Układ chlodzenia samara

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Wczoraj wracajac ze spotu walnał mi przewod od chlodnicy (gorna rura idaca chyba do silnika ) .. rure kupilem dzis i mam pare pytan odnosnie montazu .
Po pierwsze rura wchodzi pod zaplonem i niebardzo jest jak sie do tego dostac ale moze sie uda , pytanie do was czy jak bym odkrecil zaplon to czy nie spieprze ustawien ?
Pytanie drugie czy moge wlac wode zamiast borygo (rozowe) bo mi prawie calo wywalilo a szkoda mi kasy zeby je 2x kupowac bo w nabliszym czasie chcem zmieniac uszczelke pod glowica i troche silnik porobic .. Prosze o szybka odpowiedz bo chcem to jak najszybciej zrobic ..

Pozdrawiam

1. da rade ja wymienic bez ruszania zaplonu, ale jak bardzo chcesz to zaznacz np mazakim linie na aparacie i obok i po klopocie
2. mozesz wlac wode, nic to nie zaszkodzi - chyba ze przyjda mrozy

pytanie do ciebie - opisz bardziej rozwalenie tej rury, bo tez przerabialem to ostatnio

co do zaplonu... dalo rade bez jego ruszania , tylko k.. braciak kupil nie ta rure co trzeba tak sie wkurzylem ze juz nawet to smieszne sie wydaje , ale trudno jutro zamieni .

A co do rury to zrobil sie guz przed opaska zaciskowa wlasnie pod zaplonem i rozerwalo guza no i wycielko duuuzo plynu .

Czyli borygo glownie jest na mrozy ta? a woda obojetnie jaka czy destylowana jak juz cos?

Pozdrawiam

moge ci wyslac swoja stara jest sprawna. jak przy silniku to spoko... ja myslalem ze mi z rury leci przy chlodnicy a tu sie okazalo ze sie krociec upie****lil.... i skonczylo sie na nowej chlodnicy
co do plynow:
1. borygo - nie ma kamienia potem, nie zamarza
2. woda destylowana - nie ma kamienia potem, ale zamarza
3. woda z kranu/studni/kaluzy - jest kamien potem i tez zamarza (moze miec jeszcze dziwne domieszki jezeli bedzie z kaluzy)

generalnie jak masz zamiar i tak to wylac i nie bedzie raczej mrozow to lej wode z kranu - najtaniej, najprosciej

he dzieki ale chyba za duzo zachodu jutro nową bede mial 12 zł kosztuje wiec grosze , no a co do wody to wlasnie chyab tak zrobie ale moze destylowanej jednak kupie , bo niemam zamiaru 2x placic za borygo po 50 zł wole kupic olej za to .. w kazdym badz razie dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam