Zarejestrowanie samochodu z Niemiec.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanko czy ktos juz kiedys przez to przechodzil?? Przyprowadzilem z Niemiec BMW 320i coupe i nie wiem od czego mam zaczac zalatwianie tego. Zaznaczam ze samochod jest na oryginalnych numerach niemeickich bo tak mi doradzil koles od ktorego kupowalem samochod zebym nie musial placic 150 euro za tablice zjazdowe. Co musze teraz krok po kroku robic?? Z gory dzieki za odpowiedzi.

Przechodzilem przez to.
Jedziesz np do automobiklubu po pierwszy przeglad - 270 - 280 zł
Potem Zapłacic opłaty - cos pod 300 - 600 zł w tym jakas tam oplata za sprowadzenie w automobilklubie ci powiedzą
Kaarta pojazdu tylko 80 zł zamiast 600
w 1500 zł + ubezpieczenie sie zmiescisz - zalezy ile masz na umowie

[ wiadomość edytowana przez: CZUCZU dnia 2006-06-05 13:10:54 ]

Jak sprowadzilem sobie samochod z niemiec na normalnych tablicach (15 stycznia br.), to cala procedura byla nastepująca:
1. Urzad celny - akcyza
2. Tlumaczenie umowy kupna oraz Fahrzugebrief i Fahrzugescheine
3. Przeglad techniczny (podobno trzeba go zrobic przed wizyta w urzedzie, ale ja zrobilem po i nikt nie mial pretensji)
4. Wniosek VAT24 o wydanie zaswiadczenia VAT25
5. Wydzial Komunikacji, z dokumentami:
- niemiecki dowod rej i karta pojazdu + tlumaczenia
- zaswiadczenie VAT25
- zaswiadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym
- dowod oplaty rejestracyjnej i dowod wplaty jakiejs oplaty ekologicznej

Cen nie gwarantuje bo moglo sie zmienic w kazdym razie za przeglad w automobilklubie dalem cos ~170zł, zaswiadczenie VAT25 150zł + znaczek 5zł, akcyza 80zł (wpisalem sobie na umowie 30euro nie robili zadnych problemow), oplata rejestracyjna cos 700zł tyle ze nie zaplacilem 500zł oplaty ekologicznej lecz za karte pojazdu (sprytnie wpisalem sobie date zakupu z przed 01.01.2006 bo bym placil 500 za ekologie i 500 za karte).
Ceny moga sie roznic ale caly algorytm pozostaje nie zmieniony

a dokumenty gdzie tlumaczyles?? Masz jakiegos dobrego tlumacza (szybkiego) i ile cie to kosztowalo??

Heh, to mnie koszty rejestracji Pandy po sprowadzeniu z Francji dużo, dużo mniej wyniosły. Też była na oryginalnych tablicach....

Karta pojadu kosztowała 500 zł a nie 600 zł.

Ty lepiej sie przyznaj co sprowadziles jak cie te 6 dni na orlenie nie bylo

Cytat:
2006-06-05 21:52:57, CZUCZU pisze:
Ty lepiej sie przyznaj co sprowadziles jak cie te 6 dni na orlenie nie bylo

Heh, zaprowadziłem Renault 19 do Paryża

A sprowadziles.... No remus chwaliles sie naorlenie ze cos sprowadzasz

Nic nie sprowadziłem !
Wróciłem busem (Sprinterem) w roli pasażera !

przetyp! kupil se sprintera!!

Bedzie mial sie draco z kim scigac widze

Czu nie sciemniaj
Lepiej powiedz kiedy bedzie czuczowoz vs dracowoz

Czuczowóz sie okleja.
W neidziele premiera w dębicy a potem wypad na hamownie pomierzyć dziada.

Cytat:
2006-06-05 18:30:52, kaplaniasty pisze:
a dokumenty gdzie tlumaczyles?? Masz jakiegos dobrego tlumacza (szybkiego) i ile cie to kosztowalo??

70zł i byly do odbioru nastepnego dnia, zalatwilem to sobie u tlumacza przysieglego na wojska polskiego
(blok na przeciwko szkoly 11 pierwsza klatka od strony tego pawilonu w ktorym jest ósemka)