| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
johnybig DEADSOUL Omega B MV6 Poznań | 2006-06-14 08:10:43 fabryczny alarm nie ma czujek ultradźwiekowych w przednich słupkach (tylko w środkowych) i diody led koło regulacji świateł (tylko koło ogrzewania tylnej szyby-ludzik). Widocznie masz dołożony dodatkowy alarm ale wtedy powinieneś dostać do niego pilota przecież, a skoro piszesz że ryglujesz drzwi to masz tylko fabryczny jako jajko lub w kluczyku |
pio-gaz Renault Megane Coupe miasto | 2006-06-14 08:58:41 alarm fabryczny uzbraja się impulsem z centralnego zamka a ty masz jakiś inny
proponuje go zlokalizowac i w jego miejsze zamontować jakiś inny alarm miganie diody swiadczy o uzbrojeniu alarmu ale zapewne masz od niego odcięte kierunki syrenke i blokade skoro autko działa alarm orginalny jest schowanu za schowkiem więc możliwe że tam jest i twój kostka po wyjęciu alarmu orginalnego wymaga zwór 1-21 3-30 4-31 są to blokady rozrusznika, pompy paliwa i ECU fotki złącza alarmu |
johnybig DEADSOUL Omega B MV6 Poznań | 2006-06-14 09:31:37 nie wiem czy wychodziły omegi bez fabrycznego alarmu bo z twoich zdjęć wychodzi że tak, dlatego że nie masz wogule włącznika od wyłączania czujek ultradzwiękowych. Dlatego pewnie ktoś zamontował inny alarm i szukanie fabrycznego w prawym słupku nic może nie dać, a większość alarmów nie dedykowanych ma funkcje wyłączania czujek dodatkowych przez podwójne załączenie, czyli otwórz szybe-załącz raz alarm-poczekaj20s-spróbuj wyzwolić alarm ręką . Jak możesz umieść zdjęcie pilota od alarmu bo to może wszystko wyjaśni co od producenta itp. Do tego możesz sobie zobaczyć czy masz syrene i gdzie - fabrycznie był to zwykły klakson umieszczony między podszybiem a lewym kielichem pod tą plastikową osłoną wycieraczek |
sunny_chris Opel Omega B Gorzów | 2006-06-14 12:36:48 dzieki panowie za pomoc... wszystko poogladam i dam pozniej foty na forum pilota |
_GARY_ Omega B Wrocław | 2006-06-14 19:18:30 podepne sie do posta
mam tez problem z alarmem fabrycznym, tzn dzialal, wszystko bylo ok, ale musialem odlaczyc akumulator na dluzszy czas (wczesniej jakies 2 bezpieczniki wyjmowalem zeby nie wyl przy odlaczaniu akumulatora) po dluzszym czasie podlaczylem akumulator wsadzilem spowrotem bezpieczniki i za cholere nie dzialala syrena, auto dalo sie otworzyc i zamknac z pilota odpalic itp, ale np czujki i sama syrena nie dzialala. Znajomy kazal mi wsadzic kluzyc do stacyjki przekrecic na 1 i przytrzymac 2 guziki - po parunastu probach auto sie zamknelo i otworzylo, alarm zadzialal. Ale ostatnio bylem zmuszony znowu odlaczyc aku na pare dni i teraz nie chce to zadzialac :[ walczylem z tym caly dzien i nic, auto sie otwiera z pilota, domyka szyby, odpala itd tylko znowu nie dziala sam alarm tzn nie reaguje na otwarcie drzwi, czujnki nie reaguja i syrena nie wyje. Ma ktos pojecie jak to wlaczyc ?? jakas kombinacja klem, guzikow na pilocie ?? |
johnybig DEADSOUL Omega B MV6 Poznań | 2006-06-14 21:52:17 to nie są fabryczne alarmy, skąd wszyscy mają wiedzieć jaki masz alarm. Da sie załatwić instrukcje do każdego ale trzeba podac typ czy model, zresztą to tego nie potrzeba lob'u tylko google czy emule |
_GARY_ Omega B Wrocław | 2006-06-14 21:58:51 jak nie jest fabryczny !!! dokladnie jaki model to nie wiem, ale jezeli cos to komus powie to vauxhall omega 98 rok |
_GARY_ Omega B Wrocław | 2006-06-15 23:28:37 no mam taki guzik na srodkowej konsoli, z wbudowana dioda |
_GARY_ Omega B Wrocław | 2006-06-16 19:02:11 @Piterek_VU jednak ten przycisk byl problemem, juz dziala, nie wiem czy zbyt dlugo byl odlaczony aku tym razem czy co ale przytrzymanie tego guzika pomoglo
