Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ANDRZEY Fiat 126p 1.2 MPI Łódź | 2003-04-27 22:07:34 A nie lepiej wsadzić silnik np. 900sc na wtrysku ![]() |
Putin Kraków | 2003-04-27 22:21:46 moze ale te koszty....
chlodnica itp... a po za tym wtrysk w silniku 650 to by bylo cos... ![]() |
![]() Madcar F&F Sympatyk BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2003-04-27 22:29:24 A tak na marginesie...Putin...musisz dawac identyczne tematy az na 2-ch forum`ach...??? ![]() |
![]() dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2003-04-28 00:21:23 Tylko po co tyle roboty ? Czy zysk z ekonomicznego punktu widzenia byl by wiekszy niz przy dobrze ustawionym seryjnym ? Bo mocy toto chyba nioe doda skoro CC 700/900 w wersji gaznik i wtrysk maja 1 km wiecej na korzysc gaznika. |
![]() Yakitaki autonogas Boat City | 2003-04-28 00:36:08 |
RiderCross Żagań | 2003-04-28 18:11:14 no chlopaki widze zaczynacie sie pozadnie bawic .
tak dokladnie mowiac to zaden komputer nie jest potrzebny przy rozwiazaniu takim jakim ja znam a minowicie ( kto zwas wie jak sa zrobione wtryski w japoncach to bedzie wiedzial ) to ustawienia mieszanki potrzebne sa 2 parametry cisnienie w kolektoze ssacym i czyjnik otwarcia przepustnicy ( rezystor nastawny ) pozatym ( czujnik podcisnienia tez jest rezystorem ) nastepnie robicie generator fal prostokatnych ( regulacja czest musi byc regulowana przez 2 parametry o ktorych pisalem wczesniej ) . Wlasnie takie cos twoze to swojego 1.5 ale na 4 wtryskiwaczach (multiwtrysk (wielopunkt) ) Jak skoncze odpale to jeszcze napiesze i wzuce pare schematow ![]() |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-04-28 18:59:35
brutalna prawda... |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2003-04-28 20:30:34 ja kiedys myslelem nad wtryskiem oa fiata argenta
zeby przerobic na malucha i niebylo by wiekszego problemu |
![]() Yakitaki autonogas Boat City | 2003-04-28 22:06:09
Hmmm... Ja mam japońca (co prawda obecnie z jednym tłokiem bardziej ![]() ![]() A tak poważniej, to nie widzę żadnych zalet takiego rozwiązania, oprócz kosztów -- ani nie można tym wystroić dowolnej charakterystyki silnika, ani nie ma to funkcji utrzymywania wolnych obrotów, ani nagrzewania silnika, czy wzbogacania mieszanki przy przyspieszaniu (oczywiście można to dorobić, ale to będzie rzeźba w kupce ![]() Ale walcz. Ciekawym efektów ![]() K.Y. PS. Autorzy MegaSquirta twierdzą, że koszt tego wynosi około $150. |
Putin Kraków | 2003-04-28 22:26:29
madcar zalezalo mi na jak najwiekszej licbie odpowiedzi a nie kazdy korzysta z obu forum... co do budowy wtrysku to wlasnie myslalem nad adaptowaniem czegos z poloneza...(bo chyba najtanszy i najlatwiej o czesci) nie zamierzam sie za to na razie brac (moj obecny maluch raczej nie zasługuje na wtrysk) i robił bym to tylko dla samej przyjemnosći posiadania wtrysku w maluchu ![]() Narazie zbieram informacje na ten temat ale coraz bardziej mnie to wciąga więc możliwe ze kiedyś wprowadze to w czyn...(gdy obecny silnik padnie) Wydaje mi się że nalepiej do tego celu posłużyłby silnik od wersji el bo podobno tłumiki mają już specjalne miejsce na sonde lamda(oprócz przepływomierza powietrza to chyba najważniejszy czujnik do wtrysku) no i oczywiscie zaplon elektroniczny... Zapytam mojego nauczyciela który mówił ze był jakis prototyp wtrysku do malucha gdzies na jednej z uczelni w krakowie. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. ![]() |
![]() kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-04-28 23:08:14 Najwazniejszymi czujnikami ukladow wttryskowych benzyny sa czujnik polozeznia walu korbowego i przeplywomierz. Sonda lambda nie wystepuje przeciez w kazdym ukladzie wtryskowym a nawet jesli wystepuje to w wielu przypadkach (np otwarcie przepustnicy ponad okolo 75% i sygnal z przeplywomierza informujacy o duzej ilosci powietrza dostarczanego do silnika) sygnal z sondy lambda jest ignorowany. |
