President HARRY II ASC - Uniden PRO 520xl ...co wybrac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czytam Wasze wypowiedzi i dalej nie wiem jakie radio wybrac! (harryASC - 520xl) Przekonajcie mnie - ze jedno lub drugie jest lepsze!!! Pozdrawiam

no kolego, ja jezdze na unidenie 510 (tak ubozsza wersja 520) plus antenka president georgia - wszystko siedzi na dachu punto - i wyglada i sprawuje sie swietnie... czasami moze odrobine brakowac rf gain - ale "sqelem" tez mozna poprawic komfort pracy... - o harrym slyszalem sporo dobrego, niemniej tu juz musisz sporo doplacac... pozdrawiam

...tez zastanawiam się czy warto dopłacac prawie 200zł aby miec ASC? Czy ktoś miał uniden 520 a teraz posiada HARRYego 2 ASC... ciekaw jestem innych opini!

Witam!
Wg. forumowiczów z tego co wyczytałem harry ma awaryjny głośnik ktory potrafi się spalic, podobnie z końcówką mocy. Co do U520 to na razie jest ogólny zachwyt nad tym radiem, jest dobre w swojej klasie i stosunek jakość cena też jest dobry. Natomiast ja bym zastanawiał się aktualnie nad jego kupnem ze wzgledu na niejasną sprawę homologacji na to radio. Co do presidenta - jesli juz sie decydujesz na drozsze radio (harry nie jest tani) to rozwaz dołożenie jednak jeszcze troche złotówek na radio tylor albo walker

Harry 2 w odroznieniu od U520 ma tez FM (moze sie przydac w przyszłości i jesli wyjezdzasz na zachod) oraz ustawienie regionalne czyli mozesz przestawiac miedzy 0/5 ustawiając na regiony PL, EU, itd

Wybór nalezy do Ciebie ja mam aktualnie U520 ale przymierzam sie do wymiany mimo ze radio ma miesiac Zainwestuję w jakiegoś presidenta - pewnie tylora, chociaz rozwazam tez walkera i nowego johnsona (czekam az bedzie dostepny w sprzedazy)

73 !!

Cóż to za magiczne slowo ASC?Jeśli jest to Automatyczna kontrola /blokada/szumow,to Lincoln posiada podobą opcje pod nazwą Auto SQ.Charakteryzuje się to tym,że odbiornik jest blokowany do pewnego poziomu sygnału.Inaczej mówiąc jest cicho dopóki w pobliżu nie pojawi się sygnał o odpowiednio dużej mocy.W domu jest to dobra funkcja,radio nie potrzebnie nie szumi,ale w aucie każdy chce słyszeć jak najdalsze stacje,więc ta opcja staje się zbędna.A skoro tak,to po co przepłacać?No chyba,że się mylę

czy ja wiem, jesli chodzi o kwestie homologacyjne, do kazdego radyjka (oczywiscie z "prawego" zrodla) sprzedawca bez laski dodaje ow kwitek - tak wiec formalnie wszystko jest ok... z unidenami jest jeden drobny "nietakt" techniczny - mianowicie sa one robione na rynek amerykanski i standardowo chodza w 5 - jedyny importer na polske (jak sie nie myle canex) przestraja te radyjka i... tu sie zaczynaja schodzy - z kilku zrodel slyszalem, ze przestrojenie te jest robione metoda, hmmm z grubsza mozna by ja nazwac "chalupnicza" - otoz nie zawsze radyjka te siedza dokladnie w skali... - moj np ma minimalne wychylenie (pokazywal mi je serwisant), ktore jednak nie ma (w moim przypadku) zadnego wplywu na dzialanie sprzetu - zdarzaja sie jednak modele, ktorych przestrajanie trzeba po prostu... poprawiac.
Jak to wyglada technicznie - nie wiem - bo jestem socjologiem, a nie elektronikiem (prawdopodobnie wlutowywuje sie pewien element) - niemniej juz sam pomysl zebysmy my, jako znowu "narod wybrany" chodzili w innych czestotliwosciach anizeli reszta swiata wydaje sie byc chybiony... pozdrawiam i... mimo wszystko optuje za unidenem - udany stostunek jakosci do ceny
pozdrawiam

Chyba nie ma na świecie firmy,która produkowałaby radia CB tylko na rynek polski tzn.pracujące w"0",no za wyjątkiem polskiej f-my Unimor,ale kto widzial te radia?Wszystkie inne są przestrajane.Dokonuje się tego albo przez wlaściwe dobranie indukcyjności połączonej w szereg z rezonatorem kwarcowym,co wymaga trochę czasu i precyzji,albo hurtowo przez wlutowanie w szereg dławika 10uH,co ze względu na tolerancję wykonania dławika powoduje pewne odstrojenie od częstotliwości.Stąd póżniej te wzmożone szumy i bełkotliwy odbiór.

no wlasnie, bo kiedys jakis pajac wymyslil ze mamy chodzic w "zerach" a nie "piatkach" - komu to przeszkadzalo?????

kolega GienekP ladnie wszystkim wytlumaczyl o co chodzi z tym "strojenieniem na polski" i mysle techniczna kwestie mamy wytlumaczona.... nalezy liczyc na lut szczescia ze akurat nasz uniden (jesli sie na niego zdecydujemy) bedzie mial to wychylenie w skali minimalne
pozdrawiam

Witam!
Jesli chodzi o homologacje unidena to na innym forum cb cos takiego spotkałem:
link

73!!

Koledzy na temat ASC było już mowa i wszystko zależy czego się oczekuje, miałem przez kilka dni Harrego Clessic bez ASC i wiem na czym polega różnica. Jeśli ktoś twierdzi, że w mobilu trzeba SQ minimalizować to właściwie może tego nie być i wtedy będzie zbierał wszystkie "śmieci" tylko pytanie po co słuchać szumu - nasłuchiwać obcych jak w filmie KONTAKT? Ja używam słuchawki i oczywiście ASC, które mogę wyłączyć jeśli potrzebuję nawiązać kontakt z kimś naprawdę daleko ale to wyjątek i zazwyczaj rodzaj testu bo jeśli ktoś się ledwo przebija przez szum to i tak się nie dogadamy.
Każdy wybiera co chce, dla mnie jedyną wadą Harrego jest brak podświetlenia przełączników ale do tego można się przyzwyczaić.
President to jak niemiecki samochód - niby nic szczególnego ale ceni się najlepiej i trzyma wartość ale czy warto przepłacać to sami sobie oceńcie ...