Oponki..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam bmw 730 94 r i mam na niej opony rozmiaru:235 r 60 czyli strasznie szerokie lacze.szczególnie zwracam się do klubowiczów którzy jeżdzili lub jeżdza na takich oponach.a więc problem w tym tkwi że na naszych drogach tych niezadbanych mam na myśli siódemkę do warszawy lub do mrągowa,są na drodze koleiny w których moim samochodem rzuca jakbym miał sraszliwe luzy!rzuca go po całej drodze!nie mogę na chwilę puścić kierownicy.na równej drodze leci cacy,i odczuwalne jest to w bardzo malutkim stopniu.mieliście albo macie ten sam problem?co jest tego prawdziwą przyczyną??wszystkich uczestniczących pozdrawiam serdecznie!

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Winę ponoszą szersze od kolein opny i ludzie którzy budowali drogi

proste im szersza opona tym w koleinie trzyma sie gorzej i wodzi po calej drodze powód jedziesz po nawiezchni tylko niewielka częscia opony wiec kazdy uskok nierówność powodują ze opona zaczyna zmieniac kierunek jazdy a co za tym idzie twoje autko tez ja jezdzac na zimówkach w mijej trojce na opnach 195 r15 nic nie odczówalem a jak zalozylem letnie lacze 205 to poprostu pierwsze wrazenie ... q.... cos sie pocgrzanilo z autem albo krzywo mi fela siadla na piascie ...)) nie przejmuj sie tak juz u nas w kraju jest ....

Witam.
Mam siódemkę E-32 i fabryczny rozmiar kół do tego samochodu to 2256015. No i jakie opony zaleca producent, na takich jeżdżę. Ogólnie ten rozmiar całkiem dobrze się sprawuje, ale jak są duże koleiny to owszem, trochę nosi autem. Wtedy zwalniam i jakoś jadę dalej. Eh, gdyby w Polsce były niemieckie autostradki...
Pozdrawiam.

Nie wiem czy jakies węższe oponki w aucie tylno-napędowym z takim motorem miałyby lepsze zastosowanie.. Przy oponach węższych bardzo łatwo np. o poślizg w zakręcie przy zbyt gwałtownym dodaniu gazu lub redukcji biegu. Ja osobiście u siebie mam 235x45x17 i są one idealne, w grę wchodzą ewentualnie jeszcze 225. Kiedyś miałem założone 185x60x15 na stalówkach, ale to tylko po to żeby fajnie pokręcić się w kółko ...
Pozdrawiam