MotoNews.pl

Co myślicie o wzmacniaczach boschmann???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Planuje kupić wzmazniacz do głośników Pioneer TS-A6910 (moc RMS 80W, MAX 330) Radio RMS 4x16W, MAX 4x40W jest trochę cienkie do tychy głośników. Moje poszukiwania zaczołem od Allegro. Jest tam dużo wzmacniaczy boschmann-a (nowe), w dobrej cenie porównując do innych marek. Co o nich myślicie??? Opłaca się w coś takiego inwestować, czy lepiej kupić używkę np. blaupunkt, sony, pioneer??? Dzięki za sugestie.

Pozdrawiam

Wydaje mi się że jest to firma trzymające się w grupie przyzwoitych. Z doświadczeń na głośnikach wiem że ich produkty są niezłe za połowę tego co każe sobie pałcić Pioneer, Blaupunkt czy Sony..
Ja jestem za, używany wzmaczniacz oże mieć już swoje na koncie i parametrów może dawno nie trzymać. Poza tym Twój sprzęt raczej nie należy do hi-end'u więc moim zdaniem Boschman wystarczy w zupełności.

Niestety niemoge zgodzic sie z tą opinią. Zbyt wiele egzemplarzy takich wzmacniaczy musiałem już naprawiać . Według mnie firma boschmann to nieco lepszy "tajwan" który wyrobił sobie marke poprzez ładne kolorowe pudełka i obudowy. Od strony konstrukcyjnej i jakosciowej niewiele odbiega od sprzętu Firsta czy Thompsonica. Jesli chodzi o brzmienie i moc to parametry opisane na zewnatrz są mocno przesadzone. Moim zdaniem lepiej brzmi (a z moich doświadczeń serwisowych wynika, ze mniej się psuje) paroletni sprzęt firmowy, który można kupic w zbliżonej lub mniejszej cenia mając jednocześnie pewność, że podane parametry są prawdziwe.
Jeśli chcesz zbudować nieduży system ze wzmacniaczem to godne uwagi są nieduze a dobrze grające wzmacniacz kenwooda, blaupunkta, pioneera. Z firm mniej znanych godne polecenia są wyrobu Grundig'a (moze nie tak "bajeranckie" jak kenwood ale wykonane bardzo solidnie), VDO (firma produkujaca głównie osprzęt elektryczny do samochodów - car audio to małoseryjan produkcja uboczna), Ratho Hamburg - RTO .
Główną zasadą przy kupowaniu wzmacniacza jest to, zeby sprzęt nie był rozbierany co gwarantuje, ze nie był naprawiany (naprawa wzmacniacza jest trudna i mało komu chce sie to robic porządnie). Najlepiej na allegro wybrać coś w okolicy zamieszkania i poogladać osobiście, odsłuchać, wybadać sprzedawce (jeśli ktos pokazuje wzmacniacz na pociętych kablach w zapuszczonym poldku to raczej nie jest godny zaufania ). Wzmacniacz najlepiej kupowac na słuch a nie na wygląd - zazwyczaj im gorsze wnętrze tym bardziej kolorowa obudowa .

Ziaja jak widać ma większe praktyczne doświadczenie we wzmacniaczach... więc nie wypada mysleć inaczej
Ale o głośnikach podtrzymuje zdanie..

Co do głośników to prawda - boschmann robi przyzwoite głośniki z dość głębokim basem. Zresztą ostatnio tajwańczycy ogólnie zaczeli robić przyzwoite głośniki (według mnie lepsze niz firmowe daewoo ). Godne polecenia są firmy altronix (wiem, że nazwa brzmi strasznie obciachowo ale jakosciowo są dość dobre) natomiast odradzam wszelki sprzęt firmy Alda (ładnie wygląda ale jakość pozostawia wiele do zyczenia)

Głośniki mogą być, ale wzmacniacze sobie podaruj

Dzięki chłopaki za pomoc