[swap] Kolejna partia flanszy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sporo osob pytalo, wiec pisze ze mam kolejna partie i zostalo mi jeszcze chyba 7 sztuk. Wiec jakby ktos planowal budowe swapa to kupowac, bo znowu mogew miec problemy z wyrobieniem kolejnych.
Cena nie ulegla zmianie - 200zl za sztuke, flansza aluminiowa, pelna, 3kg, sprzedanych juz chyba ze 30 albo i wiecej...

Wyrob sprawdzony i pewny.

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2006-06-20 19:11:38 ]

nadal trzeba centrowac samemu
??

[ wiadomość edytowana przez: Pat_kdb dnia 2006-06-20 19:55:17 ]

Zawsze, bo nie wiem kto jaki uklad bedzie montowal. A samo centrowanie to przeciez nic trudnego majac drobny przedmiot pomocniczy

EDIT:
Poza tym to kto w koncu ma budowac swapa - budujacy czy wykonujacy pojedyncze elementy, co?
W ten sposob mozna przeciez powiedziec, ze ktos moze wykonac gotowa flansze, ktos inny gotowe mocowanie, ktos inny elektryke i elektronike, ktos inny ktos to polaczy, a budujacyt potem powie, ze swapa zrobil...
Nie o to chyba chodzi.
IMO kazdy buduje sam - wiecej satysfakcji, nieprawdaz?

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2006-06-20 22:09:56 ]

ja bym wzioł ale dopiero we wrześniu teraz i tak mam za duże wydatki...

[ot] znalazłeś jakąś tanią odlewnię w krk. ??

Cytat:
2006-06-20 22:03:47, Zuraw pisze:
Zawsze, bo nie wiem kto jaki uklad bedzie montowal. A samo centrowanie to przeciez nic trudnego majac drobny przedmiot pomocniczy EDIT: Poza tym to kto w koncu ma budowac swapa - budujacy czy wykonujacy pojedyncze elementy, co? W ten sposob mozna przeciez powiedziec, ze ktos moze wykonac gotowa flansze, ktos inny gotowe mocowanie, ktos inny elektryke i elektronike, ktos inny ktos to polaczy, a budujacyt potem powie, ze swapa zrobil... Nie o to chyba chodzi. IMO kazdy buduje sam - wiecej satysfakcji, nieprawdaz? [ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2006-06-20 22:09:56 ]

niesadze zeby satysfakcjonujace bylo wydanie 200 zl, zdupienie pozniej centrowania, stracenie czasu na centrowanie, po zalozeniu wyciek spowodowany rozwaleniem uszczelki poprzez walek sprzeglowy, ponowne rozbieranie - i jebanie. mam to za soba dlatego drugi raz niegrzebie przy tym. Jedni wola srac sie z centrowaniem, inni wola posiedziec przy polerowaniu czy cus . no ale wsio juz wiem i o to chodzilo.

Cytat:
2006-06-21 10:29:08, pavlus pisze:
[ot] znalazłeś jakąś tanią odlewnię w krk. ??

Cos ty - w Wawie robilem...
Musialem tam specjalnie po nie pojechac...

Pat - moglbym wykonywac centrowanie, ale musialbym miec najpierw na polce wszystkie mozliwe konfiguracje jakie sobie ktos zazyczy - rozne silniki i rozne skrzynie. Troche duzo by tego musialo stac w stanie zamrozonym, no i koszt musialby byc wiekszy z racji pracy ktora trzeba by wlozyc w zrobienie centrowania.

Chyba, ze robimy full profi - tniemy plazma, krecimy rowy pod sruby, dajemy sruby 10.8, klucze do ich wkrecania i opis na karteczce jak montowac. I wtedy taki zestawic zapakowany w zgrzana folijke bedzie kosztowal 500-600zl, ale kazdemu beda wychodzily oczy z orbit jak to jest wykonane.

Ktora wersje wolisz, bo ja moge zrobic taka i taka. Oczywiscie pozostaje kwestia oplacalnosci i wykonania minimalnej ilosci takich flansz, zeby to sie w ogole oplacalo....

Zastanawiam sie tylko czy ktokolwiek by sie takim zestawem zainteresowal, jesli coraz czesciej czyta sie ze ktos chce swapa zdrutowac za 500zl...

Cytat:
2006-06-21 10:30:37, Pat_kdb pisze:
niesadze zeby satysfakcjonujace bylo wydanie 200 zl, zdupienie pozniej centrowania, stracenie czasu na centrowanie, po zalozeniu wyciek spowodowany rozwaleniem uszczelki poprzez walek sprzeglowy, ponowne rozbieranie - i jebanie. mam to za soba dlatego drugi raz niegrzebie przy tym. Jedni wola srac sie z centrowaniem, inni wola posiedziec przy polerowaniu czy cus . no ale wsio juz wiem i o to chodzilo.

ja sobie poradzilem za pierwszym razem.

kurde łasze się na ta blansze ale no po prostu nie da rady w tym miesiącu jak ci zostaną to się zgłosze

To sie streszczaj - dzisiaj poszly kolejne dwie. Znaczy pojda, jak z robnoty wroce, wiec nei wiem czy jakas zostanie do przyszlego miesiaca...
Nie to zebym na sile sprzedawal, ale naprawde nie wiem kiedy bede mial nastepne. Daj Boze niedlugo.

