Pykanie klimatyzacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak stoję na postoju to słychać jakby pykanie - tylko przy włączonej klimatyzacji. Co to może być - jakiś pasek, czy cała sprężarka?

JR

a może to "pykanie" to jest załączanie lub wyłączanie sprężarki klimy (sprężarka włącza się co jakiś czas przy włączonej klimie), poprostu podczas jazdy tego nie słychać

Cytat:
2006-06-19 22:49:30, jaro63 pisze:
a może to "pykanie" to jest załączanie lub wyłączanie sprężarki klimy (sprężarka włącza się co jakiś czas przy włączonej klimie), poprostu podczas jazdy tego nie słychać ::

To raczej zabiło by sprzęgło elektromagnetyczne sprężarki. Powinna być zasprzęglona lub nie . Chociaż.... nie wiem jak climatroniki mają zrobioną regulację temp.
Może pyka przekaźnik klimy Gdzie on jest w ACC? Niedobrze by było bo właśnie on włącza i wyłącza sprzęgło sprężarki.
A może to gdzieś w "rozdzielni wiatrów".

[ wiadomość edytowana przez: Voor dnia 2006-06-19 23:04:43 ]

Ja mam to samo i klima dobrze mi chodzi, chlodzi do 5 C celciusza. Jak na moje ucho to jest rolka po kotrym lata pasek albo jego lozyszko jesli maja, nie wiem ;p

moim zdaniem jest to wlaczanie sie i wylaczanie sprezarki. nie wiem jak glosno ci to sie robi u mnie jest cichutko to i slychac wtedy jak sie stanie przy masce.

Sprężarka załącza się, gdy temperatura na parowniku osiągnie powyżej 4,3 plus/minus 1 st. C, natomiast wyłącza po zejścu do 1,5 plus/minus 1 st. C - odpowiada za to czujnik temperatury na parowniku - w Accencie X-3 znajdował się pod schowkiem. Jest to spora różnica temperatur i czas pomiędzy załączeniem/wyłączeniem na postoju powinien wynosić co najmniej kilkadziesiąt sekund. Wg mnie klikanie pochodzi raczej od elementów mechanicznych, a nie elektronicznych

pzdr

zyziowaty