Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Alvpol Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2006-06-03 21:54:44 Panowie wspomozcie rada...
Jezdze swoja Astra 10 miesiecy i jeszcze nie mialem z nia problemow, wiec nie wiem o co chodzi. Dzisiaj z komory silnika zaczely mi sie wydobywac dzwieki jakby swierszczy, lub dokladniej takie lekkie tarcie metaliczne przypominajace nienaoliwiony lancuch rowerowy. Podnioslem pokrywe silnika i widze ze silnik jest z lekka zachlapany jakims plynem - w zbiorniczku wyrownawczym plynu chlodzenia pusto. To pewnie ten plyn tak zapaskudzil silnik... Nie moglem zlokalizowac tego dzwieku. Czy padla mi pompa wody? Pomocy... |
![]() kosek Forumowicz Astra F >>> Mitsubis ... Świdnik | 2006-06-04 10:35:46 Pompa albo któryś z przewodów pękł.
Jeśli przewód i brak błynu to pompa pracuje na "sucho", a to już nie jest dobrze. pozdr. |
![]() Alvpol Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2006-06-04 13:29:18 Wyciek wlasnie zlokalizowalem - dwie mikrodziurki na korpusie termostatu ![]() Martwi mnie natomiast ten metaliczny dzwiek. Wsluchiwalem sie w prace silnika i wyraznie wydobywa sie on z okolic pompy. Czytalem w watkach o pompie, ze jej zywotnosc to ok. 100 tys km, moja przejechala juz 120 tys wiec moze przyszla na nia pora... ![]() |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-06-04 15:18:44 Wypadałoby ją wymienić
szkoda silnika kumpla ojciec w x16xel nie wymienił, i 12 tys po wymianie rozrządu pompa się zatarla,auto unieruchomione 200 km od domu o 4 rano koszt lawety,plus naprawy-2 tys zł nie ma co żałować tych 100 zl |
![]() Alvpol Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2006-06-04 21:14:58
100 zl bym nie zalowal, ale robocizna bedzie kosztowna i tu troche zaluje... ![]() |
AstraII_kombi OPEL ASTRA II KOMBI Olkusz | 2006-06-05 15:06:14 Witam. A te odgłosy to masz przez cały czas jazdy, bo ja mam podobne, ale tylko rano na zimnym silniku i nie wiem, czy to pasek ślizga czy pomap ??? |
![]() Alvpol Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2006-06-05 23:43:04 Odglosy mam caly czas, kiedys mialem tylko na poczatku zaraz po uruchomieniu silnika...
Dzisiaj zawiozlem autko do mechanika i powiedzial mi, ze ten odglos jest wynikiem zachlapania paska przez plyn chlodzacy, a pompa jest raczej sprawna. Zobaczymy. Autko zostawilem u miechanika do zrobienia, odbieram je w srode i wtedy dam znac co zrobiono i co to dalo... ![]() |
AstraII_kombi OPEL ASTRA II KOMBI Olkusz | 2006-06-07 16:04:23 Witam wszystkich. U mnie od kilku dni pojawiły się świerszczenia na zimny silniku i ustają po przejechaniu kilku kilometrów. Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem, powiedział, że jest tam jakiś zawór "niedopalonych spalin" czy coś w tym stylu. Albo trzeba go przeczyścić, albo jest nieszczelny. Stwierdził, że nie ma się czym martwić.
Czy ktoś słyszał coś na ten temat ?? Pozdrawiam wszystkich. EDIT: dotyczy ASTRA II 2.0 DTI [ wiadomość edytowana przez: scoodie dnia 2006-06-08 17:58:35 ] [ powód edycji: post dołączony do wątku ] |
![]() Alvpol Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2006-06-08 23:43:53 Autko z warsztatu odebralem.
Trzeba bylo wymienic termostat, bo tak jak wczesniej pisalem byl dziurawy ![]() Te nieprzyjemne "swierszczenie" spowodowane bylo przez pasek, ktory zostal zachlapany wyciekajacym plynem chlodniczym i wydawal takie dziwne dzwieki. Pasek sie wymienilo i jest teraz spokoj. ![]() A pompa jest na szczescie w porzadku... Pozdrawiam |
![]() djczester OPEL ASTRA F Zawiercie | 2006-06-23 14:49:26 Warto też zwrócić uwage na zawieszenie silnika czy pduszki są całe też miałem podobny problem ze świerszczem i okazało się że walneła mi tylna poduszka silnika ![]() |