![]() Yakitaki autonogas Boat City | 2003-04-29 00:12:55
A jeśli wtrysk nie jest sekwencyjny, to wystarczy tylko pomiar prędkości obrotowej wału, samo położenie wtedy jest mało ważne. K.Y. |
RiderCross Żagań | 2003-04-29 10:14:43 Co do ceny to nie jest a tak zle . jesli kupice sobie same wtryskiwacze na kikims szrocie ( musza byc sprawne heheh)
cena ok 50 zł a generator z czujnikami to gdzies z 40zł i macie wtrysk ( oczywiscie robice to sami bez elektronika bo te dranie potrafia ladnie spiewac za takie pierdoły jak ktos sie nie zna). Co do ssania to tez nie widze wiekszego problemu ( generator musi dawac wzbogacona mieszanke 15% od normalnej w trakcie jak silnik jest zimmny ) A naprzykład zrobienie sobie 2 ustawien wtrysku np "normal" "sporyt" to jusz dziecinnie proste ![]() JAk ktos ma jakies pytania to moge sie jeszcze rozpisac na ten temat |
RiderCross Żagań | 2003-04-29 10:19:42 a ha z załozeniem gazu do takiego wtrysku tez nie bedzie problemu
jak cos to walcie na gg moj nr 2085438 |
ali_ 126p Poznan | 2003-04-29 11:12:04 PKT 1 ![]() Takie wtryski proste... czyli generator fali prostakatnej zaleznie od wskazan z TPS'a (przepustnicy) i MAP - czujnika podcisnienia troche mi sie wydaje bez sensu... bo kiedys te czujniki wystepowaly zamiennie... zasadniczo... wcisniesz pedal w podloge ...i co sie dzieje TPS wskazanie MAX , MAP wskazanie zerowego podcisnienia i co i masz na max bogata mieszanke - ale cos tu troche nie gra... bo gdzie tutaj sa obroty... jakies sensowne wskazania MAP beda dopiero przy wysokich obrotach kiedy to opor dolotu bedzie na tyle duzy , ze wytworzy sie jakies sensowne podcisnienie. Jak juz sie bawic w takie amatorki (bo mamy XXI wiek wiec takie rozwiazanie jak tutaj jest banalne konstrukcyjnie ale tez ma sporo wad :/ i mozna by sie pokusic o cos bardziej finezyjnego elektronicznie) to proponowalbym wziac czestotliwosc z walu korbowego a wartosc dlugosci impulsu w sposob przedstawiony wyzej... tak BTW kolega RiderCross jest elektronikiem ? PKT2 Jesli juz chce sie zrobic cos troche bardziej profesjonalnego, to znowu jest to generator impulsow prostakatnych ![]() wtedy wypadaloby by brac temp powietrza w dolocie, predkosc obrotowa silnika, wartosci z map i z tps'a (przy szybkim wcisnieciu gazu map ma za duze opoznienie i moze by turbodziura ![]() PKT3 I jeszcze w gwoli wyjasnienia Monowtrysk takze moze miec wiecej wtryskiwaczy, cala idea wielopunku polega na tym, ze sie steruje kazdym wtryskiwaczem z osobna w odpowiednim momencie. PKT4 Chyba latwiej by bylo rozpracowac caly program z jakiegos istniejacego juz ukladu wtryskowego przeniesc wszystkie czujniki do 126p... i przerobic program (mapy). |
RiderCross Żagań | 2003-04-29 11:40:45 a no jestem elektronikiem .
A pozatym myslisz ze jestem taki glupi i nie wiem oco codzi w wielopunktowych wtryskach?? Te rozwiazanie co ja proponuje zastosowane bylo w silnikach Kawasaki GPz 1100 i on walsnie miał wtryskiwacz na kazdym kolektoze ssacym i niebylo tam zadnych czujnikow polozenia waly korbowego. Moze to banalne rozwiazanie ale jakos dawalo rade jakos w 80 latach . Nie ukrywajac silnik na takim wtrysku bedzie wiecej palil od technologi z sada lambda i streowaniem kazdego wtrysku z osobna bo tak teraz jest ( jak otwiera sie zawor ssacy to wtrysk ładuje odpowiednia dawke paliwa) ale qurwa mac silniki od 126-ki - 125-ki nie sa najnowsza technologia ( z gowna bata nie upleciesz ) sorry za te okreslenie ale taka jest prawda. a co do rozwiazania piszesz ali ze w momecie wcisniecia pedalu gazu do dech np silnik ma 2000tys obr /min wedlug ciebie silnik dostanie zbyt bogata mieszanke bo tak poda wskazanie potecjometru od czujnika polozenia przpustnicy, a nie wzieles pod uwage czujnika podcisnienia w ssacym kolektorze ( nie sadzisz ze przy 2000 tys panuje inne podcisnienie niz przy 6000tys ?? ) wlasnie te dwa parametry z czujnika podcisnienie i polozenia przepustnicy sa somowane i dopiero jest ustalana mieszanaka . ![]() |