Cytat:
2006-06-21 13:30:19, Zuraw pisze:
Pat - moglbym wykonywac centrowanie, ale musialbym miec najpierw na polce wszystkie mozliwe konfiguracje jakie sobie ktos zazyczy - rozne silniki i rozne skrzynie. Troche duzo by tego musialo stac w stanie zamrozonym, no i koszt musialby byc wiekszy z racji pracy ktora trzeba by wlozyc w zrobienie centrowania. Chyba, ze robimy full profi - tniemy plazma, krecimy rowy pod sruby, dajemy sruby 10.8, klucze do ich wkrecania i opis na karteczce jak montowac. I wtedy taki zestawic zapakowany w zgrzana folijke bedzie kosztowal 500-600zl, ale kazdemu beda wychodzily oczy z orbit jak to jest wykonane. Ktora wersje wolisz, bo ja moge zrobic taka i taka. Oczywiscie pozostaje kwestia oplacalnosci i wykonania minimalnej ilosci takich flansz, zeby to sie w ogole oplacalo.... Zastanawiam sie tylko czy ktokolwiek by sie takim zestawem zainteresowal, jesli coraz czesciej czyta sie ze ktos chce swapa zdrutowac za 500zl...

zurawiu ja cie zupelnie rozumie, no a cena 500 zl za flansze to by byl na prawde maly zonkuś.

czytajac co piszesz rozumie ze w polsce przybywa i przybywa swapów. to cieszy

Cytat:
2006-06-22 20:11:02, Pat_kdb pisze:
zurawiu ja cie zupelnie rozumie, no a cena 500 zl za flansze to by byl na prawde maly zonkuś.

I wlasnie dlatego nie jest wycentrowana.
Policz ile kasy musialbym wydac, zeby odlozyc na polke rozne silniki i rozne skrzynie....

a czemu cale silniki - bloki panie z 9-sety, jedyny i emeji i skrzynka zazwyczaj jest maluchowska

Cytat:
2006-06-23 00:19:42, Pat_kdb pisze:
a czemu cale silniki - bloki panie z 9-sety, jedyny i emeji i

Emeji? O co chodzi?

Cytat:
skrzynka zazwyczaj jest maluchowska

No wlasnie jak sie okazuje nie zawsze. Flansze wysylalem juz do Anglii, na Wegry i na Ukraine, ze o Slowacji nie wspomne i nie zawsze to byly skrzynie maluchowskie.... Wiec gdyby robic gotowy wyrob trzeba byloby miec troche towaru.
A zrobienie centrowania to naprawde banalna sprawa i masz gwarancje przylegania na calej powierzchni kontaktu kolnierza skrzyni i bloku silnika tak jak w orginalnym mocowaniu. Nie ma szans zeby cos sie obrocilo czy zgielo. Zadnych tulejek.

zuraw daj se juz spokoj z zachwycaniem sie nad cudownością swojej flanszy...

Nie chodzi o jej cudownosc. Po prostu jest dobra i sprawdzona. Nic ponad to.

ok

czas pokaze, na razie mam 2 wybory od dwoch wytwórców i to mnie cieszy. A mam małe pytanie - moglbys troszke szerzej napisac o stosowanych skrzyniach?? rozumie ze flansze wysylales do maluchów - wiec pewnie ludziska laczyli silniki fiatowskie z innymi skrzyniami - a taka informacje byla by na pewno bardzo uzyteczna gdyby wypisac to na forum.

silnik - skrzynia
127 900 - 126
cc 900 - 126
127 900 - 126 bis
cc 900 - 126 bis
127 900 - 850 (pojecia nie mam jak zmieniono kierunek obrotow)
127 900 - cc 700
cc 900 - cc 700
cc 900 - 126 bis
999 - 126
999 - 126 bis
1108 - 126
1108 - 126 bis
1108 - cc 700
1116 - 126
1116 - cc 700
1.2 - 126
1.2 - 126 bis
1.2 - cc 700
1.4 (chyba rotmo to bylo) - 126

Wiem ze kolnierz skrzynki bisa jest niemal taki sam jak w 700, ale centrowanie trzeba robic od podstaw niestety.

Poza wszystkim centrowanie przeprowadza sie po zamontowaniu na gotowo flanszy do silnika i dopiero wtedy centruje. Jest co prawda pewna tolerancja na uszczelniaczu walka, ale tutaj lepiej jest wykonac specjalny sworzen sluzacy do centrowania, ktory eliminuje sprawe luznego walka. Jest wtedy 100-procentowa pewnosc dobrego wycentrowania (no chyba ze ktos skasztani to w sposob sobie tylko znany).

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2006-06-23 13:27:17 ]