31:09, epida pisze:
Cześć wszystkim, mam problem z moim CB, nie wiem co jest ale wg. mnie mam za mały zasieg. Posiadam antenę magnetyczną 80 cm i wszystko chodzi ale chyba coś za słabo. Proszę o pomoc . Co mam zrobić aby zwiekszyć zasieg CB.Pozdrawiam

Cytat:
2006-06-03 01:19:06, MacTB pisze:
Co to za antenka konkretnie, jaki masz zasięg, czy było to strojone?

Tak jak Ci napisal kolega Mac, sprecyzuj troche jakie wartosci realne masz a jakich oczekujesz. Ja mam to radyjko u siebie i jedyne co denerwuje to brak filtra ANL (trzeba troche wiecej squelch'a podkrecic ) antena President New Alaska i spokojnie 15-17 km sie uzyskuje - co jest chyba odpowiednia wartoscia i zupelnie wystarczajaca jak na nasze potrzeby.
Pozdrawiam,
Dominik

antena--MIDLAND ALAN 18-244M- ANTENA MAGN. CB 27 MHz, a CB-- MIDLAND ALAN 78 PLUS CB 40 CANALI AM/FM HOMOLOGA.
Jest tak że nieraz kogoś słyszę ,ale ja wiem że jak ja mówię to mnie nie słychać--czy to wymaga strojenia też na włochy??
nullnull antena--MIDLAND ALAN 18-244M- ANTENA MAGN. CB 27 MHz, a CB-- MIDLAND ALAN 78 PLUS CB 40 CANALI AM/FM HOMOLOGA.

To jest jedna z najsłabszych anten dostępnych na rynku. Natomiast co do strojenia, to nie chodziło mi o przestrajanie radia, tylko o strojenie zestawu na samochodzie. Czyli jak to ktoś już napisał o SWR. Każdy zestaw (no może są wyjątki) wymaga po zamontowaniu na samochodzie odpowiedniego zestrojenia, a konkretnie strojenie takie dotyczy głównie anteny i czasem kabla...

1. Z tą antenką możesz słyszeć więcej niż inni Ciebie.
2. Strojenie anteny SWR jest potrzebne zawsze na początku po zamontowaniu.
3. Radio w Polsce powinno być zestrojone w "zera" ale do Włoch potrzebne Ci będą "piątki". Można sobie w serwisie zamówić montaż płynnej regulacji albo przełącznika 0/5. Płynna regulacja pozwoli Ci wchodzić w dziury co zwiększa ilość dostępnych kanałów.

a jaka antena jest dobra do tego zestawu wg, Was?? Pozdrawiam

Jeśli magnesówka ma być dobra to ML-145 (długość ok. 160 cm) rozmawiam z niej na ok. 15 km.
Super antenę i otwór w środku dachu - Santiago 1200 (długość ok. 195cm.) rozmawiałem z niej na ok. 25 - 30 km