MotoNews.pl

LCS 1/A V05 samoczynne przełączanie się z LPG na benzyne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Czy ktoś spotkał się już z podobnym zjawiskiem?
Bo od dwóch tygodni sterownik sam się przełącza z LPG na benzyne. Instalacje gazową mam zaledwie rok (ok 20tyś km) sprawdzałem wszystko, stan styków połączeń itp. itd. nawet rozkręciłem reduktor (EC-04) i nic, nic podejrzanego nie znalazłem. Wygląda to tak że czasem potrafi się przełączyć kilka razy wciągu kilku minut co praktycznie zmusza mnie do jazdy na benzynie a innym razem potrafi wszystko działać przez cały dzień.
Myślałem że może ten sterownik ma jakiś tryb awaryjny i sam przechodzi na benzyne ale gazownik który mi to montował powiedział że te sterowniki wogóle nie mają takiej funkcji i prawdopodobnie alternator daje takie zakłócenia. Mierzyłem napięcie ładowania i jest ok. 13,93V , żadnych niepokojących objawów typu niedoładowanie akumulatora nie zauważyłem.
Nie mam pojęcia co to może być, może którąś diode szlak trafił?

[ wiadomość edytowana przez: wacek99 dnia 2006-06-17 00:18:59 ]

w kilku instalacjach miałem podobny problem, na oko wszystko było OK, częstą przyczyną jest słaba masa lub zanik sygnału obrotów silnika, jeśli jest to instalka do której można podłączyć laptopa to warto z nim pojeżdzić i obserwować zachowanie instalacji

miałem podobny problem z instalacją tartarini....
podmieniłem komputer gazowy i wszystko wrocilo do normy...

Niestety laptopa nie mam ale spróbuje pojeździć kilka dni z multimetrem podpiętym pod sonde, może faktycznie jest jakiś tryb awaryjny jak np. zbyt długo stoi na bogatej mieszance albo na zbyt ubogiej, nie wiem... Posprawdzałem wszystkie możliwe masy, +12V , poprawiłem klemy, napięcie ładowania jest 14,09V (chyba dobrze) i jak narazie jest ok. dzisiaj nie przełączył się ani razu ale to się okaże po kilku dniach.
Jeżeli chodzi o utratę impulsów z cewki to w takim przypadku sterownik powinien się przełączyć do trybu gotowości tzn. powinna zacząć migać żółta dioda a tego nie ma tylko jest ewidentny reset sterownika.