Skutery

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

czy ktos z Was jest "obcykany" w temacie skuterkow?

Potrzebuje porady

interesuje mnie cos do 4 tys , nie chinskie i moze byc uzywane

z tego co wiem to unikac keeway

zna ktos skutery steyr?

skuterów steyr nie znam.
keeway - stereotypy. kumpel nakręcił takim ponad 30.000 w 1 rok i nadal się kula - bez remontów, napraw, tylko zwykły serwis. oczywiście plastiki itp to inna bajka ale mechanicznie jest nieźle.
fajne / niedrogie i w miarę bezawaryjne/ są yamahy neos.
do 4 łykaj też np. piaggio zip
unikać dużych firm sprowadzających masówkę-używki z włoch itp. picowanie złomów na maxa.
jak z autem - najlepiej łyknąć używkę od 1 wł i nie gówniarza
wszelkie oznaki tuningu, zmieniane wydechy, większe cylindry, tłoki, zdejmowane ograniczniki vmax - dla mnie dyskwalifikują sprzęcik.
aha, fajne promocje dorwiesz w salonach moto w styczniu-lutym 2007r. lub na ebay.de
coś więcej - wal na priv
& powodzenia

a jak to wyglada z pojemnoscia? czesto sie spotykam z 75ccm i rejestracja jako motorower, z tego co wiem to musi byc do 50ccm.

Co do tych steyr to firma sprowadzala to z austrii dla strazy miejskiej we wroclawiu, maja jeszcze cos na sprzedaz na sklepie. 7.5KM 75cmm rejestrowane jako motorower 90km/h 3700zl nowka

skuter-motorower= poj do 50ccm i vmax do 45km/h
jeśli więcej/szybciej, to już nie jest motorower i potrzebne prawkoA1 / A.
jeśli poj = np 75ccm zazwyczaj był sobie silniczek 50ccm z którym pojazd rejestrowano/homologowano, potem za kilkaset pln wymienia się parę gratów i już masz "tuning" na większą poj/ moc/ vmax.
a papiery zostają stare, czyli jak Cię złapią jak lecisz np 70km/h, dowód leci i jest spory problem...
Steyr kojarzy mi się z ciężarówkami, napędem 4x4 m.in. dla merca i np produkcją jeepa na EU
o skuterach nie słyszałem, ale od czego np google
na pewno u nas nie jest to popularny pojazd. odwieczne pytanie w tej sytuacji - co potem z częściami... ale cena kusząca.

PS. odblokowana "50" w dwusuwie czasem też lata 80-90km/h

na temat skuterów cos wiem bo miałem pare sztuk
numerem jeden jest stary poczciwy simson który jest bardzo wygodny ale nie jest automatem awaryjność zerowa
wystrzegaj sie piaggio , > miałem > kicz lub syf jak go zwać tak go zwać
gilera runner jeszcze gorszy wynalazek
ogólnie włoski dobry jest makaron
chińszczyzna jeżdzi ale plastiki sie odkręcaja i wszystko dzwoni
kup japońca polecam małe suzuki 50 lub 80 pojemnosc a jak masz pare złoty więcej to honde
materiał z którego zrobiony jest japończyk to jest to
silniki i zawieszenia nie do zajechania
lepiej kup używke japońską za 2500 niż nówke z tajwanu za te pieniadze
sam ma japończyka który ma 15 lat i nie wiem co to naprawy