Kłopoty z klimą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
klima zaraz po załączeniu wyłącza się; kontrolka świeci ale nie działa; HELP

[ wiadomość edytowana przez: pepik dnia 2006-06-15 10:26:18 ]

Cytat:
2006-06-15 10:23:58, pepik pisze:
klima zaraz po załączeniu wyłącza się; kontrolka świeci ale nie działa; HELP [ wiadomość edytowana przez: pepik dnia 2006-06-15 10:26:18 ]

brak freonu? kiedy uzupełnaiłeś?

klima była napełniana 2-3 tyg temu

Cytat:
2006-06-15 11:04:22, pepik pisze:
klima była napełniana 2-3 tyg temu

kilka możliwości:
1) mechanik który robił Ci przegląd mógł rozszczelnić układ (ból)
2) zapchany parownik o ile dzialała po nabiciu
3) wysiadł kompresor (jeszcze wiekszy ból)
Zrób tak odpal auto na słońcu, włącz klime i niech sobie pochodzi. Otwórz maske i po 10 minutach dotykaj rurek od klimy takie aluminiowe one są. Jezeli rurki zimne i mokre znaczy kompresor działa i jest git( przyczyna gdzies w pod deska ucieka Ci to schłodzone powietrze, lub ten parownik) Zrob tak i pisz jak poszła próba

próba wykonana; rurki klimy nie są zimne; ale zauważyłem coś; podczas włączania klimy "tyka" coś w bezpiecznikach, obroty spadają; a po jakiś 2 sek tyka znowu i obroty wyrównują się (tak jakby klima była wyłączona); gdy włączam i wyłączam ją w odstępach 2 sek to wydaje mi się że coś chłodzi;

a moze to wina przekaznika moze styki sie pokryly nalotem i nie ma dobrego styku sprawdz przekazniki r10 r11 i r12 powinny byc koloru brazowego takie malutkie

Mam podobny proble. Klima przestala dzialac. Zapala sie lampka na glace nawiewu i nic sie nie dzieje. Nie slychac sprezarki, nie czuc obciazenia, obroty nic sie nie zmieniają wiec chyba sie wogole nie zalacza. Ostatnio zrypaly sie swiatla krotki, okazalo sie ze uszkodzila sie skrzynka bezpiecznikow i ie ma przejscia miedzy bezpieczikiem a przekaznikiem swiatel. Zrobilem mostek i dziala. Zastanawiam sie czy problem z klimą nie dotyczy tez tej skrzynki bezpieczikow.
Ma ktos rysunek z opisem przekaznikow w mk7 ?

[ wiadomość edytowana przez: pablonet dnia 2006-06-15 13:18:39 ]

no to problem z jakims bezpiecznikem lub przekaznikem, sie mi zdaje

dzieki; ale nie jestem mechanikiem i nie wiem jak dostać się do tych przekaźników; po otwarciu klapki pod kierownicą widać tylko bezpieczniki; jak sie tam dostać?

Ten opis sie przyda
I jest tez opis przekazikow o ktory pytałem.

ok; zobacze co będę umiał zrobić; ale dopiero jutro; jak mi coś wyjdzie to dam znać; dzieki

klima już dział; dzieki za pomoc; okazało się (machanik sprawdził moje sugestie zaczerpane z forum) że nie stykał jakiś przekaźnik; teraz wszystko jest OK;
PS. Nie straszne mi teraz UPAŁY, ha.. ha... ha...

Moja klima juz tez naparawiona Samodzielnie.
Otoz, postawiona diagnoza - brak jakiego kolwiek napiecia na przekazniku r17, uznalem ze cos to nie tak, podpatrzlem jak to z napieciami na innych przekaznikach jest i decyzja: podam 12V na dolną nóżke przekaźnika. Chwila konsternacji i HURA DZIAŁa!!!
Ostatecznie demontarz deski kabelek do włącznika od klimy(tam gdzie lampka) Narazie jest super. Mysle ze popalilo sie cos w skrzynce pezpieczikow/przekaznikow, bo nie dawno naprawialem tez swiatla - brzk przejscia miedzy bezpieczikiem a przekaznikiem swiatel.
Jednej rzeczy nie jestem pewien - Czy na pewno sie ma bezpiecznika zadnego od klimy w mk7 ?

Do tego wymienilem przewodu WN i wszelkie broblemy z obrotami odeszly . Essi odżyl i chodzi duuuużo lepiej. Nie sądzilem ze to tak banalny powod. Teras jest super. Idzie jak burza i zreo szarpania , falowania i nawet sie poki co juz nie zawiesza-bo tez mu sie zdarzalo.

[ wiadomość edytowana przez: pablonet dnia 2006-06-18 11:41:59 ]

a powiedzcie mi czy to normalny obiaw przy wlaczonej klimie ze po jakiejs pól godzinie wyraznie zwalnia dmuchawa wdmuchujaca powietrze do kabiny a co za tym idzie klima slabiej dziala . po wylaczeniu klimy po krotkim czasie dmuchawa przyśpiesza do normalnej predkosci