Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() arek_omega Omega B Otwock | 2006-06-05 18:47:42 Nie powiem, ja borykałem się z podobnym "czymś". Co jakiś czas musiałem dolewać płynu bo najzwyczajniej w świecie znikał. Podejrzewałem tak samo jak Ty uszczelkę. Ale wytłumaczono mi, że gdyby to była uszczekla to wtedy odkręcając wlew oleju widziałbym choć trochę piany. A więc kombinowałem...
No i wydaje mi się że udało mi się bo od kilku miesięcy mam spokój, sprawdzam często ale tylko czasami troszkę dolewam a więc nie jest źle. A co zrobiłem? A no... zdjąłem gumową rurę doprowadzającą płyn z chłodnicy do bloku silnika. Dokładnie oczyściłem i rurę w środku i końcówkę na bloku i końcówkę w chłodnicy. Wszystko poskręcałem do kupy i jest super. Aha, najlepsze jest to że nim się wziąłem za zrobienie tego to nie wierzyłęm że to coś da bo na bloku nie było ani jednego mokrego śladu ani nic co świadczyłoby o wycieku w tym miejscu. No ale jednak ![]() Proponuje żebyś też zaczął od tego miejsca. Może i u Ciebie tyle wystarczy |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2006-06-05 18:57:06 Jedz i kup nowy korek, koszt ok 25 do 50 zł i wtedy zobacz czy będzie ci ubywało płynu. |
DarekGSi Opel Astra GSi Częstochowa | 2006-06-06 10:07:22 A moze to jednak pompa wody juz jest do wymiany i ucieka przez nia.Miałem tak w escorcie kiedys ubywało płynu i non stop dolewałem |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2006-06-06 10:27:45 Właśnie jest tam ten zaworek i po iluś tam latach nie trzyma on odpowiedniego ciśnienia. Wystarczy że go wymienisz i wtedy będzie wiadomo czy to uszczelka, a jak by to była uszczelka to przy średnio ciepłym silniku jak byś odkręcił ten korek to by nie było mocnego syknięcia tylko jedno wielkie sru płynu na wszystko co zbiorniczek otacza.
Więc lepiej najpierw wydać pare złotych na korek i wtedy zobaczyć czy będzie płyn uciekał. |
miniu Forumowicz opel omega Poznań | 2006-06-06 12:23:12 jeśi jest tak jak mówisz że jest mała dziura to odkręć korek odpal samochód stań z przodu przegazuj go i zobacz czy w zbiorniczku powstają bądelki i bedziesz miał pewność czy ciśnienie wypycha powietrze do góry |
![]() DOVectra Forumowicz vectra/xantia Warszawa | 2006-06-06 13:00:43 powiem szczerze..
jak się mam stary samochód (jak ja), wszystkie gumy i łączenia i korki mogą powoli puszczać... i nie widać wycieku bo to wszystko paruje.... jedyne co widać czasem... to jak pompa walnie i puszcza... ja wymieniałem sukcesywnie wszystkie gumy... i został korek stary i nadal ubywa....płynu szczególnie jak się auto grzeje, na trasie prawie wcale nie ubywa... ale w korkach ... szybciutko... posłychaj Potryka ja też go posłucham co do korka pozdro ![]() ![]() |