Awaryjna regulacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kilka dni temu usunalem nieszczelnosc w dolocie. Niestety rozregulowalo to instalacje gazowa (bingo s4 / brc). Caly czas podczas jazdy bylo bogato. Do tej pory tylko sprawdzalem laptopem, czy wszystko jest ok uznajac, ze gazownik wyreguluje wszystko lepiej ode mnie, ale teraz musze to tymczasowo poprawic.
A wiec do rzeczy:
Attuator przesunalem ze 120 na 85. Dopiero ta wartosc sprawia, ze podczas jazdy linia pokazujaca otwarcie attuatora ladnie przecina wartosc pwa.
Regulacja wieksza sruba nie dawala widocznego efektu.
Watpliwosci:
Sonda lambda pracuje regularnie, ale do wartosci maksymalnych w gore i w dol. Czy tak ma byc?
Na wolnych obrotach silnik nie pracuje rowno. Sonda pracuje regularnie bogato / ubogo. Aby zmniejszyc ten efekt musialbym ustawic mieszanke na bogato zmniejszajac/ likwidujac minimalne otwarcie na biegu jalowym. Czy mieszanka na biegu jalowym powinna byc na bogato?
Pozdrawiam,
Slawo_

Witam, z opisu wynika, że komp LPG prawidłowo reguluje mieszankę. Tak to ma wyglądać (góra dół góra dół itd.) PWA krokowego ustawiasz w trybie nauki, a nie "na oko". Wcale nie dziwne,że jak kręciłeś śrubą na parowniku to mieszanka się nie zmieniała, komp LPG "przeciwdziała" Twojej "regulacji", dopiero po przekroczeniu pewnego progu mieszanka zacznie się zmieniać. Jak byś poszukał na forum to znalazłbyś wszystkie odpowiedzi na swoje pytania.

Cytat:
2006-06-05 19:14:37, Danek pisze:
Witam, z opisu wynika, że komp LPG prawidłowo reguluje mieszankę. Tak to ma wyglądać (góra dół góra dół itd.) PWA krokowego ustawiasz w trybie nauki, a nie "na oko". Wcale nie dziwne,że jak kręciłeś śrubą na parowniku to mieszanka się nie zmieniała, komp LPG "przeciwdziała" Twojej "regulacji", dopiero po przekroczeniu pewnego progu mieszanka zacznie się zmieniać. Jak byś poszukał na forum to znalazłbyś wszystkie odpowiedzi na swoje pytania.

Dzieki za informacje. Oczywiscie grzebalem wczesniej na forum, ale chcialem miec pewnosc, ze dobrze zrozumialem wczesniejsze posty. Zwlaszcza zastanawial mnie fakt, ze u mnie nie tylko jest ubogo bogato....., ale to, ze jest tak do maksimum zakresu sondy.
Pozdrawiam,
Slawo_