dzieki za sugestie |
Piterek_VU Omega B MV6 kombi Czę100chowa | 2006-06-17 01:15:32 ciesze sie, ze wszysko dziala |
Keja Omega B sedan Warszawa | 2006-06-17 18:16:52 Jeżeli jest centralny zamek, a nie ma diody z "ludzikiem" to nie ma alarmu fabrycznego? Czy to jest możliwe? Omega z 98r. |
_GARY_ Omega B Wrocław | 2006-06-17 19:25:48 @Keja omega miala 2 wersje alarmow,
ten "ludzik" uruchamia ultradzwieki tak pisza w mojej instrukcji Vauxhalla, jednak o problemie który miałem nic nie pisza (chyba ze nie zauwazylem) dzwoniłem już kiedys do serwisu Opla we Wroclawiu to nie chcieli mi nic powiedziec :[ tlumaczyli sie ze jak to Vauxhall to oni nie wiedza jak to dziala ... jakby to cos do tego mialo skoro nie masz tego guzika, nie masz pewnie czujnikow od ultradzwiekow na slupkach miedzy drzwiami, a co za tym idzie masz ubozsza wersje alarmu (masz sam imobilajzer i cos tam jeszcze, w autodacie sa schematy tych alarmow) |
farquad galway | 2006-08-13 22:59:41 Witam!
i ja sie podepne do tematu. OmegaB 98-99 rok,jest fabryczny alarm (centralke znalazlem,syrene tez znalazlem) no i dwa problemy: 1. jak sie uruchomi alarm - nie wyje syrena tylko migaja awaryjne. Znalazlem syrene,na wtyczce 12 v jest stale. przy stanie alarmujacym , jak i przy stanie wylaczonym. Syrena posiada jakies dziwne wartosci oporowe pomiedzy pinami (ok 900k ohmow,i w druga strone ponad 200k ohmow) nie jestem pewnien czy jest walnieta bo sytuacja z tym napieciem dziwnie wyglada.Chyba ze trzymaja kondensatory i wyglada jakby bylo stale- sprawdzalem na odlaczonej syrenie) 2.drugi problem natomiast to taki ze czasem nie rygluje i nie uzbraja alarmu po drugim nacisnieciu guzika w pilocie. jak zalapie to uzbraja caly dzien,a jak przerwie to znowu jakis czas nie dziala. i o co chodzi? |
sawi Oma C Lubin | 2006-08-14 00:59:49 Sprawa która nurtuje mnie od dłuższego czasu. Czy we wszystkich omegach C montowane były fabryczne alarmy(omega C 2,5td rok produkcji 2000 model 2001)??Nie mam na konsoli środkowej uciekającego chłopka, nie znalazłem tez żadnych czujników ruchu(zamykanie samochodu z oryginalnego pilota, ryglowanie i domykanie szyb). |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-08-15 22:21:55 sawi, nie masz fabrycznego alarmu, ja mam omege z tego samego roku(też 2.5TD) i mam "uciekającego ludzika", co oznacza że jest fabryczny alarm z ultradźwiękami.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego tematu - czy można zamienić ten śmieszny klaksonik, jeśli w "C" też jest w podszybiu, na normalną wyjkę, jak na alarm przystało, bo przecież jak mi się alarm załączy, to ten "klaksonik" nawet psa sikającego na koło mojej omegi nie odstraszy...?? |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2006-08-16 10:08:51 Jak dla mnie to ten klaksonik jest plusem tego alarmu. Czy ogladasz sie gdy uslyszysz wycie jakiegokolwiek alarmu z melodyjka? Ja juz nie bo ciagle gdzies sie komus wlacza przypadkiem. Nasz klaksonik powoduje, ze sie duzo ludzi bedzie gapic bo jest to nietypowe.
|
hammet1 Opel Omega B Inowrocław | 2006-08-18 14:12:33 Witam!
Mam problemik, najprawdopodobniej nie mam alarmu w Omedze '99 100 Edition, co mnie troszke dziwi... Migaja mi kierunku przy zamykaniu i otwieraniu drzwi, rygluja sie, domykaja szyby... Ale nie mam zadnych czułek ani przycisku na srodkowej konsoli... Teraz pytanie, skoro nie mam fabrycznego alarmu to czy mozna podpiąc jakis z innej omy albo nie fabryczny pod kluczyk mój, bo nie chce zadnych breloczków... Proszę o odpowiedź! Pozdrawiam! |