Dylemat: Magnat czy Power Bass

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie waham się między głośnikami w cenie do 700zła dokładnie chodzi mi o model: http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=&subcat_id=&man_id=32&prod_id=540
lub: http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,180&kid=180&pid=951
Głośnik pracował będzie przy muzyce techno, dance, rap, hip hop(z przewagą techno). Zastanawiam się który z nich będzie lepszy power bass ma niezłe wychylenie membrany więc skuteczność też powinienł mieć dobrą no i producent podaje przykładowe wielkości obudów, natomiast o magnacie czytałem już wiele dobrych komentaży! oczekiwania to mocny, czysty, dynamiczny bas.no i oczywiście masowanie plerów mi nie przeszkadza. Tego power bass jeszcze nie słyszałem i ogulnie moło jest opini na temat głośników tej firmy (w testach wypadają bardzo dobrze) ale chciałbym wiedzieć jak to jest u urzytkowników owych głośników?

Moim zdaniem zdecydowanie Powerbass Gra przyjemniej i czysciej Za magnatami jakos nie przepadam chociaz sam mam subwoofer tej firmy i jakos nie narzekam

Mam chęć spróbować z tym power basem tylko mam jeszcze dylemat co do wzmaka! Chciałbym coś konkretnego żeby miało nadmiar mocy ale narazie z kaśą to starczy ledwie na takiego: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=107880294
Ale nie jestem pewien czy on podoła temu PB bo 500RMS to chyba ciut za mało dla 2 cewek po 350 Szkoda że carpower nie robi mocniejszych wzmaków w klasie budrzetowej !!! ale może coś takiego: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=108654621
nie słyszałem o tej firmie ale gdzieś czytałem że solidne wzmaki produkuje? a może polecisz coś innego?

Kupiłem jednak ten wzmacniacz Monacora hbp 1502 i musze powiedzieć że jest to jeden z moich najlepszych wyborów co do sprzetu audio od dłurzszego czasu !!! Nie mam jeszcze do niego głośnika ale sprawdzałem go u kumpla pod skrzynią magnata z 2 głośnikami po 300 RMS i dawał rade i to jak Basik czyściutki szybki no i głośniki pracują w całym zakresie ruchu membrany poprostu sie wyrywają ! Moge powiedzieć jedno lepszy od Magnata trax 600 bo takim wzmakiem kumpel pędzi swoją skrzynie i gra to słabiej niż pod Monacorem.
P.S Ten Monacor naprawde ma kopa!!!

Cytat:
2006-06-18 16:34:58, funfell pisze:
Kupiłem jednak ten wzmacniacz Monacora hbp 1502 i musze powiedzieć że jest to jeden z moich najlepszych wyborów co do sprzetu audio od dłurzszego czasu !!! Nie mam jeszcze do niego głośnika ale sprawdzałem go u kumpla pod skrzynią magnata z 2 głośnikami po 300 RMS i dawał rade i to jak Basik czyściutki szybki no i głośniki pracują w całym zakresie ruchu membrany poprostu sie wyrywają ! Moge powiedzieć jedno lepszy od Magnata trax 600 bo takim wzmakiem kumpel pędzi swoją skrzynie i gra to słabiej niż pod Monacorem. P.S Ten Monacor naprawde ma kopa!!!

Czy ten wzmacniacz jest lepszy od Blaupunkta GTA470

BP ma jest chyba 4 kanalowy:> wiec ma mniejsza moc na mostku. Chyba Mon jest lepszy do subwoofera,

Nie jestem pewien ale bo nie miałem przyjemności sprawdzić tego blaupunkta ale producent podaje ze dla 4ohm ma moc 2x200W w sinusie czyli w RMS jeszcze mniej (taki mi sie pamięta) natomiast ten monacor ma dla 4ohm 2x175 lub 1x500W RMS-u czyli całkiem sporo!!! a tak wogule to co chcesz napędzać tym wzmakiem?

Cytat:
2006-06-19 13:18:14, funfell pisze:
Nie jestem pewien ale bo nie miałem przyjemności sprawdzić tego blaupunkta ale producent podaje ze dla 4ohm ma moc 2x200W w sinusie czyli w RMS jeszcze mniej (taki mi sie pamięta) natomiast ten monacor ma dla 4ohm 2x175 lub 1x500W RMS-u czyli całkiem sporo!!! a tak wogule to co chcesz napędzać tym wzmakiem?

Jestem w trakcie montażu zestawu do słuchania muzyki w samochodzie. Posiadam radio Clarion DXZ558RMP + zestaw przedni PB CK6 + obite i uszczelnione przednie drzwi a wzmacniaczem Blaupunkt GTA470 o mocy RMS około 4x75W chciałbym napędzać ten zestaw i skrzynkę. Wszystko wsadzone do Toledo Jeszcze nie skończyłem instalacji, ale zastanawiam się nad kupnem subwoofera PowerBass PBC-B10 BassBox http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,181&kid=181&pid=996 Czy w sposób wyraźny podniesie się jakość dźwięku w samochodzie, czy nie warto wydawać tylu pieniędzy? Nigdy nie miałem subwoofera i dlatego pytam. Może wystarczy tylko zestaw przedni?
Muzyka jakiej słucham to m. in. atb, Brooklyn Bounce, Dj Tjesto i reszta łupanek.
Jakie proponujecie rozwiązanie dla tego rodzaju muzyki i przy tym "sprzęcie".

Siema fumfell, co tego Monacora to spokojnie pchnie tego PowerBassa a Essy, moc 350watt RMS nie jest moca podawaną dla każdej cewki z osobna a dla pary więc jak sam widzisz nawet jeśli piec będzie miał 400 ,a nie 500watt ( producenci czasami zawyzaja wartości ) na mostku to i tak pozostaje ci 50watt rezerwy, a teraz ważniejsza sprawa, byłoby dobrze gdyby dostepne były wersje 2x2Ohm lub 2x8Ohm, bo jakbyś nie łączył dwu 4Ohmowych cewek nie uzyskasz impedancji zastępczej 4Ohm ( jeśli sie myle to przepraszam i prosze mnie poprawic abym nie zył w nieswiadomości ) a nie wiem czy ten wzmak na mostku jest stabilny do 2Ohm więc uważaj, zmusisz go do pracy przy obciążeniu do którego niejest przystosowany i nie wiadomo jak będzie wyglądac sytuacja ze wspóczynnikiem tłumienia, mocy będzie wystarczeć na bank ale moc bez kontroli to nie do komca to o co nam wszystkim chodzi, a szczególnie przy dobrym, mocnym basie.
Pozdro.

Co do pytania junji, to bass w samochodzie naprawde dużo daje, a do preferownej przez Ciebie muzyki jest wrecz niezbędny. Cieszy mnie, że przy wyborze suba nie popełniasz błędu jaki jest bardzo częsty w gronie moich znajomych , mianowicie akcji w stylu kupujemy jak najmocniejszy głośnik a za to co zostanie dokupimy jakis wzmak ... Subik o którym myslisz powinien spokojnie smigac po twoim Blaupunktem i jesli masz mozliwość uzupełnic o niego swój zestaw to rób to bez wachania.
Pozdro

Sory za ortografy itp. ale sesję mam, a nie studiuje na uczelni polonistycznej więc czasami jakiś kruczek się pojawi...

Dzięki Panowie za pomoc i cenne rady

dokładnie ten Monacor jest stabilny w mostku przy 4 ohm. Ale bez mostka i tak ma moc całkiem bo 2x175 W dla 4ohm więc bez mostka mugłby ciągnąć ten głośnik/ jeśli się myle to mnie poprawcie.